Vaccineaza-te si calatoreste in siguranta!

Vizitarea tarilor exotice, uneori chiar cu potential risc pentru sanatate, poate deschide o adevarata Cutie a Pandorei, daca ne gandim din perspectiva unor afectiuni asociate. Vino la Clinica Medicover Timisoara si echipa noastra dedicata de medici specialisti iti va recomanda vaccinurile necesare sau obligatorii, conform reglementarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pentru destinatia aleasa. In plus, vei primi cele mai bune sfaturi pentru a reduce la minimum riscurile unei astfel de calatorii.

Exista si o serie de boli infectioase, specifice zonelor defavorizate, la care transmiterea se face prin intermediul mainilor murdare sau prin consumul de apa sau alimente contaminate.

Riscul nu inseamna neaparat si boala in sine, dar e bine sa tinem cont de toate, pentru a avea o vacanta sau deplasare fara griji. Pericolul creste, insa, odata cu schimbarea completa a mediului, intr-o vacanta exotica, de exemplu.

In unele cazuri, situatia se poate complica dramatic, asadar, oriunde am calatori, este bine sa cautam informatii si despre riscurile date de anumite boli. Unele pot fi prevenite prin vaccinare, iar daca asa stau lucrurile, este recomandat, daca nu chiar obligatoriu, sa facem din timp acele vaccinuri.

In plus, pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe Roman exista o sectiune dedicata alertelor de calatorie, unde ni se spune ce pericol este prezent in fiecare zona.

Vaccinarea este recomandata in special persoanelor care intentioneaza sa calatoreasca intr-o tara tropicala. Aceste vaccinuri se pot administra in spitale sau in unitati sanitare de specialitate.

Pentru zona Asiei si India, sunt specifice afectiuni cu transmitere digestiva, cum ar fi hepatite, poliomielita. In Africa si America de Sud, febra galbena, dar nu lipsesc nici celelalte.

Exista un carnet de calatorie special, un carnet in limbi de circulatie internationala, franceza si engleza, in care medicul noteaza vaccinul care a fost facut, doza, schema care s-a efectuat, lotul vaccinului si perioada de valabilitate a vaccinului.

Orice vaccin, pentru a fi eficient, are nevoie de minimum 10-14 zile pentru ca organismul sa produca anticorpi. Important de tinut minte este insa si faptul ca niciun vaccin nu este pe viata, nici vaccinurile din schema nationala, nici cele din schema optionala. Maxima protectie a unui vaccin este intre cinci si zece ani. Dupa fiecare aceasta perioada, noi trebuie sa reamintim organismului sa mai fabrice anticorpi, ca noi sa fim protejati.

Daca decizi ca vaccinarea nu este o optiune inaintea unei calatorii mai mult sau mai putin exotice, trebuie sa tii cont, totusi, ca iti asumi unele riscuri. Sigur, cea mai fericita varianta este sa nu contractezi boala, daca ai grija sa te speli pe maini, ai grija de unde mananci, cum, unde calatoresti, in zona respectiva. Este destul de dificil, insa, daca vrei sa mergi in safari, de exemplu, pentru ca nu vei sta doar in hotel.

Asadar, poate sa nu se intample absolut nimic, dar poti si sa contractezi o boala, iar unele pot fi severe si chiar mortale.

Despre fiecare boala in parte, gasesti detalii aici.

Imunizarea prin vaccinare este de asemenea recomandata pentru o serie de boli infectioase la care transmiterea se face prin intermediul mainilor murdare sau prin consumul de apa sau alimente contaminate.

Ca orice alt tratament, si vaccinurile pot avea reactii adverse, de la minime, pana la severe, chiar soc anafilactic, care se poate solda chiar cu deces, daca nu luam masurile de prima urgenta. Cele mai banale, cele mai simple sunt febra, dureri la locul de injectare, roseata, care trec in cateva ore, maximum zile.

Inainte de vaccinare, ar trebui sa stii daca ai un teren alergic. Ar trebui sa stii daca ai mai facut acel vaccin, pentru ca multe dintre acestea necesita revaccinare. Se cheama rappel-uri, adica reamintim organismului sa fabrice anticorpi.

De obicei, medicul te tine sub observatie, dupa un vaccin nou, macar cateva zeci de minute sau ore, tocmai pentru a reduce riscurile, in cazul aparitiei unui tip de soc.

In orice varianta, cu sau fara vaccinare, pe o perioada de doua, trei saptamani de la intoarcerea dintr-o tara straina, trebuie sa fii monitorizat. Daca te confrunti cu febra, varsaturi sau orice simptomatologie, trebuie sa mergi de urgenta la medic.

Prin centrele de vaccinari internationale ale Medicover, acreditate de Ministerul Sanatatii, poti face vaccinare profilactica pentru: hepatita A, hepatita B, rubeola, oreion, rujeola, varicela, difterie, tetanos, tuse convulsiva, infectii cu Hemophyllus Influenzae, poliomielita, gripa, febra galbena, febra tifoida, meningita meningococica, pneumonii pneumococice, indicatii tratament profilactic antimalarie.

Daca te pregatesti pentru o calatorie cu o destinatie exotica, vino din timp la Clinica Medicover Timisoara, vaccineaza-te si calatoreste in siguranta!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.