Unul dintre cele mai frumoase palate din Timisoara se intoarce la stralucirea de odinioara si va imbraca straie de sarbatoare

TIMISOARA. Universitatea Politehnica din Timisoara va implini 100 de ani de existenta in 2020. In asteptarea acestui moment aniversar, dar si a celui in care Timisoara va deveni Capitala Culturala Europeana, Palatul Lloyd, una dintre cele mai frumoase bijuterii arhitecturale ale orasului, care adaposteste Rectoratul UPT, va imbraca straie de sarbatoare.

Conducerea Universitatii va renova fatada cladirii care troneaza la intrarea in Piata Victoriei dinspre Opera din Timisoara si chiar a facut deja demersurile necesare.

Asadar, nu va trece mult timp pana cand vom vedea cum vor fi montate schele pe impunatorul palat.

Rectorul Politehnicii, Viorel Serban, spune ca in urmatoarele zile va fi anuntata firma care va executa aceasta lucrare.

S-a desemnat castigatorul, mai sunt doar niste mici detalii si se va comunica numele firmei care va executa lucrarea. Se va reface istoric toata zona centrala a orasului si speram, poate nu pentru aniversarea Politehnicii, dar sigur pentru Timisoara Capitala Culturala sa finalizam renovarea. Lucrarea va fi facuta cu bani din veniturile proprii, in mare parte, dar si cu bani de la minister, mai putini, ce-i drept. S-a luat decizia de refacere a fatadei, tinand cont si de cele doua evenimente majore din istoria Timisoarei”, a declarat rectorul Viorel Serban in INTERVIURILE TIMISOAREI.

De asemenea, rectorul UPT a mai subliniat ca in cazul in care lucrarile nu vor fi finalizate pana la momentul aniversarii a 100 de ani de existenta a Politehnicii Timisoara, santierul va fi bine ‘camuflat’.

Vom avea grija sa il facem in asa fel sa nu se vada ca e in lucru. Va fi un set intreg de evenimente, nu vor fi toate evenimentele doar in centru si la Rectorat. Avem un program fastuos pentru ca vorbim de 100 de ani de existenta. Anul viitor sarbatorim 100 de ani de invatamant superior la Politehnica Timisoara”, a completat profesorul Viorel Serban.

Palatul Lloyd a mai avut parte de o renovare in urma cu cativa ani ani, iar din 2013 este iluminat arhitectural.

FOTO: eyeinthesky

***

Palatul Lloyd a fost construit intre anii 1910 – 1912, dupa planurile arhitectului Leopold Baumhorn, prin subscriptia baneasca a mediului de afaceri local. Este o cladire monumentala cu trei etaje, amplasata pe corso-ul Timisoarei. A fost construita in stil ecclectic cu influente seccesion. Aici a functionat la primul nivel Bursa Agricola, societatea Lloyd, iar la etajele superioare erau locuinte. La parterul cladirii se afla Café Lloyd, inainte de razboi Café Wien, locul de intalnire al elitei timisorene.

Astazi adaposteste rectoratul Universitatii Politehnica Timisoara. Din luxul de odinioara se mai pastreaza portiuni
de lambriuri, oglinzi, ramasite din vitralii si cateva candelabre.

***

Primaria Timisoara a anuntat, in toamna anului trecut, ca inca un palat din centrul orasului urmeaza sa intre in reabilitare.

CITESTE SI: Palatele din Timisoara, zestrea fabuloasa a orasului lasata de mesteri iscusiti din imperiu, inspirati de simboluri ale Europei. Care e cel mai frumos 

Este vorba despre Palatul Weiss, ai carui proprietari au inteles importanta aducerii cladirii la frumusetea de odinioara.

„O parte din cladirile istorice au obtinut autorizatie de constructie, pentru reabilitarea fatadei. Reabilitarea si restaurarea fatadelor cladirilor istorice este unul dintre cele mai importante elemente in reconstructia identitara, dar si in cresterea atractivitatii Timisoarei. E important ca o parte dintre proprietarii privati au inteles cat de urgenta si vitala este aceasta interventie. Unii vor realiza lucrarile prin forte proprii, altii vor apela la programul de finantare al Primariei, dar ceea ce e important e ca incetul cu incetul lucrurile se misca, iar Timisoara poate valorifica aceasta sansa imensa, a patrimoniului istoric arhitectural urias. Poate una dintre bucuriile cele mai mari vine de la Palatul Weiss (Materna), cladire emblematica pentru Timisoara, construita in 1921”, a anuntat viceprimarul Dan Diaconu pe pagina sa de socializare, in toamna anului trecut.

Palatul Weiss a fost construit in anul 1912 chiar la inceputul Bulevardului Republicii, pentru familia Weiss. A fost ridicat de firma Arnold Merbl in stil eclectic, iar frontonul a fost reproiectat de Laszlo Szekely, fost arhitect- sef al Timisoarei, cu vedere spre Piata Victoriei, Hotel Timisoara si teatru.

Palatul are 27 de apartamente, unele chiar si cu sase camere, in care locuiesc familii de timisoreni, iar la parter functioneaza magazine.

Va reamintim, si proprietarii altor doua palate din Piata Operei, Neuhausz si Hilt-Vogel, au demarat, inca de anul trecut procedurile pentru reabilitarea fatadelor cladirilor.

CITESTE SI: Incepe reabilitarea cladirilor monument din Piata Victoriei din Timisoara. Primele palate care se intorc la frumusetea si stralucirea de odinioara 

Mai multe asociatii de proprietari si-au aratat interesul pentru programul de sprijin al municipalitatii care cofinanteaza lucrarile de reabilitare, urmand ca apoi sa recupereze o parte din bani pe parcursul a 10 ani.

„Singura solutie pentru reabilitarea cladirilor din Piata Victoriei este cea la care noi am recurs, am instituit un cadru de cofinantare de catre Consiliul Local. Se pun toti banii de la Primarie si 50% din ei se recupereaza pe parcursul a 10 ani, printr-un impozit crescut pe care il au de platit proprietarii. Este un mecanism ultraavantajos, dar din pacate, pana la ora actuala, nicio cladire nu a intrat efectiv in reabilitare. Suntem in faza avansata cu doua, dar niciuna nu este intrata efectiv in reabilitare pe acest cadru, pe care noi l-am instituit inca din 2013”, spunea recent pentru opiniatimisoarei.ro Nicolae Robu, primarul Timisoarei.

Detalii despre programul de sprijin pentru renovarea imobilelor istorice gasiti AICI.

Cealalta cladire care urmeaza sa intre in reabilitare, spunea primarul Nicolae Robu, este Palatul Hilt-Vogel, ridicat intre 1912-1913, avandu-l ca arhitect pe László Székely. Imobilul a fost proiectat lipit de o alta cladire-monument: Palatul Széchenyi, planuita si realizata de acelasi arhitect. In prezent, palatul are 17 apartamente, care sunt fie ocupate de familii de timisoreni, fie inchiriate. Palatul Hilt este evaluat la peste 3 milioane de euro.

Cea de-a doua cladire pentru care documentatia de reabilitare este in stadiu avansat, potrivit Primariei Timisoara, e Palatul Neuhausz, un imobil care combina mai multe stiluri arhitectonice.

Palatul Neuhausz este o cladire simetrica, ce a fost construita in perioada 1911-1912, intr-o combinatie de stiluri eclectic, seccesion si art nouveau maghiar. Astazi, la mai bine de 100 de ani de la construirea palatului, doar cativa batrani mai stau in cele 22 de apartamente. Restul celor care isi duc viata acolo sunt chiriasi ai unor proprietari plecati in strainatate in perioada comunista si care in ultimii ani si-au castigat in instanta dreptul de proprietate a cladirii ce s-ar vinde in prezent cu 2,5 milioane de euro.

***
Pana in prezent, in Timisoara au fost identificate 35 de cladiri pentru care s-a aplicat taxa pe paragina in 2017, iar in 2018, peste 2.000 de cladiri au fost puse in atentia comisiei pentru a fi supraimpozitate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Si peste 100 de ani ne vom mandri cu aceleasi palate!
    (Sper ca pana atunci nu vor fi revendicate de „diaspora de azi” din Germania si aduse la starea –> 0 , vezi exemplele „pozitive din oras” (de exemplu Casa Muhle dar nu numai)).