Va e dor de gustul copilariei? Miroase a gem de prune prin gospodarii! Avem cea mai grozava reteta de pecmez din Banat!

TIMISOARA. Ne apropiem cu pasi repezi de jumatatea lunii august, luna lui Gustar, asa cum mai este cunoscuta in popor, iar numele nu este intamplator ales. Toate legumele si fructele sunt coapte, iar gospodinele care se respecta au inceput deja sa pregateasca conservele pentru iarna. Si cum Banatul este cunoscut pentru bogatia de fructe, gemul de prune nu poate lipsi de pe rafturile din spais.

Potrivit retetei de gem pastrata din mosi stramosi in Banat, prunele trebuie sa fie bine coapte, invaluite de parfum si cu arome dulci, pentru ca magiunul sa fie facut fara zahar. In cazul in care fructele nu sunt foarte aromate, cele mai multe gospodine adauga zahar in gem, dupa gust.

prune bune
In vechime, femeile din satele banatene faceau gemul de prune in curte, la foc mic, intr-un cazan mare de fonta.

„Fiertura era supravegheata indeaproape, pentru ca nu cumva magiunul sa se lipeasca de fundul cazanului”, ne-a povestit doamna Eugenia, una dintre gospodinele care an de an face gem de prune.

Traditia s-a mai pierdut pe drum, iar acum magiunul de prune se face, de cele mai multe ori, pe aragaz. Rigoarea a ramas insa aceeasi.

„Am spalat prunele mai intai, le-am zvantat bine de apa si le-am ales, sa fie doar cele mai coapte si le-am bagat in oala. Focul trebuie sa fie mic tot timpul, mai ales la inceput, pana prunele isi lasa sucul”, spune doamna Eugenia.

Imediat ce prunele incep sa-si lase zeama, trebuie sa amestecam bine, bine, ca nu cumva sa se prinda de fundul vasului. Nu putem masura in ore cat trebuie sa stea magiunul pe foc, insa trebuie sa amestecam din 10 in 10 minute, pana cand compozitia din oala scade la jumatate.

gem de prune

Odata ce compozitia ajunge la consistenta dorita de fiecare, urmeaza unul dintre cei mai importanti pasi pentru ca gemul de prune sa reziste peste iarna. Borcanele in care va fi pastrat trebuie sa fie foarte curate.

„Eu dupa ce spal borcanele le si sterilizez, in baie de abur. Asa sigur gemul rezista si mai bine de un an”, explica doamna Eugenia.

Gemul se toarna fierbinte in borcanele asezate cu grija pe o tava metalica. Apoi, se pun capacele si se intorc cu gura in jos,  „sa se odihneasca”, pana cand se racesc. In felul acesta, gemul va rezista mai bine.

borcane de gem

Tot ce le mai ramane de facut gospodinelor este sa duca borcanele cu gem in spais, langa restul bunatatilor pregatite cu mare migala. Iar cele care inca nu s-au apucat de pus conserve nu trebuie sa isi faca griji. Pomii au rodit bine in multe zone din Banat anul acesta, astfel ca vor fi fructe pe alese.

Reteta traditionala de gem de prune din Banat

Ingrediente gem de prune:
– 6 kilograme de prune foarte coapte, cantarite dupa ce s-au scos samburii
– 1 kilogram zahar
– Optional: miez de nuca

Mod de preparare gem de prune:
Prunele se spala, se sparg pentru scoaterea samburilor, se pun intr-un vas mare si se lasa cel putin 2 ore cu zaharul peste ele.

Se pun la fiert, mai intai la foc mare, apoi la foc mic, amestecandu-se cu grija pentru a se evita lipirea, dar si pentru a nu transforma gemul intr-un piure de prune. Ca un mic truc, in oala in care se pun fructele la fiert se toarna pe fund cateva picaturi de ulei de floarea soarelui. Atentie insa: asta nu garanteaza ca gemul nu se va lipi de vas daca e lasat nesupravegheat.

Intre timp, borcanele trebuie spalate, uscate si sterilizate la cuptor. Dupa racire gemul este pus in borcane, capacit si pus din nou la cuptor (in borcane), nu mult, insa. E un plus de siguranta pentru ca magiunul sa se pastreze bine pe timpul iernii.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.