TIMIȘOARA. După aproape 20 de ani de așteptare, a pornit, în sfârșit, licitația pentru găsirea unui constructor care să reabiliteze Castelul Huniade din inima Timișoarei, cel mai vechi edificiu al orașului, care a fost ridicat între 1308 și 1315 de către Carol Robert de Anjou.
Conform documentației Consiliului Județean Timiș postată miercuri în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, se va proceda la consolidarea, restaurarea completă și punerea în valoare a clădirii monument istoric care adăpostește Muzeul Național al Banatului. Castelul a fost închis acum 19 ani din cauza degradării, muzeul mutat in mansarda Bastionului Theresia, iar exponatele duse în depozit.
Vor fi realizate:
• Intervenții pentru consolidarea structurii de rezistență, lucrări de arhitectură necesare separării spațiilor de intervenție și lucrări infrastructură instalații pentru întreaga clădire Castel Huniade:
• Intervenții de restaurare și refuncționalizare direcționate pe Aripa NV a Castelului Huniade, intervenții focusate pe realizarea lucrărilor de restaurare pentru zona de Nord Vest – subsol, parter, etaj 1, etaj 2 și etaj 3 / mansardă (Axe A-H/1-21).
• Intervenții de restaurare și refuncționalizare, lucrări aferente componenței restaurare – zona de intervenție Sud, Sud-Vest și Sud-Est, lucrări de restaurare arhitecturală, cele aferente zonelor de intervenție: Sud-Est, Sud, Sud-Vest și lucrări de instalații interioare pentru spațiile din aceste zone de intervenție, inclusiv echipamente tehnologice și funcționale care necesită montaj, aferente acestor zone;
• Consolidarea întregului castel pentru punerea în siguranță și asigurarea unei stabilități structurale, lucrări de consolidare care cuprind consolidarea fundațiilor, eradicarea umidității și asigurarea zidurilor, pentru punerea în valoare a construcțiilor originare supraterane;
• Lucrări de restaurare arhitecturală și asigurarea tuturor elementelor pentru a funcționa ca muzeu cu dotări de înaltă tehnologie și cu asigurarea tuturor condițiilor pentru organizarea unor expoziții temporare, acțiuni culturale, comunicări ș.a.
• Refacerea finisajelor originale și restaurarea tuturor elementelor care s-au păstrat (tâmplărie, paviment din marmură, decorații parietale ș.a.).
• Punerea în valoare a sitului arheologic din interior prin montarea unor pardoseli din sticlă cu asigurarea unei ventilații și iluminat pentru protecție și estetică muzeului.
• Amenajarea la mansardă a unei biblioteci digitale și în care să fie expuse și parte din patrimoniul existent în muzeu.
• Asigurarea unor accesuri facile prin montarea a două ascensoare.
• Modernizarea instalațiilor pentru asigurarea unor consumuri reduse ale energiei și asigurarea și prevederilor pentru protecția termică și la umiditate a construcției
• Refacerea fațadelor și reeditarea imaginii originale, cu tipurile de finisaj existente pentru a se reedita etapele de edificare
• Montarea iluminatului arhitectural pentru fațade și realizarea unui iluminat inteligent în muzeu
• Amenajarea muzeală și dotarea acestuia cu mobilier în acord cu obiectele de patrimoniu și artefactele ce există în dotarea muzeului
• Amenajarea curții interioare, realizarea unor lucrări de peisagistică și asigurarea posibilității de acoperire a acesteia cu un sistem agreat de Ministerul Culturii.
Valoarea contractului este estimată între 110.254.965 lei și 138.584.056 lei, fără TVA. Alfred Simonis, presedintele CJ Timis, a precizat că sunt patru surse de finanțare pentru lucrări, în valoare de 131 de milioane de lei. Trei sunt externe – PNRR, un fond pentru reabilitarea seismică a clădirilor și un program transfrontalier România-Ungaria. Pe lângă acestea, vor fi bani și de la Consiliul Judeţean Timiș, deocamdată, aproximativ 44 de milioane de lei.
Constructorul care va câștigă licitația și va prelua lucrarea va avea la dispoziție 3 ani să consolideze și să renoveze Castelul Huniade.
Firmele interesate își pot depune ofertele până în 2 aprilie.
Pareri
POVESTI , vrem fapte ca au ajuns copii nostri la liceu si nu au apucat odata sa merga sa vada si ei muzeul din interiorul castelului si sunt nascutin in TM .
RUSINE AUTORITAILOR LOCALE DIN CJT de toate culorile politice .
Votam masiv :)))))
Dacii se hrăneau cu aerul munților și cu fructe de pădure. Atât!”
Se vede ca te hranesti cu „aerul muntilor si fructe de padure”…vai de capul tau!
Lifturi la o clădire de 2 etaje exact ca în cazul bibliotecii județene unde responsabil este tot același politruc. Probabil este vreo firmă prietenoasă care se ocupă de așa ceva, mai ales că e vorba de clădiri istorice, ascensoarele trebuie să fie adaptate deci vor costa o grămadă de bani.
Povesti cu pesti. 11 ani si noua aripa a Spitalului pentru Copii nu e gata..