TIMISOARA. Universitatea Politehnica Timișoara, alături de Universitatea de Vest, cu care colaborează și în cadrul Alianței Universităților Timișorene – ATU, va crea un nod major în rețeaua de comunicații cuantice la nivel național și european, cele două universități fiind partenere în proiectul Romanian National Quantum Comunication Infrastructure – RoNaQCI, ce are ca obiectiv dezvoltarea în România a unei infrastructuri de comunicații cuantice de peste 1.500 de kilometri și crearea a șase rețele metropolitane în orașele București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța, cu 36 de legături QKD care acoperă întreaga țară și conectează 10 universități, 5 institute de cercetare, 5 instituții publice, 3 centre de date și o clinică medicală, cu legături viitoare planificate pentru interconectarea cu rețeaua europeană în domeniu.
Comunicațiile cuantice reprezintă un domeniu de frontieră, aflat în fazele inițiale de dezvoltare, iar proiectul RoNaQCI reprezintă un important pas în față pentru implementarea tehnologiei de comunicații cuantice de ultimă generație, cu scopul de a aborda cele mai importante provocări din epoca digitală. În plus, proiectul este perfect aliniat la programul Europa digitală, deoarece obiectivul său principal constă în construirea și implementarea unei infrastructuri de comunicații cuantice securizate în România, care să servească drept coloana vertebrală locală unui viitor „internet cuantic” la o scară mai largă la nivelul UE.
RoNaQCI va oferi atât îmbunătățirea competențelor, cât și platforme de testare a tehnologiei, stabilind o rețea națională de centre de tehnologie de comunicare cuantică (QCT).
Prin intermediul acestora, RoNaQCI va produce un standard național de formare și educație QCT. Acest lucru include dezvoltarea unui standard de certificare QCT și organizarea de ateliere și sesiuni de formare pentru a furniza un număr mare de utilizatori instruiți în academia, instituțiile publice și industria, inclusiv furnizorii de servicii internet.
RoNaQCI va dezvolta și va contribui la software open-source pentru monitorizarea și exploatarea QCI, inclusiv certificate de securitate, VPN și SSH.
Software-ul RoNaQCI va fi utilizat pentru testarea QCI, pentru 15 cazuri de utilizare avansată metropolitane în medicină, finanțe și big data, administrație publică, cercetare și comunicare specială și pentru 2 cazuri de utilizare naționale în educație și comunicare specială.
Echipa UPT
Echipa Universității Politehnica Timișoara în proiectul RoNaQCI este formată din Florin Drăgan – rectorul instituției, Mihai Udrescu – director de proiect, profesor ce predă discipline de quantum computing de peste 15 ani, Marius Marcu – membru în echipa de management, decan al Facultății de Automatică și Calculatoare, Mihai Micea – membru în echipa de management, director al Departamentului CTI, Valentin Stangaciu – cadru didactic și administrator infrastructură rețea și Centru Cloudputing, Ciprian-Bogdan Chirilă – responsabil de dezvoltare software si materiale didactice pe teme cuantice, prodecan al Facultății de Automatică și Calculatoare, Flavius Oprițoiu și Sebastian Ardelean, autori de materiale și tutori în cadrul proiectului. Pe lângă participanții membri în consorțiu există și parteneri care vor beneficia de proiectul pilot al unei rețele metropolitane de comunicație criptată prin chei distribuite cuantic. Ei sunt mai mulți, însă la nivelul Timișoarei (unul dintre orașele care va avea rețea metropolitană) partenerii sunt Universitatea de Vest, Oncohelp (pentru că datele medicale sunt sensibile și trebuie protejate) și Inspectoratul Școlar Județean Timiș (pentru protecția datelor distribuite la testele naționale și bacalaureat).
De ce este nevoie de calculatoare cuantice?
Calculatoarele cuantice sunt mult mai puternice decât cele clasice din cauza modului lor unic de procesare a informațiilor. În loc să utilizeze biti, ca în cazul calculatorului clasic, care pot fi 0 sau 1, calculatoarele cuantice utilizează qubit-uri, care pot fi în același timp 0 și 1. Aceasta permite calculatoarelor cuantice să proceseze mai multe informații simultan, ceea ce le face mai eficiente pentru sarcini complexe cum ar fi căutarea în baze de date mari, optimizarea de rute și modelarea simulărilor.
De asemenea, calculatoarele cuantice sunt capabile de a efectua operații care sunt imposibile pentru calculatoarele clasice, cum ar fi factorizarea numerelor mari în timp scurt. Aceasta face posibilă crearea de algoritmi de criptografie mai puternici, care ar putea proteja informațiile sensibile împotriva atacurilor cibernetice. În plus, calculatoarele cuantice ar putea fi utilizate pentru a găsi soluții la probleme din domenii precum inteligența artificială, medicina și energia verde, deschizând noi posibilități pentru cercetarea și dezvoltarea tehnologică.
Instituțiile implicate in proiect
Proiectul va fi implementat de un consorțiu, cu sprijin infrastructural cheie de la RoEduNet, care gestionează rețeaua de 6000 km pentru educație și cercetare din România.
Consorțiul beneficiază de expertiza multidisciplinară a 30 de parteneri: 12 universități, 7 institute de cercetare, 3 agenții naționale, 3 companii și 5 stakeholderi relevanți. Acesta include atât participanții români la QuantERA, cât și 10 – 14 parteneri din toate proiectele românești de comunicare cuantică (QUTECH-RO, QSTRAT, QUANTEC).
Beneficiari
– Universitatea Politehnica din București,
– Agenția de Administrare a Rețelei Naționale de Informatică Pentru Educație și Cercetare – AARNIEC/RoEduNet,
– Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași,
– Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași,
– Universitatea Politehnica Timișoara,
– Universitatea de Vest,
– Universitatea Babeș-Bolyai,
– Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca,
– Universitatea din București,
– Universitatea din Craiova,
– Universitatea Dunărea de Jos din Galați,
– Universitatea Lucian Blaga din Sibiu,
– Universitatea Maritimă din Constanța,
– Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei,
– Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor,
– Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare,
– Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor,
– Trencadis Corp,
– Intergraph Computer Services,
– Trans Sped,
– Agenția Spațială Română,
– Institutul pentru Tehnologii Avansate,
– Ministerul Apărării Naționale,
– Institutul de Științe Spațiale.