TIMISOARA. ‘Daca dispar urmele de gloante de pe ziduri, din Revolutia de la Timisoara vor ramane doar povestile‘. Sunt cuvintele cu care Corneliu Vaida, cetatean de onoare al Timisoarei si participant la Revolutia din Decembrie ’89, i-a convins pe consilierii locali sa faca ceea este necesar pentru a pastra urmele de gloante din fatadele cladirilor din oras, la renovari.
Acum, a venit momentul ca istoria sa fie asezata la locul ei. Alesii au votat, in sedinta din 16 Decembrie, la exact 32 de ani de la inceputul Revolutiei de la Timisoara, regulamentul cu ajutorul caruia toate urmele lasate de gloante pe cladiri sa fie conservate.
„Multe dintre urmele Revolutiei, de gloante sau obuze, din orasele martir ale Romaniei au fost distruse cu ocazia reabilitarii sau refacerii unor cladiri si situri monumente istorice sau pur si simplu sterse, curatate sau acoperite, daca vorbim despre graffitiuri din inițiativa unor administratii care nu au inteles valoarea lor memoriala.
Din fericire, in Timișoara, nu toate urmele au fost distruse si datorita faptului ca problematica a fost dezbatuta in spatiul public. Exista urme care au ramas pe cladirile istorice inca nereabilitate sau urme care au fost pastrate sau reconstruite, cum ar fi graffitiul de pe sediul Bisericii Reformate din Timisoara„, au transmis reprezentantii USR Timis intr-un comunicat de presa.
Practic, prin noul regulament se urmareste pastrarea in bune conditii si punerea in valoare a urmelor istorice ale Revolutiei din 1989 de pe imobilele din Timisoara.
„Prezentul Regulament urmareste prevenirea stergerii urmelor istorice ale Revolutiei din Decembrie 1989, de gloante/alte proiectele sau de graffiti datand din zilele Revolutiei, in cadrul lucrarilor de conservare, consolidare, restaurare si reabilitare, si crearea unui patrimoniu imobil al Revolutiei in Timisoara care sa completeze complexul muzeal al Revolutiei, impreuna cu Muzeul Revolutiei din Decembrie 1989.
Regulamentul prevede obligatii atat pentru pentru Primaria Timisoara, cat si pentru proprietarii sau administratorii de cladiri situate in perimetrul delimitat de proiectul Traseul Revolutiei: Piata Maria, Podul Traian, Piata Victoriei, Piata Libertatii, Piata Sf. Gheorghe, Prefectura, Podul Decebal, Parcul Poporului, Cimitirul Eroilor„, se mai arata in comunicat.
Practic, proprietarii trebuie sa specifice daca pe cladirea detinuta exista urme de gloante, de proiectile sau de graffitti din perioada Revolutiei, atunci cand propun spre avizare diverse lucrari de conservare, consolidare, restaurare sau reabilitare sa prezinte, in momentul cererii autorizatiei de construire, fotografii ale tuturor fatadelor pe care sunt urme, iar in proiect sa includa solutia de conservare pe care si-o doresc.
Primaria Timisoara urmeaza ca, in maximum 90 de zile, sa aprobe si Registrul Urmelor Revolutiei din Decembrie 1989. De asemenea, Directia de Urbanism a Primariei Timisoara va elabora un ghid de bune practici dupa modelele din alte state europene, iar Primaria Timisoara va monta plachete comemorative pe intreg traseul revolutiei.
Pareri
Cu părere de rău, nu pot sa nu menționez faptul ca distrugerile din acele zile, provocate clădirilor din centrul istoric al Timișoarei, au adus prejudicii proprietarilor; Prejudicii pentru care, nici unul din vinovații acelor evenimente, nu a fost tras la răspundere si nici unul nu a fost pus in situația de a despăgubi in vrun fel proprietarii, pentru daunele provocate clădirilor cat si al interioarelor răvășite de gloanțe „rătăcite”.
Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei răpuși de gloanțe- cinste EROILOR- cinste bănățenilor pentru curajul dat!!! Banatu-i fruncea și va rămâne!!!