TIMISOARA. Obiecte de tezaur privind dezvoltarea economica a Timisoarei, intre sfarsitul secolului XVIII-lea si primele decenii ale secolului XX-lea, ale Muzeului National al Banatului, vor fi expuse pentru publicul larg.
CITESTE SI: Adio Institut Oncologic la Timisoara! Ce s-a intamplat dupa un an de la licitatie
Expozitia intitulata „Tezaurul Muzeului National al Banatului Timisoara” va prezenta ipostaze ale devenirii unei metropole europene, iar vernisajul va avea miercuri, 11 aprilie 2018, ora 16.00, in Mansarda B1 a Bastionului Theresia, putand fi vizitata in perioada 12 aprilie – 27 mai 2018.
Expozitia ilustreaza aspecte legate de dezvoltarea economica a orasului Timisoara, incepand cu emiterea Diplomei de oras liber regesc in anul 1781 si terminand cu progresul industrial si comercial din anii interbelici. In cadrul expozitiei sunt prezentate breslele si asociatiile mestesugaresti, firmele si asociatiile timisorene, ultimele segmente ale circuitului expozitional fiind dedicate industriei, comertului si cailor de comunicatie din a doua jumatate a sec. al XIX-lea si din primele decenii ale sec. XX.
ITESTE SI: O minunatie. Poiana plina de flori langa Timisoara. Cum ajungi acolo Harta si foto
Vizitatorii vor putea admira exponate deosebit de valoroase pentru istoria moderna a Timisoarei, obiecte care n-au mai fost expuse de mai bine de un deceniu. Printre obiectele de tezaur national care vor putea fi admirate in cadrul expozitiei se numara: Diploma imperiala de ridicare a Timisoarei la rangul de oras liber regesc din anul 1781, Copacul de fier sau ”Pomul breslelor”, emblemele de breasla ale lacatusilor si cizmarilor, emblema hanului ”La Trompetistul”, vechea centrala telefonica a Primariei Timisoara etc.
Expozitia organizata de Muzeul National al Banatului este o incursiune captivanta in istoria economica a Timisoarei moderne, ilustrata prin intermediul valoroaselor exponate detinute de institutia noastra.
Pareri
Uitandu-ma cu admiratie la „fotografia din avion” (ca si la toate cele scrise), nu pot sa nu-mi pun intrebarea „ce s-ar intampla daca cei in drept” ar monta table de preselectie cu destinatia clara a benzilor? Ar muri cineva sau s-ar elimina „smecheriile in circulatie” a unora din noi (mai exact din ei)?
NB. Observatia este valabila pentru f. multr zone ale Timisoarei