Val de apeluri la 112. Mai multi copii si adulti care locuiau in Blocul Mortii de la Timisoara au cerut ajutor

TIMISOARA. Noi apeluri au fost facute la 112 miercuri de la oameni care locuiau in Blocul Mortii de la Timisoara, evacuat luni, si in care nu a mai fost permis accesul inca de atunci.

CITESTE SI: Primele rezultate ale autopsiilor facute copiilor si mamei care au pierit dupa operatiunea de dezinsectie de la Timisoara. De ce nu au fost gasite, deocamdata, urme din ‘substanta mortii’ 

CITESTE SI: A fost arestat patronul firmei care a facut deratizarea in Blocul Mortii cu substante toxice cumparate ‘la negru’ cu 600 de lei la Timisoara 

La 5 zile de cand primul copilas s-a prapadit, miercuri, ambulantele au fost chemate pentru a prelua 5 persoane. Este vorba de o mama cu doi copii, de 12 si 14 ani, un adult si inca un copil de 11 ani. Cu totii locuiau pe strada Mioritei nr. 8, unde a fost facuta deratizarea si dezinsectia cu substante extrem de toxice. In ultimele zile, acestia au fost cazati pe la rude si prieteni, intrucat autoritatile nu au permis inca locatarilor sa se intoarca acasa.

Miercuri dimineata, intre orele 8.40 si 10.24, acestia au solicitat ajutor la 112. S-au simtit rau, au acuzat dureri de burta si, pentru siguranta, vor fi supusi investigatiilor medicilor.

Cei doi adulti au fost dusi pentru verificari la Spitalul Judetean Timisoara, iar copiii la Louis Turcanu.

VIDEO: George Stefanita

In acest moment, la Judetean mai sunt internati 10 adulti, la Municipal sunt 2, unul internat si altul in evaluare medicala, iar la Spitalul Louis Turcanu sunt 29 de copii internati si alti 2 in evaluare.

In spatiile de cazare puse la dispozitie sunt 5 oameni, 4 la Liceul Silvic si unul la Mitropolia Banatului.

CITESTE SI: O echipa de control a Ministerului Sanatatii va face verificari in cazul intoxicarilor de la Timisoara 

CITESTE SI: Autoritatile sanitare nu au habar daca firma care a facut deratizarea in Blocul Mortii de la Timisoara avea autorizatie DSP si DSV. Nicolae Robu: De la Primarie nu avea acord comercial 

CITESTE SI: Substanta ucigasa de la Timisoara trebuia tinuta sub cheie, e absolut interzisa in locuinte si este controlata de cei de la Arme, Explozibili si Substante Periculoase. Cum se apara patronul firmei care a facut dezinsectia si deratizarea in Blocul Mortii. Video 

CITESTE SI: Substanta ucigasa din Blocul Mortii a fost cumparata cu 600 de lei de la o ‘cunostinta’. Ce spune patronul firmei care a facut dezinsectia si deratizarea la Timisoara. Video 

Specialistii spun ca substanta folosita la deratizarea si dezinsectia din Blocul Mortii de la Timisoara, care a smuls 3 vieti, este teribil de periculoasa pentru oameni si animale.

UPDATE: Autoritatile sanitare nu au habar daca firma care a facut deratizarea in Blocul Mortii de la Timisoara avea autorizatie DSP si DSV. Nicolae Robu: De la Primarie nu avea acord comercial 

Delicia Gastoxin, gasita de echipele de cercetare chimica, dupa operatiunea de igienizare a celor de la Bistim Dera in Complexul Studentesc, este extrem de toxica, nu poate fi utilizata in spatii mici, inchise, ci exclusiv pe camp, fiind destinata combaterii rozatoarelor din culturile agricole.

Mai mult, substanta are regim special, se tine sub cheie, iar orice intrare/iesire de produs se trece intr-un registru care este supus periodic verificarilor de catre politistii de la Arme, Explozibili si Substante Periculoase, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro specialistul Mihaela Ciuta, inginer de Mediu la firma Deraton din Timisoara.

Sorin Buta, patronul de la Bistim Dera, a cumparat ‘la negru’, cu 600 de lei, substanta ucigasa cu care a facut deratizarea in blocul in care au pierit 2 copii si mama unuia dintre ei, iar alte zeci de persoane au ajuns la spital, dar si intr-un imobil din vecinatate.

Patronul firmei Bistim Dera, retinut de politisti si dus in Arestul IPJ, dupa ore lungi de audieri, le-a povestit oamenilor legii tot ce a facut, de unde a procurat substanta, cum au fost administrata, cum s-a facut operatiunea de dezinsectie si deratizare. A sustinut insa ca nu a stiut ca e atat de toxica, dat fiind faptul ca a mai folosit-o si in alte locuri, unde nu s-au inregistrat probleme. Patronul a sustinut ca a cumparat produsul direct de la o cunostinta care se ocupa cu vanzarea de astfel de substante, intrucat lucra in cadrul unei firme de profil, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro aparatorul av. Calin Staiculescu.

Potrivit avocatului sau, Sorin Buta s-a declarat surprins de felul in care s-a derulat situatia. A explicat ca dezinsectia s-a facut vineri, in 24 de apartamente de pe strada Mioritei, care dupa au fost inchise si sigilate cu banda adeziva. Urma sa se intoarca dupa cateva zile sa continue cu igienizarea, intrucat era plin de plosnite. Primise asigurari de la proprietarul garsonierelor ca nu sunt locuite si ca nu vor fi locuite in urmatoarea perioada.

Pozitia procesuala adoptata de clientul meu a fost de recunoastere a faptelor care sunt imputate in sarcina lui, respectiv a declarat cu lux de amanunte toate imprejurarile exact cum s-au succedat ele, de unde a procurat substantele, cum au fost administrate, cum a fost efectuata deratizarea, in ce conditii. Din punctul lui de vedere nu avea de unde sa cunoasca gradul de periculozitatea a a acestei substante, nu avea de unde sa stie ca este atat de toxica sau ca este atat de letala pentru ca nu a folosit decat intr-o singura alta locatie, cu rezultate bune. De aceea avand substanta pregatita pentru aceeasi locatie, pentru ca proprietarul unui hotel din Ghiroda, daca nu ma insel, a fost multumit de acest rezultat si in luna decembrie, cand avea mai putina clientela sa evacueze si restul camerelor si sa continue cu deratizarea si in aceste camere care au ramas nederatizate.

Am inteles ca a cumparat substanta de la o cunostinta care are legaturi sau lucreaza intr-o societate comerciala care se ocupa cu comercializarea acestor produse. Nu a cumparat-o cu chitanta, factura sau bon fiscal, a cumparat-o de la acest individ care stia ca se ocupa cu comercializarea unor asemenea produse.

Stia ca este mai puternica fata de cele pe care le folosea in mod uzual, dar cu siguranta nu avea de unde sa stie cat este de toxica. A fost si el surprins, din ceea ce am inteles, de cum s-a derulat aceasta situatie.

Dezinsectia a fost efectuata in cursul zilei de vineri in 24 de apartamente din imobilul de pe strada Mioritei, apartamente care de altfel dupa ce au fost deratizate, au fost sigilate cu banda adeziva si urma sa se intoarca dupa 2-3 zile sa continue cu igienizarea, sa scoata din apartamente ce era de scos. Am inteles ca era plin de plosnite, erau saltele imbibate cu plosnite, cu tot felul de insecte.

Apartamentele acelea, din cate am inteles, a primit asigurarea ca nu sunt locuite si ca nu vor fi locuite in urmatoarea perioada. Urmau sa fie pregatite spre a fi locuite. Erau apartamente goale invecinate cu alte apartamente care erau locuite, si acea substanta a migrat, fiind vorba de un gaz.

Este adevarat ca au fost folosite intr-un alt apartament, intr-o alta locatie, in aceeasi situatie, nelocuit. Mai mult decat atat a si discutat cu proprietarul acelui apartament sa nu deschida usa 2-3 zile sa isi faca efectul acele substante si deratizarea sa aiba un rezultat cat mai bun. Dar am inteles ca in acea locatie nu au fost probleme. Cele doua locatii si acel hotel sunt singurele locuri unde au fost folosite„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro avocatul Calin Staiculescu.

Contractul incheiat cu proprietarul apartamentelor a fost de 5000 de lei, iar substanta folosita a costat 600 de lei.

VIDEO: George Stefanita

CITESTE SI: A fost retinut patronul firmei de deratizare din Blocul Mortii la Timisoara 

CITESTE SI: Minut cu minut, medicii, pompierii si politistii explica povestea cutremuratoare a tragediei din Blocul Mortii de la Timisoara, unde au pierit 2 copii si o mama, dupa o operatiune de deratizare. Video 

CITESTE SI: Inca un bloc evacuat la Timisoara, dupa cel in care au pierit 2 copii si o mama, in Complexul Studentesc. Ce au descoperit autoritatile 

Cine este firma care a facut deratizare din Blocul Mortii la Timisoara

Bistim Dera SRL are ca obiect de activitate nu doar dezinsectie si deratizare, ci si operatiuni de curatenie in trenuri, autobuze, avioane, in cisterne rutiere si maritime, curatenie si intretinere piscine, curatat de sticle, maturat de strazi si indepartat zapada.

Are sediul intr-un apartament de bloc din Timisoara, cu un singur asociat care e si administrator. Si-a inceput activitatea in 2015. Anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri, adica totalul vanzarilor facturate, de 142.759 de lei. Tot in 2018 inregistrat un profit net de 19.000 de euro si datorii de peste 1000, in conditiile in care cu un an inainte, datoriile firmei depaseau 50.000 de lei.

Va reamintim, noaptea trecuta a fost evacuat un al doilea bloc la Timisoara, pe strada Vaida Voievod la nr. 1, unde intr-un apartament aceeasi firma a facut o operatiune de deratizare.

In locuinta, specialistii in cercetare chimica au descoperit, intr-o cutie, asezata in dulap intre haine, Delicia Gastoxin.

CITESTE SI: Operatiuni in noapte la ‘Blocul Mortii’, din Timisoara, unde au pierit 2 copii si o mama, dupa o actiune de deratizare. Mitropolitul Banatului ii adaposteste pe evacuati si se ocupa de inmormantari. Foto si video 

Autoritatile sanitare nu au fost in stare sa spuna daca firma de dezinsectie si deratizare Bistim Dera are sau nu autorizatie de functionare, respectiv pentru folosirea substantelor care au ajuns in Blocul Mortii.

O echipa de control a Ministerului Sanatatii va face verificari la Timisoara.

VIDEO: George Stefanita

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Fereasca Dumnezeu, acesti indivizi sunt zdraveni la cap? Cum sa pui pastile Delicia in camere de locuit? Ei stiu la ce se foloseste aceasta substanta? Ar fi trebuit sa viseze ce sunt grupele de toxicitate si ca cele din grupa 1 si 2 nu se folosesc in spatiile de locuit. Iresponsabili sunt si cei ce le-au vandut in magazinele de profil la oricine dupa revolutie (sa nu se mai spuna ca le-au luat la negru si cu acea suma). Dar foamea de bani nu ne mai face oameni. Acele pastile sunt pentru cereale, combat daunatorii de depozit, insecte, se dezintegreaza si elimina un gaz toxic ce este letal si pentru om. Sa spuna pe unde au mai pus asa ceva. Asociatiile de proprietari sau presedinte de bloc sa fie prezent la o astfel de actiune sa verifice, fotografieze orice produs ce folosesc cu Lista produselor pe grupe in mana.