Vaporasele se intorc pe Bega pentru transport in comun in cateva zile. Primaria Timisoara planuieste sa le inlocuiasca cu ambarcatiuni electrice si sa dezvolte cursele pentru turisti

TIMIȘOARA. Se fac pregătiri pentru reluarea transportului în comun pe canalul Bega, la Timișoara. Ca în fiecare primăvară, vaporașele sunt coborâte la apă la final de februarie, pentru că de la 1 martie să reînceapă cursele pentru călători.

CITESTE SI: Pe cea mai nenorocita linie din Timisoara ar putea circula macar tramvaiele Armonia, pana cand se va moderniza. Ce trebuie sa construiasca primaria

În weekend, este programată operațiunea de preluare a ambarcațiunilor din depoul din Dâmbovita și transferul lor pe Bega. În următoarele zile, acestea vor face plimbări de testare în susul și în josul râului, pentru ca specialiștii STPT să le verifice și să se asigure că sunt pregătite pentru reluarea transportului de călători. Dacă nu apar probleme, vaporașele revin în circulație după graficul prestabilit, care va fi afișat în stațiile de pe traseu, transmit pentru opiniatimisoarei.ro reprezentanții primăriei. Prețul biletului este în continuare 1 leu.

Planuri pentru dezvoltarea curselor turistice pe Bega. Vaporașele ar putea fi înlocuite cu unele electrice

Este știut faptul că transportul în comun pe Bega nu e nici pe departe rentabil. Vaporașele au adus Timișoarei o nouă premieră națională, nu și bani. Aceasta pentru că, peste săptămână, numărul călătorilor nu este prea mare, însă în week-end-uri, ambarcațiunile sunt solicitate.

Conducerea Primăriei Timișoara intenționează ca, într-un viitor incert, să înlocuiască actualele vaporetto, care nu sunt foarte aspectuoase, cu unele mai frumoase și obligatoriu electrice. Planul este ca ele să fie folosite în mod intensiv pentru turism, însă, să rămână să asigure si transport public, în condițiile scăderii însemnate a costurilor cu combustibilul.

Intenția noastră este ca, în perspectivă, să transformăm transporturile pe Bega într-o atracție turistică, nu doar una care să funcționeze ca o atracție recreativă pentru timișoreni, în weekend, în sensul în care să se poată plimba cu familiile pe Bega cu barca, ci și una care să fie o atracție turistică.

Să nu uităm că suntem conectați cu transportul naval, până în Serbia și am putea să avem astfel de curse ocazionale. În sensul acesta trebuie să ne gândim că avem nevoie nu doar de infrastructură, ea deja există, Bega poate să suporte aceste curse, ci și de vaporetto care să fie cât mai atractive.

Cele pe are le avem sunt utile la nivelul pe care îl avem acuma de transport, dar cu siguranță, dacă vrem ca această componentă turistică să crească tot mai mult, avem nevoie să ne gândim la o flotă sau la un număr de vaporetto care să fie mult mai potrivite și mult mai atrăgătoare, și care să se potrivească mai bine cu nevoia și contextul turistic, mai ales că în România se fabrică astfel de vaporetto pentru întreaga Europă, unele dintre ele fiind chiar electrice și chiar non-poluante.

Noi suntem într-o analiză pe acest subiect și sperăm ca în mandatul acesta să facem niște pași concreți în direcția asta„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro viceprimarul Ruben Latcau.

In perspectiva unor curse de agrement la vecini, Ruben Latcău nu a precizat cum anume vor putea acele plănuite ambarcațiuni electrice să aibă o autonomie atât de mare încât să ajungă până în Serbia. Mai trebuie menționat și că pentru o astfel de călătorie e nevoie și de un Punct de Trecere Frontieră permanent pe Bega, punct care nu a fost încă deschis.

Va reamintim, în 2018, Timișoara devenea primul oraș din România cu transport public pe apă. 7 vaporașe, construite în șantierul de la Galați, au fost cumpărate de administrația Robu cu aproape 275.000 de euro bucata.

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Solutia este cedarea acestui fel de transport local , turistic catre un operator privat . Astfel se reduc cheltuielile publice cu multe milioane de lei . Bani care pot fi redirectionati catre scoli , gradinite , spitale atat de necesare in Timisoara .

  2. ok si cu cojile astea ce veti face?

    • Ca transport public de persoane este un zero barat,foarte costisitor și fără clienți!Din cauză de siguranță a circulației vaporașele actuale împiedică circulația hidrobicicletelor și a altor ambarcațiuni mici de agrement!Ar fi mai utile pentu agrement decât transport public!

      • Da, era mai multa lume amatoare de barci si hidrobiciclete dacat de plimbare cu baracile plutitoare.

        • Dacă ești în larg și ai numai apă în jurul tău este periculos cu baterii și nu înțeleg primăria de ce nu citește zilnic comentariile zilnice a unor specialiști din toate domeniile care sunt pe gratis și oferă soluții.

    • Probabil vor ajunge pe lacul de acumulare de la Surduc

    • Precum in AMSTERDAM
      Primaria ar trebui sa cumpere MUSAI un MODEL DECAPOTABIL, ptr ca VARA sa poti sta LA AER in timpul deplasarii cu ele. NU la incubator precum astea actuale. IMBECILI TARE cei care le-au comandat din PMT (sub ROBU?)

  3. O altă elucubrație scoasă de mintea vicelui dublu repetent care se pare ca mai nou este și el verde în gură. Habarnist cum este, nu se gândește ce se întâmplă dacă ia foc bateria în mijlocul apei iar călătorii sunt forțați să inhaleze fumul extrem de toxic degajat în astfel de incendii care se propagă cu repeziciune din cauza reacției pozitive care are loc. Asta ca să nu mai zic că până în Serbia și înapoi sunt slabe șanse să țină bateriile care vor avea și un timp de încărcare pe măsură. Încet încet această administrație îmi aduce aminte de preocuparea lui Robu și anunțurile sale.

    • Daca ia foc bateria „in mijlocul apei” e grav, Bega e lata si dureaza muuuult pana tragi ambarcatiunea la mal 🙂

      • Au au, tu te pricepi la baterii ca maestrul Fritz la fluidizarea traficului, lucru absolut normal pentru USR-iști total atehnici și îndoctrinați ideologic, complet inconștienți de pericolele la care ne expun decidenții lor dar se dau cu părerea de parcă ar fi experți.
        Ia caută tu pe youtube ce a pățit trotinetistul care s-a urcat cu bateria în lift și cat a durat asta. Poate găsești și o filmare cu andocarea unui vaporetto și cât timp durează procedura. De aici sper ca te descurci. Oricum trebui să ții cont că una este când procedura este pregătită și alta când are loc surprinzător, într-un loc neamenajat. Apoi poți verifica ce gaze se emit și în cât timp sunt fatale în cazul unui asemenea incendiu. Și acum, ceva ce este scuzabil că nu știai, dacă bateria este cât de cât de calitate, detectează anomalii și se decuplează contactorii deci rămâi fără propulsie. Acum după ce ai aflat toate informațiile astea, mai ești așa de optimist?

        • – Din 2010 incoace au fost inregistrate putin peste 500 incendii la masini electrice pe toata planeta. Cei care vand petrol au tot interesul sa le popularizeze intens, ca sa para o catastrofa mondiala.
          – Statistici din diverse tari arata ca riscul de incendiu la o masina electrica e de 17…83 de ori mai mic decat la o masina pe combustibil lichid (benzina si diesel)
          – In SUA riscul ca o masina electrica sa ia foc, raportat la km parcursi, e de 11 ori mai mic decat la masinile cu combustie interna
          – Spre deosebire de baiatul cu trotineta, sunt foarte mici sanse ca sa se urce cineva in lift cu vaporul 🙂
          – Vaporul sta in apa, nu stiu daca acest cuvant (mai) are vreo semnificatie speciala vis-a-vis de incendiu, de cand cu stiinta promovata de unii candidati la presedintie.
          – Daca vaporul „decupleaza contactorii” si ramai fara propulsie exact in mijlocul Begai e tragic, mori ca oamenii de pe Titanic care au asteptat ore in sir sa vina alt vapor sa-i salveze. Bega fiind apa statatoare, ramai pe loc, cateva ore sau poate chiar zile in sir. Daca ar fi apa curgatoare ar fi mai simplu, dar asta e, Soros n-a vrut!

          • Precum la automobilele din anii 80. Astfel NU mai exista pericolul sa nu poti iesi din masina in caz de FOC, CADERE IN APA, ACCIDENT, etc.
            E atit de simplu, dar niciunui producator nu-i pasă, pînă cind institutiile nu o cer.

          • @Dan A.
            Wow, tu chiar insiști să ne arăți că ești un …. USR-ist plenar. Dacă compari focul la o mașină clasică pe care îl stingi cu stingătorul de bord, cu cel de la o baterie cu litiu care continuă să ardă până la epuizarea combustibilului, inclusiv sub apă, ești pe lângă total. Asta ca să nu mai zic de viteza de răspândire fulminantă și nu în ultimul rând de gazele extrem de toxice emise inclusiv acid cianhidric sau cianură de hidrogen. Deci dacă ia foc bateria vaporului iar decuplarea nu oprește incendiul ești terminat, asta nu înțelegeți voi. Iar focul este ca o bombă masivă comparat cu o grenadă în celălalt caz când vine vorba de mediu și periculozitate. Dar voi habar nu aveți de așa ceva și se vede, doar o dați înainte cu ideologia, lucru tipic extremiștilor. Așa ca vaporul plutește pe apă, nu te scăpa de probleme ci devine o cursă. Așa că mai documentează-te și tine cont și de consecințe nu de mantrele cu care sunteți îndoctrinați la partid.

    • Trebuie făcut și pontoane pt a acosta vaporașul sunt mulți timișoreni care au astfel de ambarcațiuni dar nu au unde să acosteze.
      Pt a întreține turismul mai ales vara ai putea face terase pe malurile băgai nu numai în zonă centrală.

    • Tu vrei musai sa demonstrezi tuturor cît esti de prost in postările tale…un viet frustrat atotștiutor si totusi ABERANT

  4. Acestea ar trebui folosite pana crapa de tot si devin nefunctionale.
    Nu cumva au inca si garantie ??
    Nu traim o perioada grozava care in care sa se faca alte credite si investitii aiurea. Si asa s-a luat acel credit pt a se turna in sacul ffara fund DIN NOU de la colterm termoficare… pt care plaetste intreaga popoluatie pt cativa.
    Prin 2028-2030 ar trebui schimbate aceste shaormerii cu altceva, dar intradevar cum netionau si altii, nu cu ceva cu acumulatori care sunt bombe cu ceas si care pot aduce la incidente foarte grave, oribile, mortale.

  5. 1. Care va fi autonomia de navigatie a unui „vaporas electric”? Daca ramane in „suspensie” in mijlocul unei curse , ce se va face (???)
    2. Unde vor fi plantate – si cate – statiile de incarcare? Cat dureaza o incarcare completa (chiar rapida)?
    3. Se retehnologizeaza „crucisatoarele actuale” + si altele noi…?
    4. Altele

    • Dacă i iei la control constati că mainyoți N-AU NICIO MESERIE, ori sunt ușor debili…ori asistati sociali.
      Dar pe online se dau experti in toate.
      Ca mai toti suveraniștii vonsumatori de RTV, fani Anca Alexandrescu si ceata ei de invitati dezaxați, majoritatea votantii CG, POT, &co. Nostalgici Care apara interesele Rusiei si mai putin a Romaniei, desi toti defileaza cu tricolorul la vedere…

      • Ce treabă are una cu alta? Aici se discută despre risipă făcută de primărie pe banii timișorenilor care plătesc taxe la greu. După care aceiași primărie se vaită că nu are bani dar nu a făcut nicio reforma de reducere a cheltuielilor cu aparatul administrativ.

  6. Avem o investigatie a DNA / psihiatrica pt persoana care a făcut calculul de rentabilitate a acestei investiții?

    • Esti ca precupețele din studiourile RTB si Realitatea, gen Monica Tatoiu, expertă in toate. BAGATORI IN SEAMA PATOLOGICI

      • Ce aveți măi USR-iștilor? Nu vă convine că a mai fost deconspirată o modalitate de a șifona banul public?

        • Deocamdată nu e de fapt șifonat, doar o leacă plisat 🙂

          • Deja vă agățați de paie USR-iștilor. Dacă comentați de un autocorect greșit, mergeți Apple să vă plângeți.

          • 1. Imi place luarea de atitudine. Este completa ptr un absolvent de stiinte blabla.
            2. Daca ai facut / terminat insa 3 ani de Electrotehnica vei constata ca tot ce spui este rotit cu 180 grade fata de orice realitate
            3. Iti doresc succes la admiterea in functia de (sa zicem) director la cresterea buruienilor.
            PS. Nu voi continua „conversatia”