Unul dintre cele mai cunoscute licee din Timisoara dispare. Ce se intampla cu mai multe unitati de invatamant?

TIMISOARA. Unul dintre cele mai cunoscute licee din Timisoara, Dimitrie Leonida, fostul Liceu CFR, va disparea in urmatorii trei ani. Aici, pe planul de scolarizare anul 2015- 2016, nu a fost prevazuta nicio clasa a noua, astfel ca unitatea a intrat in lichidare. Masura vine dupa ce, ani la rand, elevii care au invatat acolo nu au reusit sa promoveze Bacalaureatul, iar numarul tinerilor care se indreapta spre aceasta unitate de invatamant este tot mai mic.

„CFR-ul, Liceul Leonida, nu a mai primit nicio clasa de inceput, ceea ce inseamna ca merge in lichidare. Oricat de mult ne-am dori sa pastram unitatile de invatamant, trebuie sa nu mergem in pierdere si sa fim eficienti”, a spus Aura Danielescu, inspectorul general al ISJ Timis.

Probleme sunt si la alte unitati de invatamant din Timis. Mai multe gradinite din Timisoara, dar si din judet vor disparea de anul viitor, din cauza numarului mic de copii. Spre exemplu, la gradinita Gradinita numarul 7 mai invata doar patru prescolari, care de anul viitor se vor muta la Gradinita 11. O situatie asemanatoare este si la Gradinita numarul 21, a carei elevi vor merge din toamna la Gradinita CFR. Totodata, copiii care merg la Gradinita  PP Posta, de anul viitor vor face cursuri la unitatea cu numarul 19.

„Avand in vedere datele statistice, in judetul Timis se inregistreaza o scadere a populatiei scolare, in total, cu peste 3.000 de elevi. Acolo unde am fost nevoiti, am dat clase mai putine, am comasat sau chiar am desfiintat anumite unitati de invatamant. Iar aceasta scadere se simte pe toate nivelele de invatamant”, a declarat Aura Danielescu, inspector general al ISJ Timis.

Si in judet exista probleme legate de formarea claselor, astfel ca si aici vor fi desfiintate sau transformate mai multe unitati de invatamant. Gradinita din Clarii Vii va fi desfiintata, iar micutii vor fi transportati la gradinita din Jimbolia, iar in cazul copiilor de la Breazova, mutarea lor se va face la Margina. Tot din cauza numarului mic de elevi, scoala gimnaziala din Bencec se va transforma in Scoala Primara, iar copiii care invata in clasele V-VIII vor fi dusi la Pischia.

In total, pentru anul scolar 2016-2017, in judetul Timis sunt prevazute 260 de clase pregatitoare, cu aproape 42 de clase mai putin decat in prezent.

Mai putine clase vor fi organizate si pentru primul an de liceu. Daca anul acesta functioneaza 168 de clase a noua, pentru anul viitor vor fi cu 4 mai putin. Si invatamantul profesional este mai sarac cu 6 clase, in timp ce la Seral vor fi 9 clase, fata de 11, cate sunt in prezent.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Au ajuns pana la urma sa inchida liceul dupa ce au reusit sa distruga un liceu cu renume. Liceul tehnologic de Posta si Telecomunicatii. RUSINE DIRECTORULUI DE LA LEONIDA !

  2. Management din ce in ce mai jalnic … oare cand o sa ne dam seama ca nu ne trebuie profesori ca si directori, ci manageri …lideri … ca trebuie sa invatam sa „vindem” invatamand si sa creem performanta …..
    Din ce in ce mai trist …suntem inconjurati de tehnologie si de analfabetism…cat de ironica poate fi situatia??

  3. Defiintati-le pe toate fratilor, pentru ca oricum cei mai multi dintre elevi merg la scoala doar ca sa aiba de unde sa se intoarca acasa. Pacat de putinii elevi si eleve care intr-adevar invata si vor sa ajunga „ceva” in viata. Degeaba vor ajunge profesori, doctori, ingineri, economisti, etc… ca vor lucra pe un salariu „ceapa” ( te apuca plansul cand te uiti la el ). Dar nu va faceti probleme, asa cum au distrus economia acestei tari asa vor distruge si invatamantul. Cine? Stiti voi.

  4. Oricum la cat de descurajata este natalitatea in Romania, dispar copiii. Alocatii penibile, indemnizatiid e crestere la fel

  5. La Leonida directorul e principalul vinovat, nu a stiut sa ii faca reclama liceului, sa il promoveze, astepta sa ii vina elevi la poarta ca in vremurile bune ! A facut vreo zi a portilor deschise sa aduca copii de la sc.gimnaziale ? Exista site al liceului distribuit si redistribuit pe fb sa vada copiii? A facut proiecte Erasmus sa isi implice copiii? Cred ca nimic. Daca tot ramane la pensie, ce mai conteaza? Este greu sa te lupti ca unul tanar cu initiative, dar e si mai greu sa ii cedezi locul unui tanar manager. Mai sunt licee tehn.periferice care se zbat si merg, dar acelea sunt conduse la propriu, nu din birou de pe scaun. Putea sa mai supravietuiasca daca exista implicare din partea conducerii! Pacat de cadrele didactice care tre sa isi caute cuiburi prin alte parti …oameni pusi pe drumuri si tarati prin sedinte de restrangere. Vinovatii vor plati cu o pensie frumoasa …