Veniti sa luati lumina de la Putna! Sarbatori frumoase, intr-o excursie de suflet. FOTO!

TIMISOARA. O calatorie culturala si istorica, o minivacanta intr-unul din cele mai impresionante locuri romanesti dar, mai presus de toate, sarbatoarea de inviere intr-un loc unic, incarcat de spiritualitate: la Putna. Aceasta este oferta Agentiei de turism Ultramarin pentru petrecerea sarbatorilor de Paste din acest an.

Manastirea Putna se afla la 72 de km de Suceava si este prima si cea mai importanta ctitorie a voievodului Stefan cel Mare, strajuind de peste cinci veacuri tinutul legendar al Bucovinei. Domnitorul moldovean este de altfel si ingropat aici, iar imprejurul mormantului o liniste tulburatoare pluteste, intrerupta doar, periodic, de zgomotul sec al aparatelor de fotografiat. Putna iti imprima un aer de respect, de bunatate, de vesnicie.

Sa facem din Putna Ierusalim al neamului romanesc si din mormantul lui Stefan cel Mare altar al constiintei nationale” spunea poetul Mihai Eminescu, ca un indemn pentu toti cei care ajung pe aceste meleaguri. De altfel, intre 14 si 16 august 1871, Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ciprian Porumbescu, A. D. Xenopol, Mihail Kogalniceanu, si-au inscris numele in Cartea de Aur a manastirii prin Marea Serbare ce a avut loc aici, la implinirea a 400 de ani de la sfintirea Manastirii Putna. Atunci, studenti romani au depus pe mormantul voievodului stefan cel Mare o urna votiva cu pamant din toate provinciile romanesti. Pentru ca a initiat si organizat aceasta serbare, turnul de intrare in manastire poarta numele marelui poet, iar sculptorul Oscar Han a realizat un bust al lui Mihai Eminescu chiar in incinta manastirii.

Tot aici este inmormantat academicianul Zoe Dumitrescu-Busulenga, intrata in viata monahala cu numele Benedicta, cea care a determinat infiintarea unei fundatii ce se ocupa, printre altele, de editarea scrierilor complete ale sale despre Mihai Eminescu.
La doar un km de manastire, pe un drum usor salbatic, se ajunge la chilia Sfantului Daniil Sihastrul, cunoscut drept povatuitorul duhovnicesc al lui Stefan cel Mare. Domnitorul venea in micuta chilie sapata in munte pentru a cere sfat in momentele de cumpana pentru el si pentru tara si se pare ca tot la indemnul acestuia, voievodul a construit cele mai frumoase manastiri din Moldova.

Cele patru zile ale calatoriei propuse de Agentia de turism Ultramarin cuprind opriri si la celelalte manastiri bucovinene: Humor, Sucevita, Voronet, Sihastria, Agapia, dar si la casa lui Creanga de la Humulesti, iar pe drum ne vom opri la Salina Turda, iar apoi vom trece prin Bistrita Nasaud, Piatra Fantanele, Vatra Dornei, Radauti, Suceava, iar la intoarcere prin Brasov.

Agentia de turism Ultramarin va invita asadar sa veniti sa luati lumina de la Putna, iar apoi sa petreceti patru zile de basm in superba zona a Bucovinei. Detaliile acestei excursii le gasiti AICI!

 

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Interesanta abordare insa lucrurile nu se opresc aici. Oricum imi pare bine ca a fost abordat acest subiect. O sa marchez acest link pentru a reveni mai tarziu, trebuie analizata

    http://www.tst1.sbox.com