Va inainta cu cel mult 1 metru pe zi. A pornit impingerea chesonului pe sub calea ferata la Pasajul Solventul din Timisoara. La vara vor trece prin el masini, biciclisti si pietoni. Tramvaiele, peste cativa ani. VIDEO

TIMISOARA. Amanata de mai multe ori, acum chiar a pornit operatiunea de impingere a chesonului pe sub liniile de cale ferata la Pasajul Solventul din Timisoara, pasaj care ar fi trebuit sa fie gata inca de acum un an.

CITESTE SI: Drumul Expres Caransebes – Lugoj, intr-o noua etapa. A fost semnat contractul pentru documentatie

Muncitorii finalizat structura din beton, care arata precum o caseta, de 70 de metri lungime si 28 latime, iar vineri au demarat translatarea ei pe sub cele 10 linii de tren, spre Calea Bogdanestilor.

Tehnica de strapungere a pamantului, cu tot cu ‘tunel’, fara a afecta circulatia feroviara, se face cu viteza extrem de mica. Practic, va insemna o inaintare de o jumatate de metru – 1 metru pe zi.

Viceprimarul Timisoarei se arata optimist si crede ca vara viitoare pasajul Solventul ar putea fi traversat cu masina, cu bicicleta sau pe jos.

Acest tunel urias care este deja turnat, pregatit, tensionat, va fi impins pe pozitie, adica va trebui sa strabata 80 de metri ăpe sub cele 10 linii de cale ferata. Aceasta patrundere va dura undeva intre 2 si 3 luni de zile. Astazi si maine vom face impingerea in gol pentru ca de la marginea tunelului, de la cutitul de taiere, pana la malul de pamnat pe care trebuie sa il penetreze sunt undeva la 10-15 metri care vor fi strabatuti, probabil pana la sfarsitul zilei de azi sau pana maine dimineata si urmeaza ca, de sambata seara, de duminica, sa intre efectiv in pamant si de saptamana viitoare incepem excavarile.

Estimarea este ca vom avea un progres de aproximativ 50 cm – 1 m pe zi. Asta depinde foarte mult de conditiile de sol, depinde foarte mult de ce intampinam inauntru, pentru ca putem sa gasim foste retele edilitare de la calea ferata, abandonate. Am mai avut experienta asta cand am sapat pentru relocarea stalpilor de electricitate pentru cale ferata, dar pe masura ce avansam, aceste probleme vor fi inlaturate.

De astazi incepem impingerea si asteptam ca in 3 luni de zile, sa zic un termen mediu, poate sa dureze mai mult sau mai putin in functie de ce probleme gasim in sol, sa fie pe pozitia finala.

Dupa aceea incepem sa facem rampele si sa ne pregatim in vara viitoare sa trecem cu masina si cu bicicleta sau pe jos„, a declarat viceprimarul Ruben Latcau, care a omis in declaratia sa liniile de tramvai, intrucat acestea, cel mai probabil, nu vor fi gata.

Tramvaiele vor trece prin pasajul Solventul peste cativa ani

Pana la momentul la care vor circula si tramvaiele prin Pasajul Solventul, asa cum a fost planuit initial, va mai curge multa apa pe Bega. O spune viceprimarul Ruben Latcau, care face trimitere la construirea viitorului pod peste canal catre Dambovita, dar si la viitoarea radiala de vest, toate fiind inca pe hartie.

Vom construi si liniile de tramvai, in mod evident, acuma, cand facem, doar ca ca sa ajungem in Dambovita avem nevoie o data de drumul peste platforma industriala, dupa care de podul de peste Solventul. Suntem cu podul in curs de autorizare, ma astept ca pana de Craciun sa obtinem autorizatia de construire, dupa care in ianuarie-februarie sa semnam contractul de finantare si sa demaram tot undeva in ianuarie licitatia de executie. Probabil undeva in vara, iulie-iulie, vom avea contract de executie semnat si vom incepe executia.

Deci ca sa ajungem cu tramvaiul pana in Dambovita, va mai dura cativa ani, dar acesta este primul pas. Va fi un castig si pentru trafic, faptul ca vom putea trece cu masina si ca aglomeratia de la Jiul va fi distribuita si ca toate acele vehicule vor putea sa mai mearga si prin alta zona, avem in plan sa reabilitam si Bulevardul Garii, in intregime si linia de la gara, de tramvai, sa o prelungim pana aici la Solventul si de asemenea, tot anul viitor vom demara noua Radiala de Vest. Anticipez undeva in primavara sa avem o licitatie si acolo vom avea fonduri europene pe Programul Operational Transport, cel mai probabil, iar de aici, de la aceasta intresectie, de la Strada Garii si inelul 4 Solventul, vom avea un drum care va merge peste platforma industriala Solventul, vom avea trecere peste calea ferata si vom ajunge pe langa statia de epurare Aquatim, pana in Centura de Vest.

In felul asta, de la Opera din Timisoara, din centru, din punctul zero, pe un drum drept, vom putea sa mergem pana in Centura de Vest si sa avem o noua radiala de descarcare a traficului din oras.”, a precizat edilul.

 

***

Va reamintim, Pasajul Solventul ar fi trebuit sa fie gata in ianuarie 2024, dar reprezentantii primariei isi pun sperantele de finalizare undeva in 2025.

S-au implint deja 4 ani de la semnarea contractului si mai bine de 2 si jumatate de la deschiderea santierului,

Pasajul Solventul urmeaza sa faca legatura intre Calea Bogdanestilor si strada Garii, pe sub liniile de cale ferata.

Investitia cuprinde un drum care subtraverseaza liniile de cale ferata si include o linie dubla de tramvai, piste de bicicleta, trotuare si doua benzi pe sens pentru carosabil. De asemenea, la intersectia cu strada Garii se va realiza un sens giratoriu, care-l va inlocui pe cel existent.

Constructia Pasajului Solventul costa 132 de milioane de lei, din care 89 de milioane de lei de la bugetul local și 43 de milioane prin Programul National de Investitii Anghel Saligny. Adica aproape 27 de milioane de euro.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Atata va laudati pentru un pasaj de 70m de parca ati face canal pe sub ocean.. In anatolia, exista un viaduct subteran de sute de km de pe vremea romanilor..
    Eu stiu ca pare megarealizare, dar nu pentru 2025.. lumea a mai iesit din tara, a vazut tunele mai impresionante

    • tocmai ma uitam pe google .. polulatia judetului Timis zice ca ar fi undeva la 758mii de locuitori … in acelasi timp, populatia din Muntenegru numara undeva la 616mii de locuitori .. deci mai putin decat judetul nostru …, si faceam o analogie cu faimoasa lor autostrada pe care nu demult am strabatut-o …, de care tot pe google zice ca ar avea 164 km 50 de tuneluri si 95 de viaducte .., iar noi ne cacam pe noi de cativa ani cu o subtraversare, sau cu 2ua pasarele pietonale peste bega … bleah’ !!

      • Muntenegru s a sapat în piatra moale…tunelrile sunt înguste…nu au piste biciclete…ce vezi în Timisoara este muuult mai complex

    • Astea nu sunt nimic comparat cu tunelurile dacice 🤡😁🤡

      • Este vorba de 1 metru conform SIU?

  2. Zici USR și tragi apa 🤮

    • Zici popii și faceți kk.

  3. Pai si unde o sa mai intoarca 5? Ca daca lasa bucla…nu mai poti intra in pasaj cu masina….
    Sau asta vedem cand ajungem acolo ca si acum un an cand si-au dat seama ca au uitat de bucla doar dupa ce a fost gata lucrarea.
    Super tare administratia de 5 stele …care mai nou sta mai mult pe la Bucale.

    • Boule, Tv5 o să te ducă, cel puțin, până la bucla din Dâmbovița, dacă nu la mall, în Șagului. Pe Bogdăneștilor e provizorie, neuronule singuratic și trist. Mucles, băiețoiule!

      • Boule, Tv5 nu stie sa innoate!

  4. Wanda89 poți să explici frumos la nenea poate nu știe că după pasajul ăsta urmează strada solventul prin fosta fabrică și plus pod peste Bega unde ajunge la fabrica de tramvai sau Alfa și tramvaiul cred că nu se duce încolo merge spre Strada Gării adică spre gara de nord