Vaccinul anti-Covid AstraZeneca protejeaza intr-o ”proportie foarte mare” fata de formele severe de boala, iar studiile derulate de companie arata ca nu au fost inregistrate internari la pacientii vaccinati, a explicat presedintele Comitetului national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghita, in contextul in care autoritatile din Africa de Sud au suspendat folosirea acestui vaccin.
„Acest tip de vaccin, ca si celelalte, a primit autorizare de punere pe piata de la Agentia Europeana a Medicamentului, ceea ce inseamna faptul ca a facut dovada profilului de siguranta, de calitate si de eficacitate. În ceea ce priveste protectia oferita de vaccin, din punct de vedere practic, in studiile derulate de compania AstraZeneca nu au fost inregistrate cazuri de forme severe de boala sau de internari la pacientii vaccinati, ceea ce inseamna ca acest vaccin ne protejeaza intr-o proportie foarte mare fata de formele severe de boala, nu ajungem sa ne internam. Din acest punct de vedere, trebuie sa interpretam corect aceasta rata de eficacitate. Practic, atat timp cat, la nivel individual, eu nu ajung sa fac o forma severa de boala, nu ajung sa ma internez la spital, este un lucru cat se poate de important din punct de vedere al riscului individual„, a explicat presedintele CNCAV.
El a fost intrebat cu privire la informatiile conform carora autoritatile din Africa de Sud au decis sa nu mai foloseasca acest tip de vaccin avand o eficacitate de 60%.
„Va reamintesc ca rata de eficacitate a vaccinului antigripal este intre 40 si 60%, chiar sunt anumite tulpini gripale pentru care eficacitatea este de 20%, si acesta este un motiv pentru care in fiecare an totusi ne vaccinam antigripal, pentru ca ne fereste de a face forme grave, cu complicatii, in cazul gripei sezoniere. Este acelasi principiu si in cazul vaccinului de la AstraZeneca„, a adaugat Valeriu Gheorghita.
El a precizat ca, potrivit protocolului de studiu pentru AstraZeneca, acest vaccin scade cu circa 67% rata de transmitere a noului coronavirus.
Valeriu Gheorghita a mentionat ca limitarea acestui vaccin la grupa de varsta 18 – 55 de ani este motivata de faptul ca, pana in prezent, nu au fost suficiente persoane inrolate in studiile clinice pentru a se proba rata de eficacitate.
Sursa: Hotnews.ro
Pareri
Un vaccin slab, un mare esec al negocierilor UE, condusa de o incapabila- tovarasa Ursula. Si care e aruncat la slabanii Europei ca, na, trebuie sa-l plateasca cineva. NU protejeaza de tulpina sud africa, are eficacitate slaba in a opri transmisia, si nu o sa fie acceptat pentru a putea merge in vacante, sau de a nu sta in izolare la revenire. Noi si cu cretinii de englezi ce ne mai laudam cu utilizarea lui. Intre timp,Israelul , care nu a negociat la pret si a platit dublu, iaca ce bine sta.