‘UVT sa dea gratuit terenul pentru parcarea de pe Oituz’. Propunerea Inspectoratului Scolar Timis

TIMISOARA. Proiectul de construire a unei parcari supraterane in zona strazii Oituz continua sa starneasca nemultumiri. De data aceasta, reprezentantii Inspectoratului Scolar Timis sunt cei care se opun schimbului de terenuri dintre Universitatea de Vest Timisoara si Primarie.

CITESTE SI: Jocul care ‘bate’ Facebook-ul si a ‘innebunit’ scolile din Timisoara! De ce parintii si profesorii sunt incantati? VIDEO! 

In ultima sedinta de Consiliu Local, autoritatile au propus un proiect prin care sa cedeze campusul de la Liceul Dimitrie Leonida in schimbul cladirii Universitatii de Vest de pe strada Oituz. Asta insa, fara sa se consulte sau sa ceara si avizul Inspectoratului Scolar Timis.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar spun ca schimbarea destinatiei acestui campus nu face altceva decat sa agraveze mai mult situatia lipsei de spatii din sistemul de invatamant prescolar.

CITESTE SI: Solutia gasita de Primaria Timisoara la nebunia din trafic dupa inchiderea strazii Popa Sapca. FOTO! 

„I-am spus domnului primar ca sunt dispusa sa intram intr-un dialog, nu am dori ca aceasta institutie sa fie perceputa ca se opune binelui timisorenilor, nu ne opunem acelei parcari supraetajate, insa spatiul care se doreste la schimb de catre UVT ii duce pe cei de la universitate in situatia de a schimba o bucatica pe care au primit-o cu titlu gratuit de la statul roman. Marinimia colegilor nostri de la universitate ar trebui sa mearga pana acolo incat sa dea acea bucatica de la Oituz cu titlu gratuit, nu la schimb. Noi asteptam ani de zile pana gasim solutii pentru spatii. Cladirea respectiva a dus invatamantul preuniversitar in situatia doar de a da, nu de a primi ceva in schimb”, a spus inspectorul scolar general de Timis Aura Danielescu.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar spun ca, de la un an la altul, numarul claselor este in continua crestere, iar odata cu cedarea campusului de la Colegiul Dimitrie Leonida, se va ajunge in situatia de a avea un deficit si mai mare de spatii.

„Elevii vor ajunge sa faca ore de dupa-amiaza. Liceul Grigore Moisil va avea, in 2018-2019, 18 clase pregatitoare, iar in 2022 – 24 de clase. Timpul pe care-l avem la dispozitie nu este in favoarea noastra. La scoala nr. 30, in septembrie, avem nevoie de 16 containere, primaria a aprobat 10 la ora actuala, asteptam rectificarea de buget. Ce se va intampla peste patru ani? Este un spatiu foarte larg, foarte mare, la Dimitrie Leonida. Cu o suprafata de teren de 9.000 de metri patrati, unde avem constructiile noastre. Acolo, cel mai probabil, ar putea face ore scoala nr. 19 Avram Iancu, sa se extinda pana la zona respectiva. Ea deserveste zona aceea. Nu ne opunem dezvoltarii municipiului Timisoara, nu avem nicio intentie ascunsa, ci doar aceea de a fi respectate toate partile”, a mai spus Aura Danielescu.

Reprezentantii Primariei nu sunt insa de acord cu punctul de vedere au Inspectoratului Scolar si spun ca o mutare a elevilor din scolile cu deficit de spatiu in cladirile de la Colegiul Leonida nu ar face decat sa starneasca furia parintilor.

„Se va intampla ce s-a intamplat si cu generala 9, a stat ani buni cu lacatul pe usa. Nu se va folosi acel spatiu pentru ca nu e intr-o locatie atractiva. Noi vom face dezvoltarea necesara ca invatamantul preuniversitar sa aiba spatii unde e nevoie de ele, unde sa nu faca viata grea elevilor si parintilor. Nu va fi folosit acel campus, pentru ca daca se va incerca mutarea copiilor acolo, parintii vor protesta, nu isi vor duce copiii acolo. Nu spune doamna inspector general unde e lispa de spatii? In zona liceului Auto, a CFR. Atunci hai sa zic si eu ca nu mai accept mutarea inspectoratului general pe Calea Aradului, pentru ca nu avem spatii. Trebuie sa propun o HCL prin care sa revoc hotararea care am dat-o. Pe ideea ca invatamantul preuniversitar are nevoie de spatii”, a spus Nicolae Robu, primarul Timisoarei.

In plus, sugestia reprezentantilor Inspectoratului Scolar ca spatiul de pe Oituz sa fie cedat gratuit, si nu la schimb, Primariei Timisoara, nu este agreata nici de conducerea Universitatii de Vest.

CITESTE SI: Manevra unei soferite care a inundat o strada din Timisoara! VIDEO! 

„Ii multumesc de sugestie doamnei Aura Danielescu, dar ea ia cele mai bune decizii pentru Inspectorat si pentru liceele pe care le protejeaza ca si spatii, iar eu impreuna cu Senatul Universitatii vom incerca sa gandim pentru universitate cele mai bune decizii, evident si in folosul timisorenilor, daca este posibil. A fost discutia de a face acel schimb, am fost de acord, ca sa nu blocam lucrurile, iar noi avem un proiect pe acel teren, avem ce sa facem cu acel spatiu, nu il cedam in mod gratuit. Nu cred ca faptul ca noi am primit acel spatiu inseamna ca trebuie sa-l dam mai departe. Inspectoratul scolar, daca dorea, gasea solutii pentru un astfel de schimb, iar noi nu tinem cu dintii doar de acel spatiu al Liceului CFR. Daca intr-o alta discutie cu primaria vom cadea de acord ca va putea exista un schimb la fel de avantajos cu alte spatii, sigur ca vom intra in dialog si vom gasi solutia cea mai buna, cu conditia ca, din nou, cineva sa nu blocheze si sa se trezeasca pe ultima suta de metri ca exista oportunitati pe spatiul respectiv si nu mai vrea sa-l cedeze. Noi suntem deschisi la dialog si pe alte spatii, dar sa cedam gratuit nu sunt de acord”, a spus rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Reprezentantii ISJ Timis spun ca nu e prima data cand sunt pusi in fata faptului implinit. In ultimii ani, alte patru imobile au fost pierdute de unitatile scolare din Timisoara.

„Au fost cateva schimbari de destinatie in ultima vreme, unde ISJ nu a fost consultat. Cel mai important e la scoala nr. 9, care a fost data Scolii Antim Ivireanu, care este unitate de invatamant privata. Noi am pierdut un spatiu, cand presiunea asupra scolilor centrale e foarte mare. De asemenea, atelierele MIU, de langa noua cladire a ASE, care a fost o cladire parasita, ce necesita reparatii a fost pierduta. Au mai fost pierdute 2 internate ale MIU, de pe Victor Babes, unde s-a mutat Oncologia. Aceste unitati au trecut la administratia locala, desi ar fi fost necesar si avizul ISJ. Desi ISJ nu este proprietar, atunci cand cedam cladiri avem o responsabilitate, iar maine-poimaine ne poate intreba cineva de ce am cedat. Noi suntem responsabili. Vrem sa avem o discutie cu Primaria si cu executivul cu privire la toate aspectele ce privesc patrimoniul si putem discuta si de Leonida, daca Primaria ne ofera doua sau trei spatii in zona centrala, pentru a face clase pentru casele suprapopulate”, a spus Francisc Halasz, inspector scolar adjunct.

Reprezentantii ISJ spun ca si daca Colegiul Leonida va fi cedat Universitatii de Vest, in schimbul spatiului de pe Oituz, Ministerul Educatiei nu va putea face schimbarea de destinatie a campusului fara avizul Inspectoratului Scolar.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Unde sunt acum spagarii de comunitari? Sa aplice rectorului UVT zi de zi amenzi fiindca parcheaza aiurea si sa-l vedem daca se va mai opune unei parcari in centrul timisoarei!
    P.s. aa-ti dau la mwie rector dw cacat

    • @putin
      Nu ati inteles nimic din articol. Rectorul UVT este pentru acea parcare, in timp ce d-na Danielescu (cumnata d-lui prim-ministru Grindeanu) este IMPOTRIVA.

  2. De ce nu se rezolva situatia elevilor si viitorilor elevi de clasa 0 de la Lenau care trebuie sa invete in camere de camin ??
    Aici ar trebui sa faca intelegeri Inspectoratul cu Primaria !!!!! Sunt scoli care au spatiu suficient si putini copii ! de ce nu se pot oferii aceste spatii catre alte scoli sau sa beneficieze de aceste cladiri 2 sau mai multe scoli ???? Se stie conflictul intre conducerea Lenau si Inspectortul Politic !!! si aici sufera copii !!!!
    AICI ESTE MAREA PROBLEMA !!! nu schimbul sau cedarea de terenuri !!!!

  3. O intreb pe d-na inspector -sef : daca nr de clase este in crestere, de ce in ultimii doi ani scolari NU a mai aprobat clase de inceput de ciclu la C.T „D. Leonida”?
    Mentionez ca:
    1.Elevii din actuala clasa a X-a de la aceasta institutie de invatamant au intrat la liceul nostru, avand ultima medie peste 5,50, cu toate ca din anul scolar 2011-2012 ISJ Timis a incercat sa ne uneasca cu alte unitati de invatamant – fara succes ( pentru ca nici o scoala nu-si doreste acest lucru) si astfel intregul colectiv de cadre didactice si elevii scolii – am fost supusi unui „tir’ mediatic fara precedent!
    2. Toate demersurile facute pana in prezent de catre primaria Timisoara – nu fara stiinta ISJ Timis ( cu dovezi in acest sens!) ne-au creat – ca institutie de invatamant, un mare prejudiciu de imagine; intregul colectiv de cadre didactice al scolii a fost ” dezintegrat”! Si – asta in conditiile in care exista in Timisoara unitati de invatamant in care dotarea si confortul elevilor lasa de dorit iar alte scoli platesc chirii „consistente” ( din bugetul public!) unor proprietari.

    Unde este transparenta decizionala a factorilor de raspundere angrenati in aceasta „spinoasa ” problema?