Vara se apropie tiptil, cum ne protejam copiii de soarele puternic si necrutator?

Tuturor ne place pielea fina a copiilor, dar nu trebuie sa uitam ca pe langa faptul ca este fina, este si foarte sensibila. Este binecunoscut faptul ca protejarea pielii de radiatiile solare nu mai este o necesitate de vacanta, ci un obicei cotidian.

Cand vine vorba de radiatiile ultraviolete trebuie sa tineti cont ca pot fi foarte daunatoare pentru pielea sensibila a copiilor.
Principalele boli care pot aparea din cauza expunerii la soare sunt bolile de piele, insolatia, cancerul de piele sau o stare generala proasta cauzata de radiatiile puternice. Influenta radiatiilor solare depinde de sezon, momentul din zi, altitudine sau latitudine. Este necesar sa asiguram pielii fotoprotectia de care are nevoie in toate perioadele insorite ale anului si mai ales la orele de insolatie maxima, intre 11:00 si 16:00.

Desigur, pielea copiilor necesita o si mai mare protejare de razele soarelui. Copiii cu varste mici de la un an la trei, persoanele predispuse la fotosensibilizare sau la boli care sunt derivate din expunerea la soare cum ar fi urticariile solare, trebuie sa fie extrem de bine protejate de soare. Din fericire, pe piata au aparut numeroase produse pentru pielea copiilor si a bebelusilor care sunt expusi la radiatiile solare. Medicul dermatolog Nadita Popovici recomanda sa alegeti fotoprotectia in functie de tipul de piele si de conditiile de expunere.
„Cei cu pielea deschisa la culoare, in conditii normale de expunere vor folosi creme cu SPF de minimum 30, iar dupa mai multe zile de expunere pot folosi creme cu SPF 20. in conditii extreme, de mare, munte, zone tropicale, este indicat sa se foloseasca creme cu SPF 50+.”

Si pielea inchisa la culoare trebuie sa fie protejata cu creme de protectie cu SPF 20, iar in conditii extreme numarul nu scade de SPF 50. Persoanele cu piele intoleranta, fie ca sunt sugari, copii sau adulti trebuie sa foloseasca creme cu SPF 50 in primele zile ale unei expuneri.

Folosirea corecta a cremei cu SPF

Aplicarea si folosirea cremei este importanta pentru o protectie corecta data pielii. Cremele de fotoprotectie ajuta pielea sa nu se „arda”. Ele contin substante care absorb radiatia luminoasa si actioneaza ca o haina de protectie. „Indiferent ca stai la plaja sau doar mergi pe strada, trebuie sa stii sa aplici corect cremele de fotoprotectie”, mai  spune medicul dermatolog Nadita Popovici. Crema cu protectie solara se aplica cu 20 de minute inainte de expunere, iar procesul se repeta din doua in doua ore daca va expuneti la soare. Cantitatea optima de crema pentru ten este cat marimea unei alune de padure iar pentru corp stratul trebuie sa fie uniform.

Regulile de expunere si de protectie la razele ultraviolete sunt valabile atat pentru adulti, cat si pentru copii. Exista insa cateva aspecte in fotoprotectia copilului pe care nu trebuie sa le neglijati. Pentru a diminua riscurile trebuie sa evitati expunerea directa la lumina solara sau la cea reflectata de apa sau de nisip. Fotoprotectia trebuie asigurata si in cazul in care cerul este innorat, dupa cum spune medicul dermatolog  Nadita Popovici: „80% dintre razele solare penetreaza si prin nori, astfel ca arsurile solare se pot produce si in zilele innorate. Asadar, crema de protectie solara nu trebuie sa lipseasca nici in aceste zile. Copiii trebuie sa poarte haine cat mai deschise la culoare, si sa aiba corpul acoperit“.

Bebelusii nu au voie sa stea direct la soare, potrivit medicilor. Totusi, pentru parintii care se incumeta sa ii scoata la plimbare in zile insorite, trebuie sa ii imbrace complet, in haine extrem de deschise la culoare, iar crema cu SPF ridicat si bascuta sa nu lipseasca.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Foarte interesant articolul, dupa parerea mea protectia pentru copii este foarte importanta, chiar daca incercam pe cat posibil sa nu ii expunem direct la soare, atat crema de protectie cat si ochelarii de soare nu trebuie sa lipseasca.