Vacante exotice sau excursii in Tara Sfanta au fost alegerile timisorenilor de Paste

Excursii la lacasuri sfinte din Banat si vacante pe taramuri exotice sunt cateva dintre variantele pentru care au optat timisorenii la gentiile de turism din capitala Banatului.

Manastirile din Timis si Caras-Severin, Salaj, Valcea sau Moldova si excursii in Tara Sfanta de 5 pana la 7 zile reprezinta varianta religioasa, spirituala a petrecerii zilelor de Paste. Cealalta varianta consta in plecarea in concediu, pentru mai multe zile, pe plaja.

Circuitul Manastirilor incepe la Manastirea Saraca, de langa Deta, judetul Timis, si continua la Manastirea Partos, urmand Piatra Scrisa din judetul Caras-Severin.

Astfel, pretul pentru Circuitul Manastirilor a fost de 99 de euro de persoana si include transportul, intrarea in manastiri si ghidul.

Manastirea Saraca este asezata in localitatea semlacul Mic, comuna Gataia, la 67 de kilometri sud de Timisoara. Momentul exact al intemeierii manastirii nu se cunoaste, dar prima atestare documentara dateza din anul 1270. La inceputul secolului al XVIII-lea manastirea adapostea o scoala, unde se invata pictura de icoane.

Manastirea Partos reprezinta o veche vatra monahala, a carei existenta este atestata documentar in 1571. Manastirea Partos a fost desfiintata in 1778, iar in 2008 s-a hotarat reinfiintarea ei ca manastire de calugari. La Manastirea Partos a murit, in 1656, mitropolitul Iosif al Timisoarei, devenit Sfantul Iosif cel Nou de la Partos, ale carui moaste se gasesc in prezent la Catedrala Mitropolitana din Timisoara.

Manastirea Piatra Scrisa (judetul Caras – Severin) este o manastire ortodoxa situata in comuna Armenis, la o distanta de 25 de kilometri de Caransebes, avand hramul Duminica Tuturor Sfintilor, prima duminica dupa Rusalii.

Oferte pentru cei care vor sa isi petreaca Pastele in rugaciune exista si in judetul Salaj, unde doua manastiri pun la dispozitie pelerinilor 35 de locuri de cazare, toate gratuite.

Purtatorul de cuvant al Episcopiei Ortodoxe a Salajului, Gabriel Gardan, a declarat ca manastirile sunt in localitatile Stramba si Bic, oferind gratuit 25, respectiv zece locuri de cazare.

Avem in Salaj doua manastiri care au pun la dispozitie 35 de locuri de cazare pelerinilor care doresc sa isi petreaca sarbatorile pascale in liniste si rugaciune. Nu detinem o capacitate de cazare atat de mare ca si manastirile din Moldova sau din alte regiuni ale tarii, dar cei care doresc sa petreaca Pastele pe meleaguri salajene sunt bineveniti la Stramba si Bic, unde cazarea este gratuita, in limita locurilor disponibile„, a spus Gardan.

Manastirea Stramba este una dintre manastirile ortodoxe vechi ale Transilvaniei, singura de calugari din judet. A fost infiintata, dupa unele surse istorice, in secolul al XV-lea, in localitatea Paduris, iar numele provine probabil de la o credincioasa „stramba si schioapa” care a lasat mostenire locul pe care a fost ridicata manastirea.

Biserica de lemn din Manastirea Stramba a fost ridicata spre sfarsitul secolului al XVIII-lea si se afla pe lista monumentelor istorice de patrimoniu.

Cea de-a doua manastire care ofera locuri de cazare gratuite in perioada Pastelui este situata la cinci kilometri de orasul simleu Silvaniei, iar constructia ei a inceput in 1995. Manastirea Bic este una de maici si include intre ziduri o biserica din lemn, care dateaza din anul 1720.

Unii dintre credinciosi au ales varianta Tarii Sfinte. Cu autocarul au plecat in Israel sa viziteze manastirile, dar cu popasuri in Grecia, acolo unde mai multe schituri si lacasuri sfinte au fost locurile de odihna si rugaciune pentru ortodocsii banateni.

Vacanta la plaja

In Spania, banatenii au parte de soare si plaja. Agentiile de turism din Timisoara au avut mai multe bilete vandute pentru aceasta destinatie. Motivele sunt mai multe: preturi de extrasezon, concediu legat de zilele libere de Paste etc.

Dar n-au lipsit nici concediile de Paste pe meleaguri indepartate. Maroc si Orientul Mijlociu, chiar si pentru Egipt au fost vandute bilete. Soarele si linistea zilelor libere pe plaja i-au tentat pe multi dintre cei care si-au permis sa achizitioneze un bilet cu sume cuprinse intre 500 si 800 de euro pentru 7 sau 10 zile.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.