Vara s-a terminat. Vine iarna! Toamna ne-a pacalit! Rozatoarele, in schimb, nu se dezmint!

TIMISOARA. Rozatoarele incep asaltul asupra spatiilor inchise: societati comerciale, institutii publice, depozite, imobile (blocuri de locuinte, case private, camine). Mai in gluma, mai in serios, isi cauta adapost pentru sezonul rece.

Odata cu migrarea spre spatii inchise, disconfortul nostru creste direct proportional cu confortul rozatoarelor. Acum si in perioada urmatoare, ele isi cauta loc de habitat pe perioada iernii, unde sa-si depuna rezerve de hrana si sa-si protejeze familia. Aceasta perioada este una dificila intrucat coabitarea cu aceste mamifere poate avea repercusiuni negative asupra sanatatii oamenilor.

Astfel, rozatoarele transmit, prin intermediul apei sau hranei contaminate, numeroase boli infecto-contagioase: tularemia, trichineloza, leptospiroza, bruceloza, icterul infectios, rujetul, toxinfectiile alimentare, pseudopesta aviara, turbarea, dizenteria sau prin purici, cea mai importanta fiind pesta sau ciuma (ultima pandemie de ciuma a avut loc in India, in regiunea Surat, in anul 1944). in afara de acestea, rozatoarele produc si disconfort datorat mirosului fecalelor, urinei, urmelor de roadere si chiar deteriorarea instalatiilor la aparatura electrica, a aparaturii casnice, a utilajelor etc.

Prolificitate. Femela sobolan cenusiu naste in medie de 5-6 ori pe an cate 7 pana la 10 pui la o gestatie. O pereche de sobolani cenusii poate da nastere pana la 800-900 de urmasi intr-un an. soarecele de casa, la fel de raspandit precum sobolanul cenusiu, are 4-7 gestatii pe an, fara pauze in sezonul rece, cu 4-8 pui/ nastere, fiind cel mai prolific dintre rozatoarele de la noi. O pereche de soareci poate avea pana la 2.000 de descendenti intr-un an!

Ca in fiecare an, atragem atentia ca intr-o colectivitate mare, precum e municipiul Timisoara, cu peste 300.000 de locuitori, este imperios necesar ca, in afara de masurile luate de Primaria Timisoara de curatare generala si deratizare pe domeniul public, toate institutiile, societatile comerciale, asociatiile de proprietari si cetatenii din imobilele proprii au obligatia sa execute operatiuni generale de deratizare a suprafetelor ce sunt in proprietatea lor“, precizeaza Leonard Roman, managerul Deraton, companie angajata de primarie sa elimine daunatorii din Timisoara.

Masuri luate impotriva rozatoarelor
Potrivit Hotararii nr. 371/2007, capitolul 4, a Consiliului Local, Primaria Timisoara a emis un comunicat de presa care prezinta obligatiile timisorenilor din municipiu cu privire la cresterea eficientei deratizarii prin implicarea membrilor comunitatii locale (institutii publice, societati comerciale, asociatii proprietari si persoane fizice). Principalelor masuri necesare, in afara celor clasice de combatere a rozatoarelor, sunt unele care stau la indemana tuturor: limitarea accesului la alimente a rozatoarelor, indepartarea gunoaielor odata cu curatenia de toamna, astuparea gaurilor, utilizarea europubelelor pentru resturi menajere, placarea cu metal in zona inferioara a usilor si a rafturilor cu alimente, impiedicarea patrunderii lor in cladiri la subsoluri, in beciuri, sifoane de la pardoseala si canalizare prin aplicarea de site etanse. si nu in ultimul rand aplicarea de momeli toxice in statii de intoxicare.

Deratizarea trebuie facuta de societati cu personal calificat si autorizate (licentiate). Persoanele care aplica procedurile trebuie sa fie calificate si bine instruite! Produsele raticide utilizate, autorizate de Ministerul Sanatatii, aflate in termen de garantie si depuse in locuri ferite si protejate impiedicand astfel accesul animalelor de companie si al copiilor la ele, trebuie sa fie etichetate si inscriptionate in limba romana. Cetatenii, institutiile, asociatiile de proprietari si persoanele fizice care constata existenta unor focare pe raza sediului lor sau in vecinatate trebuie sa anunte acest lucru la numarul de telefon 0256 214 778 – dispecerat Deraton sau la Directia de Mediu a Primariei Timisoara: 0256 408 366 pentru a putea lua masuri eficiente si urgente.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.