Unul dintre cele mai iubite teatre din Timisoara, adapostit de o cladire istorica scorojita. De ce nu poate fi reparata

TIMISOARA. Teatrul pentru Copii si Tineret ”Merlin” din Timisoara, cunoscut drept Teatrul de Papusi, functioneaza intr-o cladire istorica degradata de pe Bulevardul Regele Carol I.

CITESTE SI: Magistrala Verde din Timisoara, in continuare in aer. De ce s-a blocat ‘cel mai ambitios si vizionar proiect de regandire a modului in care ne deplasam in oras’, promis de administratia Fritz 

Consiliul Judetean Timis, cel care administreaza acest teatru, se vede neputincios atunci cand vine vorba de renovarea imobilului.

”Nu este toata cladirea in patrimoniul judetului, mai sunt si alti proprietari acolo, asadar raspunderea e solidara, a tuturor proprietarilor, nu poate sa intervina doar CJT la cladire. E o problema mai veche, e si o cladire monument istoric si nu toti au posibilitatea sa investeasca in partea aceasta de reabilitare. Nici nu ii putem obliga, dar nici nu ne permite legea sa sustinem noi, sa suportam cotele altora”, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro presedintele Consiliului Judetean Timis Alin Nica.

Intrebat de ce nu apeleaza la programul Primariei Timisoara de reabilitare a cladirilor istorice, Nica a spus ca acest lucru este dificil de facut.

”Eu stiu ca Primaria nu a mai sustinut nicio reabilitare pe bani publici a unor fatade. Au modificat regulamentul si nu mai poti sa indeplinesti acele conditii, iar noua, ca institutie publica, ne este cu atat mai greu, fiindca suntem incorsetati si de alte prevederi legale care ne impiedica sa sustinem noi cotele altor proprietari privati”, a spus Nica.

Intrebat, de asemenea, daca are in plan construirea unui nou sediu pentru Teatrul Merlin, presedintele Consiliului Judetean a spus ca nici acest lucru nu poate fi realizat, deoarece CJ Timis nu detine un teren central in Timisoara pentru o astfel de investitie.

”Sigur, asta ar fi de dorit. Teatrul Merlin a crescut in ochii timisorenilor prin activitatile pe care ei le-au realizat si e unul dintre teatrele care au crescut cel mai mult in ultimii ani. Si ar merita o cladire noua. Dar pentru a face un astfel de edificiu, ne trebuie terenul, or Consiliul Judetean nu are teren in Timisoara, iar Primaria, din pacate, nu este foarte deschisa cu noi in a ne furniza un astfel de de spatiu cat de cat central pe care sa putem construi. Speram ca de anul viitor colegii de la Primarie sa isi schimbe optiunile, mai ales dupa alegerile din septembrie. Speram la o primarie mai prietenoasa”, spune Alin Nica.

UPDATE: Locatarii din cladirea care adaposteste Teatrul Merlin vin cu precizari si spun ca nu a existat niciodata un proiect concret de reabilitare pentru imobilul degradat.

Locuiesc in aceasta clădire de peste 45 de ani, suntem cei mai „vechi” locatari, nu s-a pus problema reabilitării, deci nu văd de ce se pune problema de a suporta Consiliul Judeţean Timiş cheltuielile proprietarilor. Mai mult, s-a stat foarte mult timp cu o problema nerezolvata la acoperiș, problema care genera ploaie pe casa scării, parte comună a locatarilor si a Teatrului, a cărei reparație am inițiat-o noi. LOCATARII, SI AM PLATIT-O TOT NOI, LOCATARII, recuperând ulterior banii de Teatrul Merlin, întrucât contabilitatea nu le permitea altfel. Deci ii sugerez respectuos domnului Nica sa ia legătura cu Asociația de proprietarii înainte de a face declarații parțial neadevărate care ne vizează și pe noi, locatarii. Se pare ca problema este de fapt lipsa de comunicare și coordonare„, a transmis Anda Casapu, locatara in cladire.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nica, faceti pe banii Consiliului Judetean si apoi recuperati in instanta de la ceilalti proprietari. Asa fac si proprietarii persoane fizice care intampina aceeasi problema. Ce zici?

    • Locuiesc in aceasta clădire de peste 45 de ani, suntem cei mai „vechi” locatari, nu s-a pus problema reabilitării, deci nu văd de ce se pune problema de a suporta Consiliul Județean cheltuielile proprietarilor. Mai mult, s-a stat foarte mult timp cu o problema nerezolvata la acoperiș, problema care genera ploaie pe casa scării, parte comună a locatarilor si a Teatrului, a cărei reparație am inițiat-o noi. LOCATARII, SI AM PLATIT-O TOT NOI ,LOCATARII, recuperând ulterior banii de Teatrul Merlin, întrucât contabilitatea nu le permitea altfel. Deci ii sugerez respectuos Consiliului Județean sa ia legătura cu Asociația de proprietarii înainte de a face declarații parțial neadevărate care ne vizează și pe noi, locatarii și sav vina cu un proiect concret. Se pare ca problema este de fapt lipsa de comunicare și coordonare.

  2. Asta e o abordare păguboasă. In mod normal, se presupune că dacă îți permiți să stai intr-o astfel de zonă (centrală și semicentrală) in apartamente de peste 100k euro îți permiți să te și îngrijești de ele.
    De peste două decenii, scuzele precum incapacitatea financiară de a face acest lucru sunt frecvent invocate, însă acestea nu sunt justificabile. Dacă proprietarii nu au capacitatea financiară de a-și întreține proprietatea, ar fi mai potrivit să o vândă și să achiziționeze ceva în limitele posibilităților lor. Este esențial ca cei care locuiesc în aceste clădiri să conștientizeze că au responsabilitatea de a le îngriji, deoarece ele reprezintă identitatea și patrimoniul orașului. A nu înțelege și respecta acest lucru înseamnă a nu înțelege importanța și valoarea reală a moștenirii culturale.

    • Pai nu poți muta in spațiile altor instituții. Fiecare teatru are nevoie de propriul spațiu pentru repeții si spectacole, precum si pentru depozitarea intregii scenografii.
      Sala 2 de care spui dumneata, intră, începând cu luna asta in peoces de modernizare/extindere.
      Casa Studenților nici măcar nu mai e a primăriei, fiind retrocedată Ordinului Măicuțelor de la Notre-Dame.

      Nu există scuze, clădirile trebuie renovate din inițiativa locatarilor. Sau sunt tipul ăla de cetățeni care se muta in altă cameră dacă le cad tavanul in cap?

      • Replica era destinată pentru SS

  3. Cica nu poate muta teatrul ca nu are teren…pai poate sa il fcking mute in orice alt teatru pt ca reprezentatiile pt copii sunt dimineata. De ex la sala 2 din spate la magazinu bega daca celelalte sunt folosite pt repetitii. Sau cum ar fi sa il mute in sala de la casa studentilor 2 cladiri mai jos.

    • Care Casa studentilor, doua cladiri mai jos badea Ss din Bolintin?! Poate la tine in satul de pe deal folosesti ‘mai jos’ sau ‘mai sus’. Intamplator Timisoara fiind un oras de campie nu aici exista mai jos!

  4. Intamplarea face ca stiu pe cineva care locuieste acolo. Ca in orice cladire, mai mare sau mai mica, cand majoritatea locatarilor doresc sa faca ceva se gasesc 2-3 care sunt contra, acesta e motivul pentru care nu se renoveaza, desi de ani de zile cade tencuiala peste trecatori.
    E, din nou, un caz tipic de bagare de picioare din partea parlamentului, vid legislativ. Prin alte tari pe care le admiram aceste aspecte sunt legiferate: cladirea trebuie renovata, vine un inspector acreditat si decide asta, prorietarii nu au incotro. In SUA, unde toate locuintele sunt musai asigurate, daca nu ai renovat acoperisul de mai mult de X ani (20 parca?) iti creste asigurarea sau chiar inceteaza, e mai convenabil sa platesti lucrarea.

    • Pentru cei 2-3 Gica contra exista justitie. Daca nici dupa o sentinta definitiva nu sunt de acord exista executarea silita si atunci isi vor schimba optiunea! Cu propire pe venituri se poate recupera bani de la acesti smenari care incaseaza sute de euro din chirie dar nu vor sa cheltuie 1 leu culmea si pentru siguranta cladirii prin consolidare

      • Nu sunt smenari, doar niste pensionari nefericiti si incapatanati. Unul chiar are bani, despre ceilalti nu stiu, informatia, dupa cum am zis, provine de la un amic care locuieste acolo.

  5. Din commenturile citite observ ca lumea a plecat pe fenta lui Nica, ii foarte usor sa dai vine pe locatari cand nici macar nu i-ai chemat la discutii, poate incercam anul acesta cu o administratie capabila 😉

    • Daaa… abia asteptam sa avem, de anul asta, o administratie „traditionala”, cum au orasele de succes de unde ne vin carduri-carduri noii concitadini. O administratie capabila. De orice, numai sa nu mai piarda ciolanul, ca Robu.

  6. „”poate incercam anul acesta cu o administratie capabila 😉”

    De la haur sau de la ciuma red ? Aia o sa faca sigur treaba… si aici ar trebui sa pun emoticonu’ cu degetu’, dar ma cenzureaza astia de la ziar

    • Nica este cea mai mare dezamăgire pe care a avut-o județul nostru. Mulți au crezut în tinerețea lui si au crezut că va fi un nou Bolojan.
      Din păcate nu văd nici un lider politic de valoare care să vină la șefia județului.

  7. Comentariile nu dau dreptate cuiva, ci subliniază starea clădirilor istorice din Timișoara. E cu atât mai absurd ce spune Nica. Doar in capul celor care nu vor, nu se poate. Situația clădirii Teatrului de Păpuși se întâlnește si la celelalte clădiri istorice din oraș, aflate in stare de degradare.

    Si mai ceva. Noi nu avem nici mentalitatea mentenanței. In loc să se repare/îngrijească un lucru din timp, când conturile sunt mai mici, se lasă să se degradeze până când trebuie refăcut în totalitate.

    • cetatean ‘timisorean’ daca ai fi trecut prin scoala nu incurcai CONTURI cu COSTURI! Reparatii din timp conduc la COSTURI mai mici. Nici macar nu ai scuza ca litera s este langa n pe tastatura :))

      • @abc Se mai întâmpla să tastezi și greșit sau să ai funcția de sugestii sau *autocorrect* ale telefonului. Dar e bine că ai înțeles ce am vrut defapt să scriu. Iar faptul că pui ghilimele acolo unde nu e cazul, îmi spune și mie multe despre școlile de prestigiu pe la care ai trecut.

        Ce să mai spun de faptul că mi-e silă de frustrații si triștii care stau să corecteze greșelile (din neatenție) făcute in comentariile unora sau altora. Te-ar fi ajutat dacă veneam cu o erată la comentariu in care să fi spus că voiam să spun costuri?