Vara nu dormi? Tulburarile de somn sunt un cosmar. Care sunt si cum scapam de ele!


TIMISOARA. Somnul este un ingredient vital pentru organismul nostru, ne tine in viata si ne da energia de zi cu zi. Este necesar pentru functionarea optima a corpului, dar si pentru functionarea optima a mintii, care nu ar mai fi la fel fara cateva ore de somn pe noapte. Trebuie sa dormim macar patru ore pe noapte pentru a ne reincarca bateriile pentru ziua urmatoare. Atentie, insa! Somnul intrerupt sau redus calitativ poate fi problematic pentru organism.

Creierul nostru nu poate functiona fara sa fie ”restartat”, fiind considerat ca o ”baterie” a organismului. Somnul ii reda energia necesara si actioneaza asupra manifestarii emotiilor, ajutand si la reglarea temperaturilor corpului, batailor inimii sau a respiratiei. Fara somn, organismul nostru nu poate functiona nicidecum la capacitate maxima.

Dar cand tulburarile de somn nu ne lasa sa dormim, trebuie sa gasim solutiile potrivite ca sa ne odihnim organismul si creierul. Caldura, apneea de somn, sforaitul, narcolepsia, somnambulismul, miocloniile nocturne, adica miscarile neobisnuite, enurezisul, cosmarurile – sunt doar cateva dintre cauzele care ne pot strica noaptea si ziua care urmeaza.

Insomnia este cea mai comuna problema in care persoana afectata nu poate dormi. Specialistii spun ca este un simptom, nu o boala, si ca poate fi legata de o diversitate de tulburari si conditii: depresie, anxietate, stres, hipoglicemie.

Privarea de somn ne face si mai nervosi, duce la iritabilitate, si ne fura si din lipsa de concentrare. Din aceasta cauza, sunt afectate cele mai multe din activitatile noastre zilnice: nu putem lucra in conditii normale sau ne piere pofta de mancare. Principalele semne ca organismul nu s-a odihnit suficient sunt oboseala si lipsa de energie.

Medicamentele nu sunt o solutie, deoarece si ele pot crea probleme specifice de somn. De multe ori, sub actiunea medicatiei, sistemul nervos este suprasolicitat, se mareste numarul batailor inimii, iar simturile sunt mai accentuate. Deci, o persoana care ia medicamente devine mai sensibila si zgomotele ii distrag atentia de la somn.

Cum ne dam seama daca suferim de tulburari de somn!
Pentru a determina daca suferim de asemenea tulburari, trebuie sa analizam obiceiurile de somn si rutina de zi cu zi. Pentru aceasta este necesara o evidenta a perioadelor in care dormim. Daca lucrurile degenereaza, putem apela oricand la ajutorul medicului specialist.
in prima faza, doctorul sugereaza schimbari comportamentale si ale mediului. Indiferent de tulburarea de somn – ca este vorba despre apnee, sforait, cosmaruri – trebuie sa ne stabilim o rutina inainte sa ne odihnim.

Specialistii spun ca la baza simptomelor si a lipsei de somn stau tot timpul diverse afectiuni. Cauzele tulburarilor de somn sunt depresia, durerea, starile de tristete, anxietatea, tireotoxicoza, sevrajul. in plus, dieta poate contribui foarte mult la acest tip de afectiuni. Cofeina, grasimile, zaharurile pot contribui la dezechilibrarea rutinei necesare somnului.

Sfaturi inainte de somn

  • exercitiile in timpul zilei duc la relaxarea mușchilor și a corpului
  • cina trebuie sa fie o masa cat mai usoara
  • pijamalele trebuie sa fie adecvate temperaturii din camera
  • ora de culcare trebuie sa fie aceeași, in fiecare seara
  • nu stati treaz pana noaptea tarziu
  • nu consumati prea multa cofeina
  • nu luati medicamente stimulante inainte de culcare
  • ca sa preveniti apneea și sforaitul, ridicati putin partea de sus a patului și incercati sa dormiti pe o parte
Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.