Varsta optima pentru intemeierea unei familii? Nu exista!

Potrivit specialistilor nu exista o varsta optima pentru a te casatori, insa din punctul de vedere al acestora nu se poate vorbi despre o personalitate bine determinata inainte de varsta de 25 de ani. Astfel ca in cazul unor casnicii care se intemeiaza inainte de aceasta varsta, pe parcurs, exista sanse mari sa apara o serie de efecte negative.

Specialistii sustin ca inainte de a se lua decizia de a se intemeia o familie, este necesar ca cei doi parteneri sa experimenteze cat mai multe variante. De preferat ar fi ca cele doua persoane sa lucreze in domenii diferite, dar nu in antiteza.

“Intervine monotonia in momentul in care ambii soti lucreaza in acelasi domeniu si ajung sa discute acasa acelasi lucru. La un moment dat nu mai exista niciun fel de provocare, nu vine cu nimic nou partenerul si atunci ajungem sa ne plafonam. Orice persoana la care ne expunem intr-o maniera repetata devine plictisitoare si obositoare. Ideea este ca ar fi bine a fie din medii compatible, dar nu identice”, ne-a spus psihologul Ursula Yvonne Sandner.

Fiecare persoana este unica si se maturizeaza in ritmul ei propriu si personal are valori si credinte, din ceea ce a preluat din jur, modele si ia decizia casatoriei in functie de aceste lucruri. Specialistii sustin ca fiecare om trebuie sa ajunga sa se cunosca pe sine si sa traiasca bine cu el insusi inainte sa intre intr-o casnicie, iar acest lucru, spun ei, se intampla foarte rar la varsta de 25 de ani.

“Din punctul meu de vedere ca si psiholog nu putem vorbi despre o personalitate inainte de varsta de 25 de ani. Cam atunci se cristalizeaza ceea ce putem denumi o personalitate, dar evident ca maturizarea va continua si dupa aceasta varsta. De obicei casniciile care se fac inainte de varsta aceasta, tocmai pentru ca partenerii ajung sa evolueze si sa se schimbe de-a lungul anilor ajung sa evolueze diferit si cei care s-au casatorit inainte de 25 de ani cand, ajung la 30-35 de ani sa nu mai aiba nimic in comun, sa fi evoluat diferiti si atunci sa intervina divortul. Eventual daca e vorba si de niste copii exista doar un divort la nivel afectiv (apare o a treia persoana, amantul/amanta) si ei raman in continuare impreuna pentru copii si atunci problema va fi traumatizanta pentru toata lumea implicata. Din pacate obisnuinta, rutina, raul cu care ne-am obisnuit de foarte multe ori ne impiedica sa ne asumam curajul de a incerca ceva nou. Oamenii isi refuza lor sansa de a se dezvolta de a depasi o relatie in care nu se mai regasesc din cauza confortului dat de aceasta obisnuinta, profund dezavantajoasa pentru orice fiinta umana, pentru ca ne stopeaza evolutia, pentru ca ne invartim in acelasi cerc. Din punctul meu de vedere chiar si 25 de ani este prea devreme raportat la epoca in care traim”, ne-a mai spus spus psihologul Ursula Yvonne Sandner.

Un alt efect negativ al unei casnicii timpurii poate sa insemne si o plafonare a individualitatii a oricaruia dintre parteneri.

In momentul in care se casatoresc de tineri persoanele au tenndinta sa fuzionze cumva, sa inceapa sa traiesca intr-o relatie de tip simbiotic, care din punctul meu de vedere este una patologica. in momentul in care nu mai avem individualitate, nu avem parerile proprii ”ci noi avem pareri” ajungem sa ne inhibam propriul nostru potential, a mai spus Ursula Yvonne Sandner.

Psihologii mai sustin ca in multe cazuri cuplurile ajung sa se casatoreasca inainte de a-si cunoaste fiecare personalitatea, iar crearea unei familii nu sta de cele mai multe ori sub semnul iubirii.

“Intram in relatii datorita unor motive de la conditionare sociala, la nevoie de protectie, de a avea un anumit loc in societate, la nevoia de a nu mai fi singuri”, a concluzionat psihologul Ursula Yvonne Sandner.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.