Gunoaie, indolenta, peisaje dezolante sau o arhitectura fara cap si coada, asa s-ar putea rezuma in cateva cuvinte unele statiuni turistice din tara noastra. Departe de a se ridica la standardele europene, ele nu fac decat sa ofere surprize neplacute turistilor care ajung sa se cazeze acolo.
Cele sase destinatii sunt locuri pe are ar fi bine sa le vezi doar intrecere. Din pacate, unele dintre ele si-au pierdut frumusetea de altadata, fiind astazi in paragina, altele au fost construite haotic, imediat dupa Revolutie, insa in toate cazurile patronii cer preturi exorbitante fata de ceea ce pot oferi efectiv turistilor.
Baile Herculane
Printre statiunile nerecomandate turistilor, in topul intocmit de cei de la capital.ro, se numara si fosta perla a turismului banatean, Baile Herculane. Zeci de cladiri de patrimoniu din aceasta statiune din Caras Severin, cunoscuta de pe vremea romanilor si infloritoare pe vremea austro-ungarilor, par a fi la un pas sa se prabuseasca. O mare parte din spatiile de cazare sunt inchise, iar majoritatea celor ramase in functiune nu au beneficiat in ultimele decenii decat de mici reparatii, astfel incat starea lor este deloc atragatoare. Fiecare ministru al turismului care a ajuns la Baile Herculane a promis ca va remedia situatia, insa nimeni nu a reusit sa salveze aceasta statiune de patrimoniu.
Ranca
Daca vreti sa va relaxati in zgomot de santier, printre gunoaie si sunteti adeptul unui kitch arhitectural cu vile colorate construite aiurea, noua statiune din Parang vi se potriveste cu siguranta. Daca insa mergeti in vacanta cautand linistea si daca va intereseaza ca locul in care va petreceti timpul liber sa fie curat, atunci poate ar trebui sa va schimbati planurile, iar pe la Ranca sa fiti doar in trecere, cand traversati Transalpina.
Borsec
Desi celebru pentru apele minerale si asezata intr-o superba, statiunea Borsec este in permanent declin de mai bine de 20 de ani. Din cauza starii proaste a spatiilor de cazare si a bazei de tratament, orasul a si pierdut la un moment dat statutul de statiune balneara, autoritatile locale incercand in ultima vreme ca, printr-o serie de investitii, sa revina in circuitul turistic. Daca vor si reusi ramane de vazut.
Lacul Sarat
Tot la categoria statiunilor balneare se afla si Lacul Sarat. Desi este situata langa doua orase mari, Braila si Galati, si beneficiaza de un lac sarat, cu ape si namoluri cu efecte curative, statiunea este departe de a-si valorifica potentialul. Dimpotriva, turistii care au ajuns acolo se plang ca totul este in paragina si ca preturile sunt mult disproportionate fata de oferta.
Olimp
Pe vremuri, statiunea de la malul Marii Negre era faimoasa pentru liniste si conditiile bune din hoteluri, dar astazi linistea este data de faptul ca Olimpul este un loc pe jumatate parasit. Turistii care mai ajung pe aici se plang de aspectul dezolant in care arata o buna parte din cladiri, de conditiile proaste de cazare, de numerosii caini vagabonzi si de posibilitatile de petrecere a timpului liber aproape inexistente.
Eforie Nord si Sud
Daca visati la o plaja ingusta si aglomerata, plina de blocuri de beton si marginita de constructii incepute si abandonate in diverse stadii, acesta este locul potrivit. Se mai adauga si traficul haotic si lipsa locurilor de parcare, un amestec de lux si paragina, atmosfera de bazar oriental a zonei comerciale si faptul ca cei mai multi turisti par a fi pasionati de seminte si manele.
Mai multe detalii AICI.
Pareri
La puscarie cu infractorul IOSIF ARMAS, distrugatorul intregii statiuni Herculane.
Pe tot ce a pus mana acest hot, s-a facut praf.
In puscarie cu infractorul asta.