Va avea cele mai colorate case. Locul de poveste din Banat, redesenat pe harta turismului. Proiect unic in Romania, demarat la Timisoara de oamenii cu suflet mare de la Asociatia Acasa in Banat

TIMISOARA. Proiect ambitios demarat la Timisoara. O armata de oameni vor reface fatadele a zeci de case vechi dintr-o localitate din Banatul Montan, in doar 3 zile si vor colora asezarea.

CITESTE SI: 12 masini nou noute, cu aparatura de ultima generatie, la Serviciul de Ambulanta Timis. ‘Avem si masini cu 1 milion de kilometri’. Foto

Asociatia Acasa in Banat si voluntarii pe care i-a mobilizat in jurul mai multor proiecte de suflet vor merge in vara anului viitor in comuna Eftimie Murgu din judetul Caras Severin unde vor da o fata noua unor case vechi, in cadrul proiectului „Color the village”.

Voluntarii vor aduce materiale de constructii si vopsea pentru a renova fatadele a 30 de imobile din localitateaa devenita faimoasa pentru complexul de mori pe apa, unic in Europa, pe care il detine.

Pe langa faptul ca vor fi zugravite fatadele, urmeaza sa fie revopsite ferestrele si chiar portile caselor. Locuintele ce vor fi renovate vor fi alese cu ajutorul reprezentantilor administratie locale, a unor arhitecti si a unor specialisti in design.
Membrii Asociatiei estimeaza ca pentru cele necesare proiectului ar fi nevoie de 20.000 de lei, insa in cazul in care se va strange o suma mai mare, si numarul de case ce vor fi cuprinse in proiect ar putea creste.

Proiectul nostru este simplu pe de-o parte, dar complicat pe de alta parte: vrem sa dam culoare unui sat intreg. Practic, vom lua casa cu casa, vom varui fatadele si vom vopsi ferestrele si portile, gardurile, ca sa dam intregii comunitati un suflu nou, de sat locuit, cu oameni gospodari. Asa cum, odata de mult, in Banat se „molareau” (zugraveau) toate casele o data pe an, noi vom ajuta la zugravirea satului anul viitor. Practic, timp de cateva zile, in iunie anul viitor vom interveni pentru renovarea fatadelor acestor case, pastrand si punand in valoare elementele arhitecturale si decoratiunile originale. Ii vom coopta pe cei care vor sa isi refaca fatadele vom incerca sa le oferim vopsea, iar celor nevoiasi, batrani sau persoane care nu se descurca singure, ii vom ajuta si cu forta de munca, prin voluntarii nostri. Cum va arata Eftimie Murgu dupa aceea? Va fi un sat colorat, plin de viata, un sat reinnoit, de care locuitorii lor vor fi mandri, iar turistii il vor vizita cu placere”, a declarat presedintele asociatiei Acasa in Banat, Radu Trifan.

Primarul comunei Eftimie Murgu a amintit potentialul turistic imens pe care il are localitatea ce o pastoreste. Numai in ultimul an in localitate au ajuns mii de turisti, si nu doar romani, ci si veniti din Germania, Franta sau Anglia. Edilul si-ar dori ca vizitatorii sa vina in comuna si pentru casele vechi, care sunt construite si cu influente germane sau turcesti, nu doar pentru cele 22 de mori.

Eftimie Murgu este unul din putinele sate banatene cunoscute pe plan national si chiar international, multumita complexului de mori de apa, vizitat de turisti din toata lumea. Ne dorim ca turistii sa isi petreaca mai mult timp in sat, nu doar la mori, iar pentru asta trebuie sa ii schimbam aspectul. Stim ca, odata cu zugravirea acestor case, totul se va schimba, insa noi ca administratie locala nu putem interveni in mod direct. Asadar, un astfel de parteneriat cu Asociatia Acasa in Banat este binevenit si cred ca impreuna, vom reusi sa punem in valoare satul, sa ii redam stralucirea de odinioara si sa devina un punct turistic cu adevarat important”, a declarat primarul comunei Eftimie Murgu, Mihai Vladia.

CITESTE SI: In doar trei minute consilierii judeteni din Timis au impartit 15 milioane de lei

Comuna Eftimie Murgu se afla la 170 e km de Timisoara si la 85 km de Resita. Comuna are aproximativ 1600 de locuitori si aproximativ 700 de case. Comuna Eftimie Murgu (numita pana in anii 70 Rudaria) este situata pe Valea Almajului, in aria protejata Cheile Rudariei. Cheile sunt cunoscute nu doar prin peisajele sale frumoase, cu caderi de apa si vegetatie bogata, ci si prin rezervatia morilor de apa, unica in aceasta zona a Europei. Complexul mulinologic de la Rudaria este monument istoric, inclus in patrimoniul national, e un muzeu viu deoarece morile inca functioneaza, fiind folosite de localnici.

Asociatia Acasa in Banat a fost infiintata in 2018 si îsi propune sa pastreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, sa redea culoare satului banațean, sa redescopere adevaratele valori ale acestor locuri: oameni buni si gospodari, case frumoase si povestile lor. Avem grija de ele sa le dam mai departe, sa nu piara în timp si in uitare. Pana acum, proiectele în care ne-am implicat au fost de a renova cu ajutorul voluntarilor case din intreg Banatul. Am intervenit de urgența la case din Valeapai, Ramna, sosdea, Ersig (Caras Severin), semlacu Mare si Bucovat, Grabat (Timis), case frumoase cu oameni gospodari, dar care, din diferite motive, aveau nevoie de o mana de ajutor.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bravo, foarte frumos ce vreti sa faceti!