Variatiile de temperatura iti zdruncina sanatatea! Cum te aperi?

Variatiile de temperatura iti dau peste cap organismul si pot determina aparitia unor afectiuni mai simple sau mai grave, in functie de cat de vulnerabil este sistemul tau imunitar.

In ultima perioada, la Timisoara ne-am tot lovit de schimbari bruste ale vremii si treceri rapide de la temperaturi la limita inghetului la valori primavaratice.

Dincolo de faptul ca variatiile de temperatura iti dau batai de cap in ceea ce priveste vestimentatia, ele isi pot pune amprenta si asupra starii tale de sanatate.

Iata cateva efecte ale variatiilor de temperatura din timpul iernii asupra organismului tau.

Te imbolnavesti foarte usor de raceala sau gripa

Oscilatiile bruste de temperatura iti slabesc sistemul imunitar, deoarece organismul nu are timp sa se adapteze la noile conditii de afara. In mod normal, organismul se adapteaza la schimbarile de temperatura in doua saptamani, nu de pe o zi de alta.

Stii deja ca o imunitate slabita face ca organismul sa contacteze mult mai usor virusurile raspandite in aer. Asa se face ca atunci cand temperaturile sunt ba mici, ba mari, racesti mai repede decat daca temperaturile ar fi constante. Pe langa raceala, variatiile de temperatura te pot imbolnavi si de gripa, viroze, afectiuni respiratorii sau afectiuni pulmonare.

Iti agravezi bolile cardiovasculare

Daca suferi de boli cardiovasculare, variatiile de temperatura nu vor face altceva decat sa-ti agraveze afectiunile, din cauza frecventelor socuri termice: in casa este cald, apoi iesi afara in frig, urci in masina unde este cald, iesi din nou afara unde este frig si tot asa. In aceste conditii, muschii inimii trec de la un soc la altul, iar sanatatea ta devine tot mai fragila.

Simti ca te dor oasele

Fluctuatiile de temperatura isi spun cuvantul si asupra oaselor, articulatiilor, muschilor si tendoanelor. De aceea, in zilele in care temperaturile se schimba brusc, este posibil sa simti ca ai dureri in tot organismul.

Ce poti face pentru a te proteja de variatiile de temperatura

Oricat de mult ai incerca, nu ai cum sa eviti variatiile de temperatura, dar poti sa iti intaresti sistemul imunitar. Daca reusesti sa faci acest lucru, te vei feri de bolile specifice anotimpului friguros. Spala-te pe maini sau foloseste geluri antibacteriene pentru a omori bacteriile si germenii contactati de pe obiectele murdare.

Chiar daca intr-o zi de iarna temperaturile sunt mai ridicate, nu-ti schimba vestimentatia groasa cu cea de primavara. Continua sa porti paltoane, fulare si manusi, pentru a te proteja de vremea inselatoare.

Medicii sustin ca un organism obosit este vulnerabil in fata bolilor si se adapteaza mai greu la schimbarile de temperatura. Prin urmare, este recomandat sa nu neglijezi importanta somnului. Un somn de 7-8 ore pe noapte ajuta organismul sa se refaca dupa toate agresiunile la care a fost supus peste zi.

Si nu in ultimul rand, ai grija la ceea ce mananci. Iarna, mai mult ca niciodata, ai nevoie de o alimentatie bazata pe consumul de legume, fructe, peste si carne saraca in grasimi. Aceste alimente furnizeaza organismului tau vitaminele, mineralele, antioxidantii si nutrientii de care are nevoie pentru a face fata cu brio socurilor termice.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.