Vede doar partea goala a paharului. Nicolae Robu despre o posibila testare masiva de coronavirus a populatiei la Timisoara: Ma tem sa nu facem mai mult rau decat bine

TIMISOARA. In multe tari se procedeaza la testarea masiva a populatiei pentru a depista mai rapid cazurile de oameni infectati cu coronavirus, iar astfel sa poata fi stavilita pe cat posibil raspandirea COVID 19. In Bucuresti s-a iscat o adevarata controversa pe aceasta tema, soldata cu demisia ministrului Sanatatii.

CITESTE SI1.292 de infectati cu coronavirus si 24 de morti. Avem 115 vindecati, cei mai multi la Timisoara. Cati oameni sunt in ATI, in stare grava 

O posibila testare masiva a populatiei la Timisoara, comunitate mult mai mica decat Capitala, ar presupune cumpararea de teste rapide.

Primarul Nicolae Robu nu vede cu ochi buni o asemenea operatiune sustinand ca o treime din aceste teste dau gres. Altii insa isi pun baza in faptul ca descopera foarte multe cazuri noi prin aceasta metoda.

Mie mi s-au parut logice interventiile marilor nostri specialisti in virusologie. Eu nu simt ca in felul acesta se pot rezolva probleme. In primul rand, nu eu decid, nu sunt medic, nu am competente, pun in practica ce spun specialistii. Eu fac un exercitiu de logica. Cu testele rapide, se spune ca din 100 de testati, la 30 se greseste, intr-un sens periculos. Apar ca negativi, desi sunt pozitivi. Oare nu e periculos ca la fiecare 100 de persoane infectate, 30 sa afle ca ar fi negativi, sa fie linistiti, sa umble prin comunitate, stiindu-se negativi, si sa-i contamineze pe altii cu virusul? Asa spun specialistii, testele astea nu dau suta la suta rata de rezolutie corecta. Testele celelalte, normale, care se fac acum, iau timp, necesita personal si nu e realist sa testezi cu ele intreaga populatie. Noi acum avem 3-4 puncte de testare in orasul nostru si numarul celor testati care pot fi testati in timp util nu poate fi prea ridicat. Nu putem sa facem testele acestea pe care ne putem baza, nici ele nu sunt cu suta la suta rata de garantare, ici colo se mai intampla inexplicabil ca cineva gasit negativ sa fie apoi gasit pozitiv. As fi foarte nelinistit ca in comunitatea noastra sa stiu ca 30 la suta din oameni se pot crede sanatosi, iar in realitate sa fie purtatori de virus. m-ar ingrozi gandul, daca s-ar intampla asa ceva. Nu sunt nici sa se faca, nici sa nu se faca. Cei care iau decizia trebuie sa raspunda pentru asta. Imi fac griji ca nu cumva sa facem mai mult rau decat bine prin aceste teste care nu au acuratete„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Edilul crede ca ar trebui reconsiderata definitia de caz din procedurile actuale pentru ca mai multi cetateni sa ajunga sa fie testati.

Eu cred ca ce trebuie facut este sa se purceada la testare mai usor decat pana acum, acea definitie de caz sa fie largita, incat mai usor sa ajunga sa fie testati unii cetateni. Caci, iata, din cauza unei defintii restranse, unii au ajuns sa fie testati prea tarziu. Testarea in masa nu o inteleg, dar nu o decid„, a precizat Robu.

Sursa foto: CNA

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. O intrebare impertinente: oare „notabilitatile” din judet (indiferent de unde), …. si-au facut testul de infectare? DA sa NU si daca DA de cate ori? (vezi exemplele din Moldova, … )

  2. din luna mai taica Robu racnete de banat cum bine I-a zis CTP. implineste 65 de ani. mos pla. si nu mai are voie sa iasa din casa. da’ oricum este inculpate in megadosarul cu hotiilr de case si la toamna isi schimba si domiciliul la pentinenciar.