TIMISOARA. Erau alte vremuri atunci cand Piata Libertatii din Timisoara era toata verde.
opiniatimisoarei.ro va prezinta cateva fotografii care, fara doar si poate, valoreaza cat o mie de cuvinte, fiind facute in secolul XIX si inceputul secolului XX.
S-a discutat de nenumarate ori despre copacii din Piata Libertatii, dupa ce autoritatile locale au inceput operatiunea de taiere a acestora. Timisorenii s-au revoltat mai mult pe internet, ba chiar au aprins si lumanari in piata, incercand sa atraga atentia municipalitatii ca, fara copaci, piata nu are nicio valoare. Primarul Nicolae Robu nu i-a bagat in seama si si-a vazut in continuare de treaba, promitandu-le totusi ca va planta cativa copaci in ‘Piata Rosie’, asa cum au numit-o timisorenii dupa ce a fost pavata cu caramida.
Intaiul gospodar al Timisoarei sustine ca piata nu trebuie transformata in parc si ca exista destule locuri in oras unde timisorenii pot admira… copacii.
„Vad foarte multe opinii exprimate, in totala necunoastere a istoriei Pietei Libertatii. Ea a fost gandita ca piata de evenimente, ea s-a si numit Piata de Parada si a servit unor evenimente cultural-artistice si militare o buna vreme. Daca va uitati la Top 25 piete europene, veti vedea ca in 23 din cele 25 nu exista niciun copac, pentru ca sunt toate piete de evenimente. Nu sunt piete de stat pe banca la umbra unui copac, Timisoara ofera o multime de parcuri in care se poate sta pe banca, la umbra copacilor, si admira aranjamentele florale foarte frumoase care le avem in parcurile noastre”, a explicat primarul.
Edilul-sef ne asigura ca vor fi si ceva copaci in Piata Libertatii, alaturi de… o statuie.
CITESTE SI: Piata Libertatii se umple de STATUI? Cum poti alege ce sculpturi sa fie puse in ‘Piata Rosie’ din Timisoara?
„Un numar de copaci va fi, atata cat se potriveste sa fie, fara a denatura scopurile. Vom continua plantarea de mii de copaci in Timisoara, insa vom avea grija ca arborii sa fie acolo unde este locul lor, sa faca orasul mai frumos, sa ne faca aerul mai curat, sa ne asigure si umbra sanatoasa pe care ei o pot da, dar nu o sa-i plantam acolo unde ar deranja. O sa fie un numar de copaci, dar nu o sa fie piata transformata in parc. Copacii care exista acum nu strica cu nimic, dimpotriva, fac bine pietei si pot fi si altii plantati, tot la fel, incat sa nu aduca nimic negativ pietei, ci dimpotriva sa fie bineveniti. Dar asa a fost gandita Piata Libertatii, nu a fost gandita piata parc, ci a fost gandita sa fie piata de evenimente”, a conchis Nicolae Robu.
In imaginile alaturate, surprinse in ani diferiti, incepand cu anul 1890 pana prin 1910, si chiar dupa, puteti observa evolutia arborilor din Piata Libertatii.
Sursa foto: postcards.en
Pareri
Timisoara a fost un oras superb, gandit cu parcuri, flori si piete. Romanizarea ei a facut sa traim azi intr-un oras tipic romanesc, cu populatie dezorientata si needucata si cu conducatori pe masura.
E OK piata. Frunzele copacilor ar murdarii pe jos, pamantul din jurul lor ar face praf. Vegetatia e nepotrivita in centrul unui oras modern. Eventual arbusti decorativi in ghivece.
Exista orase europene mai moderne decat Timisoara, care au copaci in centrul orasului. Si basca sunt mai putin prafuite decat Timisoara.
esti bun de primar
despre ce vorbim? pozele vorbesc singure, de la sine….piata, piateta , povesti! uitati-va cat de frumos si civilizat arata inainte sa o distruga. Orice om normal ingrijeste ce are, nu distruge sub lozinca inoirii. Uitati-va in Europa, in jurul vostru. E dureros si revoltator ce face acest om din orasul parcurilor!
Cred ca, mai degraba ar trebui sa avem primari in ghivece, nu copaci! Acest primar a facut pariu cu sine, sa distruga vechea Timisoara si sa o aduca la nivelul mintii lui bolnave! Prea putine realizari, mult mai multe distrugeri. Piata Libertatii seamana mai mult cu o pista de aterizare pentru OZN decat cu o piata pentru evenimente(care evenimente?).A fost frumoaza atatia zeci de ani, apoi, brusc, nu a mai corespuns „ideilor” primarului-dictator! Cand e vorba de finalizarea Spitalului pentru Copii, nu are bani, dar de demolat, distrus, si stricat gaseste fonduri! Sau pentru marirea salariului city managerului, avand in vedere „realizarile” acestuia (care realizari? sau sunt atat de secrete ca nici el nu le stie!). Se numeste conducere (dez)organizata stiintific (harababura)!
Piata cu cativa copaci (maxim 10), care sa tina putina umbra, sa nu impiedice desfasurarea unor evenimente si sa nu ascunda arhitectura.
Dom’ primar, va tot plangeti de praf, poluare… dar ne intrebati daca vrem parc??!
Pai nu esti tu cazut putin in cap? Nu pomii, plantele ne fac aerul mai respirabil? Nu asta ar trebui sa faci inainte de toate, sa plantezi cat mai multi pomi??
Visul primarului ar fi fost George Square @ Glasgow, Scotland.
Despre care scotienii zic cam asa: „George Square is universally regarded as a civic joke. ”
Revenind cu picioarele pe pamant insa… Cele 25 de piete la care face referire primarele nostru sunt… chiar piete. A noastra este mai degraba o piateta.
Din cele 25 date ca exemplu de Robu, 16 sunt in zone cu un alt climat, in care soarele este o placere, chiar si in iulie-august, cu temperaturi in general sub 25 C.
Celelalte 9 din zone cu clima mediteraniana, sunt piete in adevaratul sens, dar in timpul zileleor de vara sunt „criminale”. Majoritatea au insa umbra din belsug (cladiri inalte pe laterale si/sau culuare de trecere acoperite).
La noi, P-ta Libertatii este una de trecere (Operei – Unirii) si nu beneficiaza deloc de cladiri care sa faca umbra.
Proiectul initial din Libertatii avea pomi, iar Robu in calitate de nu stiu ce si-a permis sa-l modifice dupa cum a vrut neuronul sau. Si nu e singurul proiect in care EL ea decizii dupa capul sau, fara a se consulta cu niciun specialist. Si asta e grav.
In poze apare Coloana Fidelitatii,o opera de arta daruita orasului nostru de imparatul Francisc Iosef I, care acum zace abandonata in cimitirul Lipovei. O VREM INAPOI !!!!!
Deci inainte era parc, acum e Piata. Ce nu intelegeti? Loc destinat unor evenimente.
robu a fost inpins de betonieri in campanie, e normal sa betoneze toata Timisoara, defapt asta si face de cand e primar. Nu stiu de ce va asteptati la alt raspuns
cautati PIAZZA, imagini / Google. Numarati copacii. Pentru retrograzi si carcotasi: mutati-va inapoi in severin, cica se amenajeaza o piata cu rasaduri de praz. Va veti simti ca acasa…
A ajuns un nebun venit cu pluta la Timişoara să ne explice istoria pieţei Libertăţii. Hai să stingem lumina, chiar nu mai are rost….
La vara, cand in piata Libertatii rasa ca in palma vor fi cam 35 de grade la soare (daca nu si mai mult) ganditi-va cum era inainte sa taie Robu copacii. Eu n-am stat niciodata pe bancile de-acolo, insa era bine sa trec pe la umbra copacilor, dupa ce strabatusem strazile (prefuite) in arsita verii. Acum voi ocoli acest loc, imi este cat se poate de clar. In plus, copacii mai ascundeau din hidosenia fatadelor putrezite, scorojite ale cladirilor candva frumoase si mandre. Spectacolul arhitectural din prezent este unul jalnic: o piata pavata cu caramizi rosii, cu doar trei copaci, inconjurata de cladiri decrepite. Orice turist strain nimerit pe-acolo va fi dezgustat si va crede ca suntem cu totii niste imbecili. Oameni n-au de unde sa stie ca doar primarul este asa.
Cica avem destule si nenumarate parcuri in Timisoara. Poate ca are dreptate dar in loc sa investim in periferie (cum ar fi zona soarelui) hai sa facem parcurile centrale macar circulabile daca nu placute. Exemple de parcuri pe care mai bine le ocolesti decat sa iti rupi gatul sau sa te umpli de gunoaie: parcul central, parcul botanic este oribil, parcul din spatele centrului comercial bega. Desi sunt foarte multi turisti in timisoara cred ca isi fac o impresie proasta de ce inseamna civilizatie in Romania. In zona Aradului si Lipovei nu exista nici un parc pentru 30% din populatia Timisoarei.
Dar la final va meritati soarta toti cei care l-ati votat, ca toti va plangeti si cand e la alegeri tot cu el votati
Aiurea avem destule parcuri in Timisoara. Robu tot mai mult ma convinge ca habar n-are sa faca calcule elementare.
Spatiul verde pe cap de locuitor in orase recomandat de UE e de 26 de metri patrati, in timp ce OMS recomanda chiar 52 mp/locuitor. Timisoara la sfarsitul lui 2011 avea 16 mp/locuitor spatiu verde.
Impresia mea e ca Robu crede ca de-aia a fost ales ca sa faca ce-l taie pe el capu’, ca noi, cei care l-am votat (sau nu) suntem prea prosti sa stim ce ne dorim si ce e bine pt. orasul nostru. Asta e o atitudine aroganta si tipic comunista – si comunistii au crezut ca stiu mai bine decat oamenii ce e bine pentru ei, si-au incercat sa le bage binele lor pe gat cu forta. Halal liberal …
Plecat de peste 30 de ani din Romania, ma uit inapoi cu tristete sa vad cum a ajuns acest oras atit de drag inimii mele,orasul copilariei si tineretii mele.
Citind acest articol si declaratiile acestui Primar nu pot sa spun decit atit.
Domnule Robu esti un dobitoc!!