Un telefon mobil care prindea semnal aproape oriunde, avea o baterie pe care uitai sa o incarci cu zilele, iar ca rezistenta, putea sa cada de cateva ori pe asfalt inainte de a ceda. Astazi, avantajele telefonului mobil sunt altele: sunt mai usoare si au devenit mini-computere cu ajutorul carora poti face fotografii, filme, accesa internetul si o multime de alte aplicatii, pe langa sms-uri si apel telefonic propriu zis.
Dar, dupa o zi de trimis mesaje, e-mailuri si cautari pe internet, smartphone-ul este mort. Acesta este blestemul lumii moderne deoarece trebuie sa faca conexiuni puternice cu retelele wireless. Si cand fac aceste conexiuni li se cere sa proceseze fisiere video, care consuma enorm de multa energie.
Dr. Angela Nicoara, cercetator in cadrul Deutsche Telekom, alaturi de profesorul Dan Boneh de la Stanford University au condus un experiment in care s-a conectat un aparat de masura de ultima generatie la bateria unui smartphone, care in mod normal inmagazineaza intre 15.000 si 20.000 de jouli de energie, scrie capital.ro.
Telefoanele simple din trecut functionau zile intregi fara a fi reincarcate. Ce s-a schimbat intre timp sau mai important, ce au de gand sa faca producatorii de telefoane? O solutie aparenta la consumul imens de energie ar fi utilizarea unei baterii mai mari, Dar, in timp ce orice parametru al telefonului se dubleaza intr-un an sau doi, dublarea performantei bateriei se face abia intr-un deceniu.