Varicela, o boala care lasa urme! Exista tratamente pentru o piele mai frumoasa cu un aspect sanatos

Peeling-ul chimic este cel mai bun tratament pentru cicatricile mici si nu foarte adanci

Varicela (varsat de vant) este cea mai cunoscuta boala infecto-contagioasa. Poate aparea pe toata perioada anului, dar incidenta este mai ridicata mai ales iarna si primavara. Un procent de 90% dintre oameni fac aceasta boala  pe parcursul vietii.

Este singura infectie care apare si pe scalp. Principala parte pe care se dezvolta incepe de la trunchi si se extinde pe tot corpul, pe membre si chiar si in zona genitala. Nu este considerata o afectiune grava,  doar ca severitatea ei poate fi diferita de la o persoana la alta. In general, varicela afecteaza intr-un mod mai sever femeile gravide, copiii cu varsta peste 15 ani, si persoanele cu un sistem imunitar afectat. Virusul se transmite cu usurinta de la o persoana la alta, pe calea aerului, pe cale bucala, prin stranuturi si tuse.

Virusul primar este numit varicelo-zoosterian, iar cel secundar este numit „zona zooster”. Nu se poate contacta ”zona zooster” fara sa fi facut inainte varicela. O data ce am avut varicela, dobandim imunitate, corpul creeaza anticorpi si nu mai putem sa dezvoltam boala, dar daca venim in contact cu o persoana care are varicela devenim predispusi si putem sa ne alegem ulterior cu ”zona zooster”. Complicatiile care apar la boala varsatului de vant sunt suprainfectiile sau, in unele cazuri, la adulti, pneumonia variceloasa care este cea mai grava forma a complicatiilor.

Prin terapia laser se pot scoate numeroase cicatrice, alunite sau pistrui

Cicatrizarea

Este o etapa normala a procesului de vindecare in cazul in care tesuturile sunt traumatizate. Cicatricile pot fi o complicatie a varicelei atunci cand mancarimea este insuportabila, netratata si pruritul se calmeaza intr-un mod excesiv si traumatizant pentru piele.  Acestea sunt de 3 tipuri: cicatrici cheloide, cicatrici hipertrofice si atrofice. Rata de vindecare a cicatricilor depinde foarte mult de structura pielii. Cicatricile cheloide apar in urma unui surplus de substanta si depasesc marginea ranii chiar si dupa ce aceasta s-a vindecat. Aceste cicatrici continua sa formeze celule care dau excrescente la nivelul pielii. Cicatricile hipertofice sunt rosii, nu depasesc zona afectata si daca nu sunt deranjate de anumiti factori(infectii, raze ultraviolete) se pot vindeca frumos, cu timpul. Cicatricile atrofice au aspectul unor “gauri”, subdenivelari. In cazul primei categorii de cicatrici exista tot soiul de tratamente care aplatizeaza rana. Plasturi cu silicon, injectii cu corticosteroizi, etc. La cele atrofice, se fac tratamente cu injectii de acid hialuronic, injectii cu colagen sau grasime subcutanata care umple efectiv cicatricea, rezultand un ten uniformizat. “Nici o cicatrice nu va trece definitiv. Toate tratamentele duc la ameliorari si imbunatatiri, dar nici una nu va disparea definitiv de pe suprafata pielii”, spune medicul dermatolog Nadita Popovici.

Tratamentul cu injectii care contin substante de umplere este unul repetitiv, rezultatul obtinut nu va fi definitiv, pacientul urmand astfel de cura o data la 6-8 luni, in functie de structura pielii. Cicatricile de dimensiuni mici pot fi scoase cu ajutorul peeling-ului chimic, al proceselor neinvazive ca dermabraziunea, sau cu terapia laser. Aceste tratamente se fac dupa cel putin 6 luni de la aparitia cicatricei si sunt menite sa amelioreze aspectul cicatricilor prin indepartarea unui strat superficial al pielii. Inainte si dupa tratament, medicul dermatolog Nadita Popovici recomanda creme cu fotoprotectia cea mai ridicata. “Din culoarea rosie a cicatricei, aceasta se poate hiperpigmenta din cauza radiatiilor solare. Este foarte importanta fotoprotectia pentru ca tenul si pielea sa aiba un aspect cat mai sanatos”, spune medicul specialist Nadita Popovici.

Costurile tratamentelor

– Peeling chimic-150 lei/ sedinta
– Terapie laser- 120 lei/leziune (se fac reduceri in functie de numarul leziunilor)
– Injectii cu acid hialuronic- 150-200 euro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.