In jur de 10 procente dintre elevii timiseni au apelat cel putin o data la o scutire medicala pentru a scapa de orele de sport de la scoala! Fenomenul e in crestere in Timis, iar reprezentantii Inspectoratului Scolar recunosc ca dintre acestia doar 1% ar trebui sa fie scutiti pe bune.
Motivele chiulului ar fi, conform elevilor, faptul ca sunt nevoiti sa intre la ore transpirati sau trebuie sa-si mai care un rand de echipament pentru o materie de care oricum nu au nevoie odata ce proba de sport la examenul de bacalureat nu se mai da decat la liceele vocationale.
De partea cealalta, reprezentantii profesorilor spun ca motivul chiulului de la sport este lipsa terenurilor si a salilor de sport din institutiile de invatamant.
„Fenomenul acesta al scutirilor este intalnit in special la liceele la care nu au conditii foarte bune pentru orele de sport si in special la elevii de la liceu. De exemplu la clasele primare si gimnaziale e un procent mic de maxin 3 %, insa la liceu procentul creste„, spune inspectorul scolar de specialitate Gavril Muresan. Mai exact, la nivelul judetului Timis, procentul celor care nu fac sport pentru ca sunt scutiti este de 10%.
Din cei 50.000 de elevi inscrisi in Timis, 4.800 au scutiri medicale pentru materia educatie fizica, dintre acestia 1900 fiind doar liceeni.
Inspectorul Gavril Muresan spune ca e greu de depistat cine are pe bune si cine nu scutire. „E greu de facut un astfel de control. Noi trebuie sa luam in considerare aceste scutiri. Nu putem sa nu le acceptam, daca medicii spun ca elevii au anumite probleme, din cauza carora nu pot sa asiste la ore. Ce pot sigur sa va spun este ca din cei care sunt declarati inapti la sport, doar 1% ar trebui scutiti„, mai spune Muresan.
Daca inspectorii spun ca elevii nu prefera sportul pentru ca nu exista conditii foarte bune in sali, liceenii spun ca realitatea e alta: ora de sport e ora de mers la cafea, mai ales ca Bacalaureatul la sport nu mai e posibil.
Un elev de clasa a 11-a de la un liceu din zona Piata Unirii ne lamureste: „Ce rost are sa mai fac sport la scoala? Oricum nu mai pot da BAC-ul asa ca mi-am luat scutire. Anul trecut am facut sport, dar deranjul era mare pentru ca a trebuit sa-mi iau pantaloni de trening si adidasi, plus ca dupa fiecare ora de sport care era pusa prost de la 11 la 12 a trebuit sa ma spal si sa merg la ore transpirat. Nu aveam unde sa fac dus. Ca sa nu mai zic ca m-a incheiat cu nota 8, iar nota asta pe mine ma costa la facultate. E mult mai simplu asa, o adeverinta de la medicul de familie si e gata„, spune elevul de 16 ani.
“Vina pentru absenteismul la sport este impartita. Pe de-o parte sunt parintii care isi doresc de la copilul lor doar note mari, iar un copil de exemplu mai plinut nu poate obtine aceeasi nota cu unul care este mai atletic, Pe de alta parte sunt si profesorii care ii noteaza si-i examineaza la fel pe toti elevii, pentru ca din punctual meu de vedere un elev mai plinut ar putea obtine la rezistenta sau la alte probe cam acelasi rezultat cu unul slabut foarte bun la viteza, dar mai slab la alte probe si mai sunt si cadrele didactice care ii lasa pe cei scutiti sa plece din sala de sport, desi se specific clar in regulament ca un elev scutit nu trebuie sa faca sport nu ca e scutit de a asista la clasa”, mai explica inspectorul Muresan.
Cand vine vorba despre solutia revenirii in sala a elevilor chiulangii, si cadrele didactice, dar si elevii au aceasi parere: sportul sa fie o competitie oficiala intre institutiile de invatamant si nu doar intre clasele aceleaisi institutii cum e acum.
Profesorii de la liceul Loga au reusit sa faca acest lucru la nivel de clase, iar la orele de sport sunt meciuri de volei intre clase. In plus, elevii scutiti trebuie sa stea pe margine si sa asiste la ora.
“Eu si pe cei care sunt scutiti de la sport ii iau in sala si-i pun sa stea pe banca sa asiste la ora. Nu le dau drumul. Poate si de aceea la orele mele de sport am foarte putini elevi cu scutire. Sa stiti ca ar mai fi o problema. Tine foarte mult si de cum ii motivezi. Daca ii pui sa se joace, volei sau alte sporturi, le place”, spune profesoara de sport Isabela Samfirescu, completata de colegul sau de catedra Ladislau Domolki.
“Am auzit si eu de la colegii nostri ca ar fi problema asta la unele licee. La noi nu se pune problema, poate si pentru ca noi avem conditii. Avem atat sala de sport, cat si terenuri pentru orele de sport. Ce zic eu ca e mai grav e ca sunt putine ore de sport in acest moment. Doar 1 pe saptamana. Ar trebui cel putin doua ore sa fie in programa”, spune profesorul Domolki.
Pareri
Important e ca fug. Chiar daca de la orele de sport. Daca pleaca in alergare, macar jumatate de ora, e in regula.