Unul dintre cele mai romantice festivaluri ale toamnei se intoarce la Timisoara

TIMISOARA. Orasul nostru si-a castigat dreptul de a organiza un festival de romante pentru ca detine cel putin opt compozitori de romante, cu un total de peste 80 compozitii, reprezentand 10% din totalul romantelor cunoscute in Romania si Republica Moldova in ultimii aproximativ 200 ani. Apoi, orasul nostru a obtinut prin interpretii participanti la concursurile Festivalului National al Romantei, “Crizantema de Aur”, de la Targoviste, numeroase premii, prin zece interpreti si compozitori.

In Septembrie 2014, 2015 si 2016 s-au consumat primele trei editii ale Festivalului “Roze pe Bega”, sustinut de Casa de Cultura a Municipiului in colaborare cu Fundatia Politehnica si cu Facultatea de Muzica si Teatru, festival initiat si organizat de compozitorul de romante, prof.dr.ing. Mircea Aurel Ciugudean.

Premiul I la Concursul de interpretare al primei editii a fost castigat de timisoreanul Costel Busuioc, proaspat intrat in lumea romantei. La editiile a doua si a treia Premiul I a fost castigat de Rodica Seling Pop din Zalau respectiv Georgeta Pluta din Alba Iulia.

In cadrul recitalurilor s-au remarcat in primul rand cativa invitati dinafara Timisorii: Eugenia Moise Niculae (Clinceni), Bogdan Petru Hrestic (Targoviste), Daniel Pop (Bucuresti) la prima editie, Cristina Pintilie (Chisinau), Voichita Regos (Baia Mare), la editia a doua, si Rodica Seling Pop (Zalau), Adriana Corina Dragomir (Bucuresti) si Eugenia Moise Niculae (Clinceni), la editia a treia. Din Timisoara s-au remarcat: Doina Borda Eremia, George Adam, Maria Tudor, András Csaba Molnos, Pera Todorovici precum si cativa compozitori de romante: Traian Jurchela, Sonia Vlaicovici Butas si Livia Maria Ilcau, care au interpretat piese din creatia proprie.

A fost tiparita cartea “Roze pe Bega – 2014”, scrisa de prof. Mircea Aurel Ciugudean, continand materiale privind desfasurarea primei editii a festivalului. Ea poate fi descarcata de pe site-ul festivalului www.fundatiapolitehnica.ro, de la rubrica Arhiva. Tot aici, la rubrica Festivaluri, se gasesc documentele necesare pentru inscrierea la concursurile de interpretare si creatie ale editiei a patra (termen final 17 Iulie).

Editia a patra se va desfasura in 7-8 Septembrie 2017. Noutatea acestei editii o constituie obligatia concurentilor la interpretare de a prezenta o romanta pe versuri de Mihai Eminescu sau Veronica Micle, pentru a marca implinirea, in 2016, a 150 ani de la intrarea marelui poet in literatura romana si 140 de ani de la inceputul relatiei sale declarate de dragoste cu talentata poeta. A fost atunci, pentru amandoi, inceputul perioadei de creatie a poeziilor de dragoste, pe care s-au compus zeci de romante (Eugen Doga, Guilelm Şorban, Mircea Ciugudean si altii).

Printre invitatii in recital la aceasta editie se numara interpreti cunoscuti de romante dinafara Timisorii: George Cojocarescu din Bacau, Aurel Niamtu din Iasi si Daniel Pop din Bucuresti precum si locali: Doina Borda Eremia si Lia Lungu.

Conducerea muzicala a festivalului este incredintata aceluiasi lector dr. Horia Fagarasan (la pian) iar prezentatoarea festivalului va fi din nou doamna dr. Daniela Bacila. Orchestra, care poarta numele festivalului, este compusa din cei mai cunoscuti sapte instrumentisti timisoreni.

Intrarea in sala de spectacole “Capitol” a Filarmonicii Banatul este libera, pana la orele 18, in ambele zile, de joi si vineri, 7-8 Septembrie. Speram ca in Timisoara exista 870 de mari iubitori de romante care sa umple sala.

AUTOR: Prof. Mircea Aurel Ciugudean

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.