Va avea biblioteca tehnologizata, muzeu si cafenea culturala. Au inceput lucrarile de reabilitare ce vor readuce la stralucirea de odinioara Conacul Mocioni din Timis

TIMISOARA. Vesti bune la inceput de an. Se fac noi pasi importanti astfel incat Conacul Mocioni din Foeni sa se intoarca la frumusetea de altadata. Dupa ce au fost realizate cercetarile arheologice, reprezentantii Consiliului Judetean Timis anunta inceperea lucrarilorde reablitare.

Imobilul istoric va fi restaurat integral. Potrivit proiectului, finantat prin granturile SEE 2014-2021 prin Programul RO-CULTURA, la parter se vor amenaja un salon de primire si un hol de onoare, ce vor permite gazduirea unor evenimente complexe. De asemenea, un colt muzeal va reda atmosfera specifica familiei Mocioni.

Va fi realizata si o biblioteca dotata inclusiv cu tehnologii moderne, interactive, precum si o cafenea culturala. Curtea si gradina vor fi amenajate peisagistic, pentru a permite organizarea de evenimente in exterior. Subsolul si podul vor fi igienizate, consolidate si vor servi ca spatii tehnice.

Imobilul va fi reabilitat pana in luna aprilie 2024 conform documentatiei.

Demararea lucrarilor a fost un efort considerabil al aparatului de specialitate. Vorbim atat de un imobil istoric, cat si de o finantare nerambursabila printr-un program deosebit de exigent. Putem spune ca investitia a intrat in linie dreapta. in paralel, lucram si la celelalte activitati ale proiectului. La final, in 2024, ne vom bucura de un nou punct important pe harta turistica a Timisului, asa cum ne place sa vizitam in vacantele de peste granita”, spune presedintele CJ, Alin Nica.

Obiectivul proiectului trece dincolo de reabilitarea propriu-zisa a conacului. Acesta va deveni un centru pentru activitati culturale, educationale si artistice. Vor fi organizate actiuni intersectoriale, culturale, educationale, patrimoniale si turistice, campanii de sensibilizare si informare, vizite de studiu, rezidente de arta stradala si amenajare peisagistica, baluri caritabile etc.

De altfel, se doreste revigorarea economica, sociala si culturala a intregii zone, prin atragerea de turisti, avand in vedere valoarea nationala si universala a Conacului Mocioni din Foeni.

Va reamintim, licitatia pentru executia lucrarilor a fost castigata de Asocierea T.T. & CO SOLARIA GRUP SRL (lider) – EURAS SRL – GRAPHIC SPACE SRL, iar costul total al contractului este de 9.802.165 de lei, la care se adauga TVA.

Povestea Conacului de la Foeni

Conacul de la Foeni a fost construit in 1750 si este una dintre cele mai vechi cladiri din aceasta parte de tara. Cel mai important membru al familiei nobile care a locuit aici a fost Andrei Mocioni de Foen, stranepotul preotului aroman Constantin. Andrei s-a nascut la Budapesta, in anul 1812.

Jurist de profesie, membru in Senatul Imperial de la Viena, membru fondator al Astrei Romane (1866) si membru onorific al Societatii Academice Romane (1870). In 1869, el mosteneste domeniul de la Foeni, se retrage din viata politica si se stabileste la conac, alaturi de sotia sa, Laura Cernovici. Moare la 24 aprilie 1880 si lasa toata averea Laurei, fapt care provoaca valuri de nemultumiri in familia Mocioni.

Laura Cerniovici avea sa lase conacul mostenire unui nepot de-al ei. Astfel, in 1912, proprietar al fostei resedinte Mocioni era baronul Csávossy Gyula. In 1925, mosieri in Foeni erau Jozsef si Andras Csávossy, cat si Antoniu Mocioni de Foen (marele sambelan al Regelui Carol al II-lea). Conacul a fost rascumparat de Antoniu, care a incercat sa-l transforme in casa de cultura, dar moare in anul 1943, cu el stingandu-se linia directa a familiei Mocioni. Odata cu instaurarea regimului comunist, proprietatea a fost nationalizata. A functionat ani la rand ca baie comunala, gradinita si depozit pentru erbicide si pesticide. In aripa de est a subsolului conacului a fost amenajata o sala de sport. A existat chiar si o sifonarie. Dupa 1990 aici avea sa functioneze o discoteca. Conacul ramane in continuare administratiei locale si e transformat in camin cultural, functie care i-a ramas pana astazi.

Desi aflat intr-o stare avansata de degradare, conacul este impunator prin dimensiuni. Acesta a fost construit dupa planurile arhitectului Otto Wagner, cel care a proiectat de altfel si palatul Mocioni de la Capalnas. Ramura Mocioni de la Foeni a primit domeniul de aici o data cu titlul nobiliar si l-a transformat intr-un leagan politic si cultural pentru afirmarea drepturilor romanilor din Banat.
Conacul este strajuit de porti inalte, frumos asortate cu arhitectura cladirii. Treptele mari , grupate in trei sectiuni, probabil, segmentau conacul in trei zone distincte de locuit. Cladirea centrala, cu coloanele inca semete orientate catre cer, care sustin greutatea frontonului sobru, a ramas inca nealterata.

Surse: banatur.com si prinbanat.ro

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. felicitari din nou alin niMIca pentru continuarea proiectului lui dobra.