Va disparea gripa? Un anticorp ce neutralizeaza 30 din cele 36 de tulpini cunoscute ale virusului a fost descoperit

Gata cu zilele petrecute pe pat, cu pachetul de servetele la dispozitie, cu ochii impaienzeniti, febra mare si cu nasul curgand. Un anticorp foarte eficient a fost descoperit de cercetatori.

Specialistii au aflat un anticorp care este capabil sa neutralizeze 30 dintre cele 36 de tulpini cunoscute ale virusului gripei.

Expertii britanici si elvetieni in virusologie au anuntat recent ca au descoperit un anticorp, numit F16, capabil sa lupte eficient contra tuturor virusurilor de tipul A responsabile cu declansarea gripei.

Noul anticorp, descoperit de cercetatori americani, denumit CH65, a fost prezentat luni, in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Acesta actioneaza asupra hemaglutininei, o proteina de la suprafata virusului gripei, care-i permite acestuia sa se fixeze de celulele pe care le infecteaza.

Hemaglutinina sufera mutatii in fiecare an, obligandu-i pe virusologi sa produca un nou vaccin antigripal pentru fiecare sezon.

CH65 obliga virusul sa nu mai sufere mutatii fara a-si diminua capacitatea de infectare a celulelor umane.

Acest studiu „ne arata ca sistemul imunitar uman este capabil sa isi adapteze reactia la gripa si sa produca, de fapt, anticorpi care pot sa neutralizeze un grup de tulpini virale”, a declarat medicul Stephen Harrison, de la Children’s Hospital din Boston, principalul autor al studiului.

„Crearea unui vaccin antigripal este, in zilele noastre, un demers care depinde partial de noroc”, explica acelasi specialist american.

„Vaccinam folosind un virus (slabit) sau un fragment de virus, sperand ca reactia sistemului imunitar al organismului va evolua in directia cea buna, dar pentru virusuri precum cel al gripei, care sufera mutatii rapide, vrem sa obtinem o reactie eficienta pentru a bloca atat tulpina virala folosita in vaccin, cat si numeroasele tulpini asociate cu aceasta”, a adaugat Harrison.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.