Vara, alunitele de pe piele pot fi periculoase! Afla ce trebuie sa faci ca sa le inlaturi de pe corp!

Pe langa faptul ca sunt inestetice, alunitele pot crea mai multe probleme organismului daca sunt expuse indelung la razele soarelui sau daca indeplinesc mai multe trasaturi. Problema cea mai mare pe care o pot crea este sa determine aparitia cancerului de piele. Solutia este simpla: medicul dermatolog. Odata cu venirea temperaturilor ridicate si cu soarele care isi face de cap, suntem tot mai expusi le diverse boli. Una dintre cauzele care pot conduce chiar la cancer este reprezentata de alunitele de pe corp. Tot ce trebuie sa facem, este sa consultam un medic dermatolog, care ne poate spune daca este nevoie sa le indepartam de pe corp sau nu.

Exista mai multe metode prin care acest lucru poate fi realizat: prin laser, electrocauterizare sau extirparea chirurgicala. Fiecare metoda are avantajele si dezavantajele ei.
Laserul da cel mai bun randament atunci cand este folosit in cazul alunitelor mici. Principalul inconvenient al utilizarii acestei proceduri il reprezinta faptul ca laserul nu are puterea de a penetra tegumentul suficient de mult incat sa extirpe alunita in totalitate. Specialistii dermatologi recomanda folosirea laserului in cazul alunitelor de mici dimensiuni. Un avantaj este faptul ca eventuala cicatrice va fi aproape insesizabila, si poate chiar disparea.

Electrocauterizarea consta in distrugerea unui tesut prin arderea cu ajutorul curentului electric. Metoda este foarte eficienta pentru inlaturarea alunitelor proeminente. Intervetia nu se face fara o anestezie locala ce precede indepartarea nervului pigmentar. Medicul nu il va coase pe pacient, acesta fiind unul dintre avantajele procedurii, dar dezavantajul, fata de laser, este urmatorul: poate ramane o cicatrice, in functie de marimea alunitei.

Inlaturarea chirurgicala, prin taiere, a alunitelor se realizeaza in mod clasic, cu bisturiul. Acest procedeu este folosit in cazul alunitelor de dimensiuni mari. Pacientul va fi cusut dupa operatie si o cicatrice este foarte posibil sa ramana. Medicii dermatologi ii sfatuieste pe timisoreni sa mearga la un specialist daca au vreo suspiciune vizavi de o alunita sau mai multe de pe corp. Ei explica si cum arata o alunita care poate fi periculoasa pentru organism: sunt asimetrice – acestea sunt alunitele maligne – au marginile neregulate, au doua sau mai multe culori si sunt de dimensiuni mari  si continua sa se mareasca.

Indepartara alunitelor de pe corp nu este foarte costisitoare, dar difera de la o interventie la alta, in functie de dimensiunea tesutului, de complexitatea operatiei pe care o face medicul. Preturile pornesc de la 100 de lei si pot trece de 1.500 de lei in cazul unei interventii chirurgicale care necesita o anestezie „Incepand cu lunile aprilie-mai creste si numarul de consultatii a celor care au alunite. Timisorenii vin si intreaba ce fel de creme sa foloseasca, cat de des, care este cea mai potrivita pentru tenul lor etc. Eu recomand tuturor consultatiile pentru ca oamenii sa stie la ce se pot expune si la ce nu”, explica medicul primar dermato-venerolog din Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.