Specializari in lichidare sau cu locuri neacoperite, studenti tot mai putini si interesul scazut pentru scoala primeaza in universitatile private din Timisoara. Dupa un an in care bacalaureatul a facut prapad in randul absolventilor de liceu, primii loviti de efectele examenului national, dar si de cele ale clasamentului universitatilor facut public chiar inaintea admiterii in invatamantul superior, au fost cei din invatamantul particular.
In Timisoara sunt patru universitati private sau filiale locale ale altora si toate sunt serios afectate de criza absolventilor de Bacalaureat
Universitatea Tibiscus Timisoara este una dintre cele mai vechi din capitala Banatului. Ea este, poate, cea mai afectata de promovabilitatea scazuta a bacalaureatului si de clasamentul publicat de Ministerul Educatiei in septembrie. In anul I au fost inscrisi putin peste 650 de studenti (licenta plus master). Comparativ cu anul trecut, numarul acestora a scazut cu aproximativ 400. In 2010 au fost peste 1.000 de studenti inscrisi in anul I. Consecinta a consecintei lipsei studentilor, specializarea Limbi Moderne Aplicate a intrat in lichidare. “Numarul mic de studenti ne-a determinat sa luam aceasta decizie”, ne spune rectorul Cornel Harangus.
El explica felul in care a fost afectata universitatea timisoreana. “Procentajul mic de la bacalaureat ne-a influentat in mod direct. Absolventii de liceu care au reusit la examenul national s-au impartit la toate universitatile, fie ele de stat sau private. Acest lucru a dus la micsorarea numarului celor inscrisi”, a explicat rectorul de la Tibiscus. El a adaugat: “Nu stiu daca pozitia noastra in a treia grupa valorica i-a facut pe studenti si viitorii studenti sa ne ocoleasca. Poate intr-o foarte mica masura. Mai mult i-a influentat gandirea etatista: ceea ce e la stat e mai bun decat la privat”.
Daca la Facultatea de Drept sau de Calculatoare si Informatica Aplicata locurile disponibile au fost ocupate in proportie de peste 90%, la facultati precum cea de Jurnalism sau Design, abia jumatate din locurile libere au fost ocupate. Taxele, pentru un an de studiu, la Tibiscus sunt de 2.000 de lei la ciclul de licenta si 2.600 de lei pentru masteranzi. La Universitatea Tibiscus invata peste 2.000 de studenti.
Universitatea “Ioan Slavici” este o alta institutie de invatamant superior lovita de efectele lipsei studentilor din anul I. Desi se adreseaza mai ales persoanelor care lucreaza deja si se pot intretine, numarul celor inscrisi in anul I la universitatea particulara timisoreana a scazut cu 20-25%, ne spune rectorul Dumitru Mnerie.
“In anii trecuti am avut solicitari peste numarul de locuri alocat, dar acum resimtim efectele procentului mic de promovare de la bacalaureat”, precizeaza Dumitru Mnerie. Anul trecut peste 500 de studenti s-au inscris la specializarile de stiinte economice ale universitatii, in timp ce in aceasta toamna numarul “bobocilor” se invarte in jurul numarului 400. Taxa de studiu este de 390 de euro pe an.
“Noi am resimtit mai putin lipsa numarului de studenti pentru ca media de varsta a celor care urmeaza cursurile noastre este undeva la 30-35 de ani si nicidecum 18-20 de ani. Nici zece procente dintre cei care au terminat liceul anul acesta nu au venit la noi”, explicat rectorul universitatii. La Universitatea “Ioan Slavici” invata peste 3.000 de studenti.
O situatie asemanatoare intalnim si la Universitatea “Mihai Eminescu” din Timisoara. Rectorul Ilie Cristescu spune ca nu exista universitate din Timisoara care sa nu fi fost afectata de promovabilitatea scazuta la examenul de bacalaureat. “Rezultatele acestei sesiuni ale examenului national nu face altceva decat sa-i determine pe studenti sa se pregateasca mai bine, iar noi, universitarii nu avem decat de castigat din acest lucru. Am fost afectati la admiterea din acest an”, a justificat Ilie Cristescu.
Filiala din Timisoara a Universitatii Crestine “Dimitrie Cantemir” nu face exceptie cand vine vorba despre deficitul de studentilor. “Numarul de studenti s-a injumatatit. Studentii nostri provin de la licee unde rezultatele la bacalaureat au fost catastrofale, iar acest lucru reiese din cifra de scolarizare”, ne lamureste Cipriana Sava, decana Facultatii de Management Turistic si Comercial din Timisoara, singura facultate a universitatii care functioneaza in capitala Banatului. Anul trecut, in anul I au fost inscrisi aproape 600 de studenti, atat la ciclul licenta, cat si la cel de masterat. in aceasta toamna, numarul tinerilor care s-au inscris nu depaseste 400. Taxa pe an este de 400 de euro pentru ciclul licenta si de 450 de euro pentru master.
In ceea ce priveste invatamantul preuniversitar, numarul elevilor de liceu care invata unitati de invatamant private in Timisoara este de aproximativ 2.000.
Si aceasta categorie a invatamantului a fost atinsa de rezultatele dezastruoase de la bacalaureat. in clasa a IX-a, la Liceul “Ioan Slavici” s-au inscris 12 elevi. “Am avut intr-adevar o promovabilitate scazuta, dar noi le-am oferit absolventilor certificate de tehnician in comert, care le poate asigura cu siguranta o angajare. Deci nu devin someri”, spune Dumitru Mnerie. Multi dintre elevii care nu fac fata in invatamantul de stat se transfera la cel privat pe parcursul anului scolar, mai ales la finalul primului semetru, afirma Dumitru Mnerie.
Pareri
Slavici e excelenta, calitate, seriozitate, pret acceptabil….
Esti o panarama comica Mircea. Liceul atasat universitatii a avut fix 0 absolventi la BAC. Iar universitatea pe care o lauzi e in curu oricarui top al institutiilor de invatamant pe care vrei sa il faci. Cand la privat vor apare oameni seriosi , profesori buni si investitii puternice atunci privatul va fi ce e si in Vest o scoala de elita. Acum insa privatul roman ia oameni prosti, ii lasa prosti si ii „vopseste” cu cate o diploma batandu-si joc de orice idee de educatie si in acelasi timp si de tara asta si asa indobitocita.
vad ca dai cu pietre si insulti,cu tupeu , vocabular de manelist si texte ieftine,90 %din liceele din oras au suferit la capitolul bac,iar universitatea aia pe care o insulti e peste ideile tale invechite, ori esti un frustrat, ori invidios, ori prost…tara e indobitocita ptr ca oameni se complac in mocirla, dar nu avea impresia ca afara universitatile sunt fenomenale, spun din experienta ca urmez cursuri la o univ din europa la zi,daca ai intelepciune, ambitie si in Romania ajunsi in varf la istetime,bagajul avut de mine si invatat in Romania, ma facut aici apreciat, incat am ajuns sa predau la doctori,deci mai incet cu inteligenta ta de balta, ne auzim….
Un sfat: incearca sa nu mai predai la doctori, cerele o consultatie. La care din varfuri te referi, ca tinta, se numeste cumva Vanghelie, sau Patapievici, pentru ca amandoi sunt varfuri. Iar facultatea la care te referi, face parte dintr-un grup de institutii de, asa zis invatamant superior, care nu sunt altceva decat FABRICI PE BANDA RULANDA DE DIPLOME. Ce sa faci, asa e in afaceri, pentru ca asta este o afacere nu invatamant, mai iei si tepe, dar de data asta chiar ca a fost pe bune. Mircea, ai un nume cu rezonanta istorica, daca tot ai plecat, bucurate, dar scutestene de pareri fara o realitate practica. Eu unul sunt satul sa fiu servit in magazine si la restaurante de juristi, economisti, contabili etc. Ramai sa predai sau sa primesti ce vrei tu de la doctori. Daca mai intervii, incearca sa fi mai realist, am inteles ca esti apreciat pe undeva.
Mai fac o incercare.
Ce ti-am dat eu sunt date, clare. Performanta se masoara folosind rezultate si voi le aveti incredibil de proaste. Acuma tu arati cu degetu si zici „da mai is si altii”, ca un adevarat politician roman. Dar nu au fost 90% de licee cu 0 absolventi de BAC, oameni atat de prost pregatiti au fost scosi de mult mai putin de 1% din liceele din tara.
Tu oferi povesti, si alea neclare (la ce universitate studiezi? unde predai si cui?), din nou ca politicienii nostri dragi. Pe cine crezi ca impresionezi aruncand ideea ca studiezi la o universitate straina ? Si mai ales de ce crezi ca faptul ca ai un anumit titlu (pe care nu il mentionezi printre altele) iti da dreptate intr-o disputa ?
Cat despre absolventi de succes de la universitati retardate si eu cunosc, sunt oameni care s-au angajat, au invatat, au profesat si abia apoi s-au dus la scolile voastre fiindca sunt usoare iar diplomele au in fata legii o valoare aprox egala cu cele oferite de alte institutii de invatamant mai pretentioase.
Ce sunt insa facultatile astea si liceele care tin de ele: sunt afaceri pur romanesti care ofera servicii de proasta calitate intr-un domeniu de care tara ar avea nevoie, si scad prin volumul mare al absolventilor scuipati afara valoarea invatamantului romanesc in general. Un fel de tigani , sa zic asa :).
Si ca intrebare de final, nu cumva studiezi/predai la vreo filiala Spiru Haret de peste granite? asta ar fi chiar tare :))
Pentru o rectificare, cred corecta a titlului, nu numarul studentilor a scazut, valoarea incasarilor a scazut.
personal cunosc un absolvent al univ slavici ce lucreaza pentru o companie americana,la-u luat afara si caz printre neamuri angajat la siemenz, asa ca daca esti bun poti sa ai diploma si de la cucuieti din deal…