Urmeaza cea de-a treia campanie de preluare gratuita a deseurilor periculoase din menajer organizata de RETIM impreuna cu ADID Timis

TIMISOARA.  Deșeurile periculoase din menajer sunt extrem de nocive pentru mediul înconjurător și sănătatea umană! Acestea trebuie manipulate cu foarte mare atenție și depozitate în condiții speciale. Vă puteți debarasa legal și gratuit de acestea în cadrul unei noi campanii trimestriale organizată de către RETIM și ADID Timiș.

În perioada 08 iulie – 20 august 2024 se desfăşoară o campanie dedicată colectării deșeurilor periculoase din menajer în Zona 0 Ghizela a judeţului Timiş. Sunt incluse localitățile Lugoj, Buziaș, Recaș, Balinț, Bara, Belinț, Bogda (și în Buzad), Boldur (și în Sinerșig), Brestovăț, Chevereșu Mare (și în Dragșina și Vucova), Coșteiu, Criciova (și în Jdioara și Cireșu), Darova, Găvojdia, Ghizela, Nădrag, Nițchidorf, Racovița (și în Ficătari și Drăgoiești), Sacoșu Turcesc (și în Uliuc), Secaș, Știuca, Topolovățu Mare (Iosifalău și Ictar – Budinț) și Victor Vlad Delamarina.

CINE poate preda deşeuri periculoase din menajer

Cetățenii din localitățile menţionate mai sus pot depune prin aport voluntar și gratuit deșeurile periculoase din menajer în containerele special puse la dispoziție în punctele de colectare și între orele menționate în tabelul de mai jos.

CE se poate preda în cadrul acestei campanii

DEŞEURILE PERICULOASE din menajer sunt:

  • ambalaje care conţin reziduuri de substanţe periculoase sau sunt contaminate cu substanţe periculoase;

  • ambalaje metalice care conţin o matriță poroasă solidă formată din materiale periculoase (ex. azbest), inclusiv containerele goale pentru stocarea sub presiune;

  • absorbanţi, materiale filtrante (inclusiv filtre de ulei nespecificate în altă parte);

  • materiale de lustruire şi îmbrăcăminte de protecţie contaminate cu substanţe periculoase, vopsele, cerneluri, adezivi şi răşini cu conţinut de substanţe periculoase;

  • baterii şi acumulatori cu plumb, mercur, Ni-Cd, alcaline;

  • baterii şi acumulatori nesortate, altele decât cele menționate mai sus;

  • solvenţi, acizi, alcali;

  • uleiuri şi grăsimi, altele decât cele comestibile;

  • detergenţi cu conţinut de substanţe periculoase;

  • spray-uri de vopsea, spumă;

  • deşeuri din lemn cu conţinut de substanţe periculoase, pesticide;

  • deşeuri de vopsele şi lacuri cu conţinut de solvenţi organici sau alte substanţe periculoase.

CE NU se poate preda în cadrul acestei campanii

  • NU se preiau alte categorii de deșeuri: reziduale, reciclabile, de construcții, vegetale, voluminoase;

  • NU se colectează deșeurile de echipamente electrice, electronice și electrocasnice (televizoare, mașini de spălat, frigidere, radiouri, echipamente de iluminat, computere, etc.)

UNDE şi CÂND se pot preda deşeurile periculoase din menajer

RETIM amintește populației că deșeurile periculoase din menajer fac parte din categoria deșeurilor cu regim special de colectare, iar gestionarea incorectă al acestora (abandonarea și/sau depozitarea amestecată cu alte categorii de deșeuri) pot cauza daune semnificative mediului și sănătății umane.

Obligație legală pentru colectarea separată a deșeurilor periculoase din menajer:

Conform Art. 28, alin. 1 – OUG 92/2021 actualizată „Producătorii și deținătorii de deșeuri periculoase, […], au obligația să nu amestece diferitele categorii de deșeuri periculoase cu alte categorii de deșeuri periculoase sau cu alte deșeuri, substanțe ori materiale.”

Conform Art. 30, alin. 4 – OUG 92/2021 actualizată „Persoanele fizice au obligaţia să depună deşeurile periculoase provenite din gospodărie, pe tipuri, în sistemul de colectare separată a deşeurilor municipale gestionate de operatorii economici prevăzuţi în Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările ulterioare, inclusiv în centrele prevăzute la art. 60 pct. A lit. h) şi i).”

Detalii despre efectuarea acestor campanii găsiți pe www.retim.ro și www.adidtimis.ro/stiri.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. De ce in Timisoara nu se efectueaza astfel de operatiuni ?

  2. Și așa începem să ne ducem noi deșeurile pe banii nostrii si mai și plătim o căruță de bani la Retim.
    Brazi de Craciun nu au luat anul asta că nu au vrut…
    Polistiren nu iau ca nu aia ca nu aialaltă…
    Și tot mai multe deșeuri ajung pe lista asta a colectarilor prin predare personală… În curând dacă faci o mică renovare vei rămâne cu deșeurile pe cap fără să le mai poți elimina în niciun mod. Nu e profund neecologic și nesustenabil să ne ducem individual cu mașina personală la cucuieții din deal inafara orașului deseurile acestea?
    O bătaie de joc de campanie, după ce s-a dublat prețul la gunoi și băgat eticheta aia roșie care mai dublează odată costul (cu o căruță de bani dată pe reclame, că doar actorasul ăla nu face voluntariat! – are Retimul bani de publicitate mai nou…)
    Prețul normal (nedublat) va fi acum, în cazul unei mici familii, mai mare decât factura la electricitate (50lei x 4 persoane = 200 lei/ lună > 150lei-curentul pe 2 luni!)
    La prețurile astea ar fi de bun simț și normal să ia toate tipurile de gunoi din fața casei! Avem și noi grijă să fie separate, dar să le ia că nu plătim gunoiul ăla ca să ni le ducem noi pe alți bani, timp pierdut și altă „distracție”!
    Oricum se scot banii pe costul procesării gunoiului doar din reciclari… Și există scutire de impozite și taxe pe activitatea de colectare și reciclare desfășurată!
    Rușine Retim pentru lipsa de ecologie, pentru că nu vă pasă de oamenii care vă plătesc și mai ales pentru ipocrizia de care dați dovadă!