Chiar daca in ultimele zile noiembrie ne-a rasfatat cu zile frumoase, reci dimineata si seara, dar insorite la amiaza, iarna se apropie cu pasi repezi. Conform traditiei insa, pana la sfarsitul anului vom mai avea parte de cateva zile care ne vor aminti de vara.
Sarbatorita in 8 noiembrie, ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril este cunoscut in traditia populara ca si Vara Arhanghelilor, asta pentru ca, de obicei, vremea este deosebit de frumoasa si calduroasa in ziua marii sarbatori. Si tot traditia spune ca intre 8 noiembrie si ziua de Craciun vom mai avea parte de Vara Iernii, adica trei sau patru zile mult mai calduroase decat ar fi normal in aceasta perioada.
Pe de alta parte, multe sarbatori religioase sunt prilej de a incerca sa aflam cum va fi iarna care vine. Astfel, de Sf. Dumitru, pastorii afla ce fel de iarna va fi, asezandu-si cojocul in mijlocul oilor. Daca pe el se va aseza o oaie neagra, iarna va fi blanda, oaia alba fiind cea care prevesteste o iarna apriga. O alta modalitate prin care se poate afla cum va fi vremea pe timpul iernii este sa urmaresti mersul oilor in dimineata zilei de 26 octombrie. Daca o oaie alba se trezeste si porneste spre sud, e semn clar de iarna grea. Daca o oaie neagra se trezeste si porneste spre nord, iarna va fi una blanda. Se mai zice ca daca luna este plina si cerul acoperit de nori, iarna va fi aspra, cu zapezi grele.
Conform altor traditii populare:
Daca ploua la inceputul lui noiembrie, saptamana Craciunului va fi
geroasa.
Prezenta unui numar mare de gaste salbatice vesteste o iarna grea.
Daca inceputul lui decembrie va fi geros, vremea se va mentine geroasa
si in urmatoarele zece saptamani.
Zapada multa si gerul din decembrie prevestesc grau si bucate din
belsug.
Daca sunt nori de Craciun, vara va fi imbelsugata.
Dupa o iarna grea urmeaza un an manos.
Cand cainii latra la luna urmeaza ger mare.
Cand porcii de ingrasat mananca bine va fi vreme buna.
Daca ploua de Craciun se spune ca anul viitor de Paste va fi frig.
Se spune ca va ninge atunci cand: cainele se tavaleste pe jos; se arde ceaunul pe foc; se strang ciorile laolalta;pisica se ghemuieste cu spatele la foc.
Dincolo de toate aceste superstitii, meteorologii au stabilit ca, in Europa, chiar daca prima luna de iarna, decembrie, va fi mai blanda, din a doua jumatate a lunii ianuarie si in februarie vom avea parte de o vreme severa. Mare parte din estul Europei va fi dominata de presiune atmosferica ridicata care impreuna cu stratul de zapada destul de consistent va determina intervale destul de lungi cu vreme rece si chiar episoade cu ger. Masele de aer care se vor desprinde din zona artica si vor avansa catre tara noastra. Asadar, iarna de la inceputul anului 2015 va fi mai severa decat cea precedenta. In luna ianuarie si februarie ne asteptam la o vreme rece, deosebit de rece, chiar geroasa.
In Banat se estimeaza ca temperaturile medii vor oscila intre 4 si 7 grade in noiembrie, intre 0 si 2 grade in decembrie si intre -2 si 1 grade in ianuarie – mai ridicate decat obisnuitul perioadei – iar precipitatiile nu vor fi prea abundente.