Va avea lavanda, tulipani, hortensii, magnolii si o fantana arteziana. Se reamenajeaza Parcul Civic din Timisoara in 2020. Schimbarea de peste 1 milion de euro

TIMISOARA. Parcul de aproape 70.000 mp din inima Timisoarei isi va schimba infatisarea pentru anul 2021 cand orasul va deveni Capitala Culturala a Europei.

La mai bine de trei ani de cand a fost aprobata documentatia pentru reabilitarea Parcului Civic, s-a ajuns la deschiderea santierului.

CITESTE SI: 4 benzi de circulatie, parcari, piste de biciclete, extindere retea de troleibuz, dar si amenajarea a 2 sensuri giratorii. Strada din Timisoara care se va schimba cu 8 milioane de euro

In noiembrie 2019, Primaria iscalea contractul cu Elf Road SRL, firma care a castigat licitatia pentru refacerea parcului, aceasta dupa ce rezultatul a fost initial contestat in instanta.

Amenajarea va costa aproximativ 1,2 milione euro, bani de la bugetul local, iar lucrarile nu ar trebui sa dureze mai mult de 6 luni.

Suprafata totala de amenajat este destul de intinsa, 67.676 metri patrati cu alei si platforme pe 21.866 de metri patrati, 82 de stalpi de iluminat cu doua corpuri, 4 pergole, 122 de banci, o fantana decorativa, doua rastele de biciclete…„, explica nu demult primarul Nicolae Robu.

Practic, Parcul Civic e format din 3 spatii verzi, cel din spatele Ceasului Floral si al Hotelului Continental catre Modex, cel din spatele cladirii Postei Mari, catre Michelangelo, dar si spatiul dintre b-dul Bratianu si strada Eminescu.

Pentru a nu da peste cap traficul in zona centrala, unde s-au desfasurat evenimente pe tot parcursul lunii decembrie, firma care reamenajeaza zonele verzi din centrul orasului a decis sa inceapa cu partea cuprinsa intre Bratianu si Eminescu, iar aceasta a fost deja imprejmuita cu gard din plasa.

Fantana arteziana cu diametrul de 4 metri

Conform proiectului, in cele trei spatii verzi vor fi montate zeci de banci noi, banchete circulare, pergole, dar si sadite mii de plante decorative, iar sistemul de iluminat va fi extins si modernizat.

In Parcul Civic va fi construita si o fantana ornamentala cu diametrul de peste 4 metri, intr-o piateta din vecinatatea Salii 2 a Teatrului National.

Pe de alta parte, in parcul din spatele Postei Mari vor fi refacute locurile de parcare ce-l marginesc, iar in locul dalelor gaurite se va turna beton, pentru a nu se mai forma noroi la fiecare ploaie.

In cele trei parcuri ce compun Parcul Civic vor fi plantati pini, tuia, magnolii si liliac, dar si arborele de lalea – tulipanul, precum si rhododendron, hortensii, lavanda, azalee si trandafiri, dar si alte specii, care mai de care mai colorate.

In proiectul de reabilitare a Pacului Civic nu este insa inclus si Ceasul Floral al Timisoarei, care va trebui sa mai astepte pana cand va fi modernizat.

Astfel, Parcul Civic este al al patrulea care va fi reabilitat in zona centrala a Timisoarei, dupa ce in 2015 a fost inaugurat Parcul Justitiei, in 2018 a fost pus la punct si Parcul Alpinet, iar in vara s-au finalizat lucrarile la Parcul Central.

Parc pe terenul unde candva sa ridicat Cazarma Transilvania, una dintre cele mai mari din Europa

Pe aproape intreaga suprafata a Parcului Civic a fost candva o cazarma militara, una dintre cele mai mari din Europa, situata in vecinatatea cetatii Timisoarei. Ea a dainuit mult chiar si dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Dezafectarea si daramarea cazarmii a inceput in urma cu exact 60 de ani, in 1956. In 1959 inca mai exista o parte din principala cladire a cazarmii, despre care se spune ca ar fi avut o lungime de 1,5 kilometri. Era bine ancorata in peisajul urban, pe locul actualului hotel Continental coborand mult spre Castelul Huniade.

Demolarea ei a durat cativa ani, intreaga suprafata fiind un camp de moloz. A mai ramas din cazarma cladirea Salii 2 a Teatrului National Timisoara. In jurul ei s-a plantat un sir de plopi piramidali, care sunt impresionanti in ziua de azi.
Suprafata ramasa in urma daramarii cazarmii a constituit subiectul unor dispute si framantari urbanistice in legatura cu destinul ei. A existat un proiect grandios, dublat de o expozitie, in care se concepuse aici realizarea unui centru civic modern, cu o imensa opera, cu cladiri administrative. Viziunea avantata depasea cu mult posibilitatile unei tari saracite de un razboi si de un regim politic ce experimenta intr-un anumit mod progresul.

Spre sfarsitul anilor ’70, proiectul a ramas doar un vis. Edili mai pragmatici s-au apucat de treaba. In intervalul 1968-1971 s-a construit hotelul Continental. Cam tot in aceeasi perioada s-a construit si bulevardul Bratianu care imparte parcul in doua. Apoi, dupa 1971, pentru a masca incertitudinile urbanistice privind aceasta zona, s-a decis inverzirea ei. S-a plantat masiv, cu tot materialul existent in pepiniere, in special arbori, fara o gandire conturata, in stilul actiunilor pompieristice specifice acelor vremuri.

Vegetatia a crescut, selectia specifica masivelor forestiere a actionat, numeroase exemplare s-au uscat din cauza cuverturii subtiri de sol ce acopera molozurile, pe anumite portiuni s-a conturat o trama de alei de tranzit si in prezent exista un fond vegetal tanar, relativ variat, cu o valoare peisagistica modesta.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. asternut nou pentru excrementele de ciori

  2. Oricat de mult ati critica modul asa-zis pompieristic in care a fost creat, parcul este una din zonele de verdeata de prim rang ale orasului, mai ales in lungile zilele toride care invadeaza tot mai des orasul in ultima vreme, umbra arborilor falnici ajunsi la maturitate fiind o oaza binecuvantata de relaxare in apropierea deserticei zone centrale.

    • Nici o problemă, va planta istericul câte zece bețe de chibrit pentru fiecare copac tăiat. Doar că nici nepoții nepoților noștri nu îi vor vedea ajunși la maturitate.

  3. Numa’ firme competente vad ca sunt castigatoare. De pe site-ul Primariei Dumbravita cetire:

    Primaria Dumbravita Timis
    8 November 2019 ·

    =ANUNȚ DE INTERES PUBLIC=
    Primăria Comunei Dumbrăvița anunță că S.C. ELF ROAD S.R.L. – societatea care se ocupă cu lucrările de asfaltare la Lotul III în urma câștigării licitației – a intrat în insolvență.

  4. Cele doua firme asociate (Elf Road SRL si D&C Garden Design SRL) apartin de fapt aceleiasi familii (sot-sotie). Desi D&C Garden Design SRL are sediul in Giroc, punctul de lucru e in curtea unde are sediul Elf Road SRL. Aceasta din urma a fost infiintata in 2002, si merge modest ani de zile, cifra de afaceri fiind in general mai mica decat venitul personal al lui Nicolae Robu. In 2015, de exemplu, cifra de afaceri e de 35.000 lei. Din 2016 afacerile cresc spectaculos, cu numai 10 angajati in 2018 cifra de afaceri ajunge la 21 milioane, deduc ca este o firma de contractori. de altfel si structura angajatilor sugereaza asta: manageri, ingineri, controlori de calitate. ELF ROAD SRL este foarte activa in ultimii ani, uneori singura, alteori asociata cu alte firme. Dintre realizari:
    – se ocupa de deszapezirea drumurilor judetene in partea de vest a judetului
    – face canalizare la Mașloc
    – participa la licitatie pentru Centura de Sud a orasului in 2017, pierde in 2018, apoi depune contestatie, lucru care intarzie lucrarile cu aprox. 1 an
    – modernizeaza 11 starzi din Dumbrăvița, incepand din mai 2019, termen de finalizare februarie 2020. Desi s-a cerut insolventa firmei de catre o alta firma, asa cum scrie un cititor aici, acest lucru NU s-a intamplat deocamdata.

    D&C Garden Design SRL are un palmares mult mai modest, infiintata in 2011 merge cu profit minim si 0 angajati cativa ani, apoi ajunge la 750.000 cifra de afaceri (23.000 profit) cu 2 angajati in 2018.

    Pana una alta, eu astept cu interes sa vad Parcul Civic terminat. Deocamdata le multumesc ca nu au inchis tot parcul (cum a facut ROGERA cu Parcul Central, prietenii stiu de ce, sper sa afle si DNA), si le doresc succes!

    • Firma elf ROAD este in insolventa din octombrie dar ce nu pot intelege cum a putut să semneze primaria un contract cu o firmă care era in insolventa la data semnării contractului.

  5. si zeci de mii de metri patrati de asfalt ca doar e parc

  6. Un arbore lalea cu o inaltime rezonabila, de cca. 3,5-4m costa in pepiniera cca 130€. Sunt foarte curioasa cati bani vor fi alocati pentru achizitia acestora din milionul de euro cat este toata investitia in reabilitarea parcului.

  7. Hmm oare când o să avem oamenii bune pusi la conducere peste tot am scris că înainte și după sărbători sa fie sporita poliția la verificarea șoferilor etc……au murit oamenii nevinovați pt niste nebuni și niște oameni. Care s-au făcut mari polițiști etc doar de dragul de a fi cineva ( prin șpagă nepotism etc.)in spitale e jale gripele sunt in floare și simplele controale medicale nu includ testul de gripa (H1N1 etc…) Se plâng oamenii că nu sunt drumuri și nu au unde să facă excursii in țară și mai bine pleacă ….( Și normal ) ciudat că și Tarom se plânge că nu are clienți …..desi mii de români iasă afară din tara ..(..) o idee așa pt mari înțelepți ai tari de ce marile stațiuni turistice din tara nu au elicoptere cu mai multe locuri pt anumite sezoane și în afara sezoanelor sa fie utilitare pt stins incendii etc…. De ce nu se poate face nimik …..de ce ..etc ….. Doamne fi bun și adu un conducător puternic pt tara aceasta să conducă după voia ta și nu a poporului ! Tara mea dragă !

  8. Nu am reusit insa sa inteleg unde au disparut cele doua parcari avute in plan in cele doua legislatii:
    – parcarea de 4 (5) etaje din spatele magazinului Bega, pentru care s-au facut studii de (pre???)fezabilitate, s-a castigat / recastigat proprietatea asupra terenului (nu stiu cum de va fost pierduta/repierduta), au aparut imagini de vis s.a.m.d. si apoi a intrat in „eclipsa totala”;
    – parcarea subterana din zona Parcului Bratianu – intr-adevar adiacenta parcului civic (limitrofa la ) care urma sa fie amenajata „prin lucru in subteran”, fara afectarea spatiului verde / parcul (erau si specialistii vizati, indirect, care probabil ar lucra si la dedesubturile metroului, linia E-V sau/si N-S).
    Ambele parcari au fost cu estimari (intr-adevar facute la date diferite ) de peste 1000 – 1500 de locuri, fara de care reforma parcarilor devine una de „basme”.
    Poate Directia de circulatie a PMT (sau cum s-o fi numind) va raspunde la un interviu si la aceasta problema, nu de altceva dar daca in 2021 vin cei 2.000.000 de turisti unde au sa parcheze.

  9. ce fain e sa faci afaceri cu primaria

  10. Fantana arteziana cu DIAMETRUL de 4 metri (nici macar raza de 4 m). Fantana arteziana cu diametrul de 4 metri??? Pai PATRU metri este cat o „diagonala (mica)” de camera de bloc???
    Si apa va fi „aruncata pe verticala 5 m iar daca sufla vantul, baia se va face pe o raza de 8 metri

    • In schimb, in intersectii acolo unde nu poate ajunge nimeni la ele, deci sunt practic inutile, sunt proiectate fantani grandioase de zeci de metri si sute de mii de euro, mai intelege cineva ce e in mintea acestor arhitecti de casa Robulani?

      • Nu pot intelege cum sa putut semna un contract de reabilitare a parcului civic cu o firmă care este in insolventa din ‘naintea semnării contractului cu primaria . Oare d-nl primar ROBU IAR ARUNCA BANI TIMIȘORENILOR în contul unor firme care urmăresc tepuirea statului.ESTE VORBA DE FIRMA ELF ROAD CARE din octombrie 2019 este in insolventa ..Contractul de atribuire sa semnat cînd firma respectiva era in insolventa deci DRAGI JURIȘTI AI PRIMĂRIEI TIMIȘOARA VERIFICAȚI FIRMA INAINTE DE A SEMNA CONTRACTUL.

  11. PNL=PSD

  12. Plantarea lavandei intr-un parc, unde ar trebui sa predomine copacii vigurosi pentru asigurarea unui ambient racoros in zilele toride, este o idiotenie. Lavanda are nevoie de mult soare pentru a creste armonios, cei care fac aceste proiecte au oare calificarea necesara, sau le fac cum se spune „dupa ureche”? Cat timp va trebui sa mai suportam consecintele incompenentei crase a acestei caste de bugetari cocotati in posturi prin pile si nepotism?