Valentin Velcea, antrenor Poli Timisoara: Nu stiu daca se poate sa am o longevitate ca a lui Ferguson, dar mi-o doresc!

Din vara anului 2011 este antrenorul echipei Poli Timisoara. A preluat-o intr-un moment in care echipa a fost retrogradata de Federatia Romana de Fotbal in liga secunda, desi Poli si-a castigat dreptul de a evolua in Champion League.

_______________________________________________________________________________

„Daca nu treci ca antrenor prin situatii dificile n-ai cum sa simti ca antrenezi”
Cum a fost sa preluati o echipa care trebuia sa joace cu Manchester United, AC Milan sau Barcelona, dar pana la urma a ajuns sa joace cu Ariesul Turda sau FC Maramures?

A fost un sentinemt neplacut, cand echipa a fost retrogradata si nu stiam ce se va intampla cu ea. Stiam la ce ma inham, ce ma asteapta, ce munca grea este, dar a fost o experienta de viata, si daca nu treci ca antrenor prin situatii dificile n-ai cum sa simti ca antrenezi. In viata unui antrenor nu sunt numai lucruri frumoase: victorii, promovari, cupe, mai sunt minusurile care fac parte din viata, si din punctul meu de vedere atunci dam dovada ca suntem de calitate cand trecem peste aceste momente cand scoatem maximum din aceste situatii.

Cand mi s-a oferit aceasta sansa am trata lucrurile foarte sentimental si tin sa-i multumesc domnului Marian Iancu pentru aceasta oportunitate. Am mai avut mandate, dar eu cred ca acele mandate nu au fost printre cele mai oficiale. Una e sa preiei o echipa cand pleaca un antrenor, sa fii o solutie de rezerva si alta e sa iei o echipa de la cap la coada sa o formezi, sa o antrenezi, sa faci stagiile de pregatire. Revenind, au fost doua extreme si senzatii diferite. Atat pentru mine, cat si pentru echipa. Pentru mine ca una e sa fii antrenor secund si alta principal. Cand am revenit la Timisoara ca jucator am spus ca doresc sa ma las de la aceasta echipa si sa-mi continui activitatea de antrenor aici, iar acest lucru s-a si intamplat.

Acum e bine. Ne aflam intr-un schimb de generatii, cu plecari in masa a 18 jucatori si cu reconstructia echipei, reformarea stilului de joc, repozitionarea jucatorilor, aducerea jucatorilor de la liga a III-a.

Dupa retrogradarea echipei s-a pus problema sa plecati de la Poli?

Eu personal da, am avut posibilitatea sa plec. Dar am refuzat categoric, pentru ca in acel moment pentru echipa nu era un moment prielnic. Chiar daca era prielnic si bun pentru mine, am hotarat sa raman la Timisoara pentru ca sunt legat sufleteste de aceasta echipa.  Mai departe las opinia timisorenilor sa hotarasca daca a fost bine sau rau.

„Nu mi-e frica de nimic, decat de Dumnezeu”


In cazul in care Poli va promova nu va este teama ca dupa 3 meciuri in Liga 1 necastigate veti fi data afara?

Nu mi-e frica de nimic, decat de Dumnezeu. Pe mine nu ma intereseaza decat structura de antrenor si atat. Mie nu-mi ramane decat sa duc aceasta echipa in Liga 1, sa-mi trec in CV o promovare, este binevenita pentru toasta lumea, pentru ca echipa va reveni acolo unde Timisoara merita sa joace multi ani de acum inainte si bineinteles ca daca e sa valorificam tot ce avem ca jucatori, ca logistica in acest club, va mai trebui sa adaugam cate ceva cand promovam pe prima scena fotbalistica.

Cum e sa lucrati cu jucatori ca Sepsi, Goga, Scutaru, Mera, jucatori de valoarea ligii 1 dar care evolueaza in Liga a II-a si stau tot timpul cu gandul la o plecare in prima liga?

Sunt jucatori cu valoara intriseca fotbalistica, sunt jucatori de mare caracter, sunt profesionisti si stiu ca daca s-au apucat de acest sport indiferent de nivelul pe care il ating ei trebuie sa  faca aceasta meserie. Nu am niciun fel de problema. Eu cred ca am un avantaj, deoarece cunosc acest colectiv, acest club pana in maduva oaselor si pe de-o parte mi-a fost usor, stiam unde sa las, ce sa adaug, chiar daca pe alocuri eram hilar si paream de necrezut in fata jucatorilor, pentru ca nu e usor, dar am incercat sa constientizez fiecarui jucator ca trebuie sa joace cel putin in acest moment in liga a doua.

Ce conteaza mai mult la un jucator sa aiba valoare sau caracter?

Bineinteles ambele combinate, dar in primul rand valoarea fotbalistului conteaza. Poti sa ai caracter, dar sa nu ai valoare. Ce sa faci cu caracterul?  Imbinate dau un unitar, valoare, caracter, inteligenta este jucatorul ideal pe care mi l-as dori. Multe lucruri sunt native, multe lucruri nu se mai pot antrena, multe se pot antrena, dar progresele sunt infime intr-o perioada lunga de timp si de asta tot timpul am vorbit de rabdare, rabdare, rabdare. Or, noi romanii vrem astazi sa semanam si maine sa culegem, ceea ce nu se poate.

Ma uit la Manchester United, Barcelona, Dortumnd, Bayern, Lyon. Vad fotbalisti care joaca de 17-18 ani. Cand se va ajunge sa joace fotbalisti asa tineri si la echipele de club din Romania?


Ati pus foarte bine problema: Ma uit la X, Y si Z. Tot timpul ne place sa ne comparam cu rezultatele altor echipe din fotbalul mondial. E bine sa ne comparam, dar  trebuie sa ne uitam si la ce avem noi. Infrastructura si mentalitatea pe care o avem si multe alte lucruri dau exact valoarea intersecta a unei echipe si valoarea si potentialul acestei echipei, care la Poli este, dar trebuie valorificat. Sunt jucatori tineri care vin din urma, sunt jucatori care sunt valorosi in actualul lot, si ei trebuie valorificati prin jocuri. Nu poti numai ca sa le ceri jucatorilor si nu sa le dai.

Ce avea Messi la 16 ani si nu au ai nostri?

E greu sa va raspund pentru ca nu stiu raspunsul in totalitate. Au calitati native, traiesc intr-un alt mediu, statul in care traiesc are probabil o cu totul alta cultura fotbalistilica, si asta le da un elan mai mare si mai repede fata de noi romanii. Or, toate aceste lucruri puse in valoare a la longue, in timp, castiga un club, castiga un jucator, castiga o tara, si implicit fotbalul din tara respectiva. Toti ne dorim sa castigam ca fotbal, dar e greu sa prosperam asa cum ne dorim.

„Imi place Barcelona, dar pentru jocul ei

Exista la Liga a II-a o regula ca trebuie sa fie doi jucatori Under 21 pe toata durata unui meci. Ar trebui introdusa o astfel de regula si in Liga 1?

E bun sistemul, incurajeaza tineretul si eu cred ca ar trebui introdus acest sistem cel putin pentru un jucator, pentru a valorifica ce avem din urma. In fond si la urma urmei, noi mai avem o problema la nivelul antrenorilor. Datorita presiunii rezultatelor, antrenorii nu risca sa creasca si sa introduca jucatori tineri, de teama sa nu piarda postul, sa nu fie injurati.

Dupa ce terminati aventura la Poli unde vreti sa antrenati?

As raspunde sentimental ca as vrea sa stau la Poli. Nu stiu daca se poate sa am o longevitate ca a lui Ferguson, dar mi-o doresc. Nu stim ce ne rezerva viitorul si viata, nu stiu ce apare in sanul familli sa fiu determinat sa plec. Imi doresc, ca toti antrenori sa am parte de sustinere.

O echipa preferata nu aveti totusi?

Imi place Barcelona, dar pentru jocul ei. Eu tin cu fotbalul in general, iar daca maine joaca Real Madrid cum joaca acum Barcelona, voi tine cu ei.

Ati lucrat cu antrenori ca Hagi, Balint, Olaroiu, Petrovici, Contra. De la care ati invatat cel mai mult?

De la fiecare am invatat cate ceva. Cu fiecare am trecut printr-un moment delicat alaturi de echipa, am gasit solutii pe care le-am furat si le aplic acum. Am avut onoarea sa lucrez cu antrenori de la care am putut sa invat multe si am putut sa ma conving de anumite rezolvari ale unor situatii intreband fiindca eram foarte apropiat. Toti antrenorii cu care am lucrat mi-au lasat cate ceva. Nu-mi place sa copiez, dar nu poti sa performezi daca nu ai modele. Avand modele din fotbalul romanesc, dar si din cel de afara ca Petrovici sau Uhrin, eu cred ca a fost foarte benefica aceasta experienta. Pot sa spun ca sunt un produs de antrenor al clubului Politehnica. Daca acest club mi-a dat posibilitatea sa fiu jucator, antrenor, nu m-a lasat sufletul sa plec si sa-l las balta.

Cum e viata lui Velcea in afara gazonului?

Jumatate din zi sunt la stadion. 6 ore de antrenament, plus alte doua inainte si dupa. Mai imi ramane putin timp sa-mi duc fetita la un antrenament de tenis, sa-l vad pe baiat seara si daca mai reusesc sa completez ceva in viata personala e bine. Dar pentru mine personal, am foarte putin timp, poate chiar de loc.

Cine e mai bun: Guardiola sau Mourinho?

Amandoi sunt foarte valorosi. Mie personal imi place Pep Guardiola din toate punctele de vederea: comportamental, ce implementeaza echipei si cred ca aceasta echipa joaca exact ce le cere antrenorul. Oricum el are la dispozitie jucatorii pe care si i-a ales, in pozitiile pe care si i-a dorit, Barcelona joaca exact ceea ce-i cere el si asta cred ca este satisfactia cea mai mare a unui antrenor.

Se intampla si la Poli sa aveti jucatorii pe care vi-i doriti?

Da, am o colaborare foarte buna cu conducerea, insa nu vreau sa comparam Politehnica cu Barcelona. Probabil ca daca noi toti vom schimba structura si mentalitatea acestui club si vrem sa ajungem acolo sus va veni o zi in care vom putea compara cele doua cluburi. Asta insa se va face in timp, nu astazi sau maine.

Dar ca fotbalist, cine e mai bun, Messi sau Cristiano Ronaldo?

Amandoi pot decide un meci de unul singur, sunt peste tot ce inseamna fotbalist normal. Dar, cred ca in acest moment Messi are o forma sportiva, de cel putin 2-3 ani incoace mult mai buna.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.