Verdictul final in dosarul de coruptie Moravita II, amanat cu doua saptamani! Investigatorul sub acoperire, pus la zid de unii aparatori!

TIMISOARA. Curtea de Apel Timisoara a amanat cu doua saptamani pronuntarea sentintei in dosarul de coruptie “Moravita II”, dupa o sedinta de judecata maraton in care inculpatii s-au declarat nevinovati, procurorul de sedinta a cerut condamnarea la inchisoare pentru luare de mita, contrabanda si aderarea la un grup infractional organizat, iar avocatii au invocat, speculativ, anumite vicii ale rechizitoriului si au pledat pentru clementa.

Cel mai vehement aparator angajat in dosar a fost din nou fosta judecatoare Carmen Obarsanu, care, in calitate de avocat a unuia dintre fostii sefi de tura de la Vama Moravita, a cerut procurorului DNA sa inceapa urmarirea penala si impotriva investigatorului sub acoperire, pe care l-a acuzat de luare de mita.

Din stenogramele depuse la dosar se poate vedea fara nici un dubiu ca clientul meu a refuzat explicit suma de 50 de euro, in momentul in care mita stransa de la contrabandisti s-a impartit si acesti bani i-au fost oferiti de catre investigatorul sub acoperire. Spune clar ca nu poate lua banii, intrucat nu a lucrat nimic. Ulterior, acelasi investigator declara ca banii i-a predat procurorului, pe baza de proces verbal.. Cu toate acestea, procurorii DNA l-au trimis in judecata pentru luare de mita. In conditiile in care declaratiile investigatorului sub acoperire referitoare la bani, mentionate in rechizitoriu, se bat cap in cap, cred ca DNA ar trebui sa-si indrepte acuzatiile si impotriva acestuia pentru luare de mita”, a spus Carmen Obarsanu in ultimul cuvant acordat aparatorilor.

Mai mult, avocata a acuzat faptul ca ancheta in dosar s-a facut ca in anii ’50, nu s-a respectat prezumtia de nevinovatie, iar majoritatea acuzatiile sunt conturate prin metoda deductiei.

Nu este firesc ca o serie de acuzatii extrem de grave sa fie facute prin metoda deductiei. Adica, daca pe o tura lucrau zece oameni si, la finalul orelor de program, s-a adunat o mita de 500 de euro de la traficantii de tigari, atunci se deduce ca fiecare dintre cei zece ar fi incasat o mita de 50 de euro. Nu asa se probeaza o infractiune de luare de mita!”, s-a aratat revoltata fosta judecatoare de la Judecatoria Timisoara.

La toate aceste observatii, procurorul DNA de sedinta s-a multumit sa zambeasca, iar judecatorul cauzei, Flavius Ionescu, a incercat sa scurteze discursul avocatului cu explicatia ca mai sunt si alti aparatori care trebuie sa-si prezinte pledoaria finala.

Dupa ce, anul trecut, in octombrie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a redus pedepsele a zece vamesi si politisti de frontiera din dosarul Moravita II care au pledat vinovat si au recunoscut toate acuzatiile procurorilor, de aceasta data se asteapta ca sentintele sa fie mult mai drastice.

Reamintim ca, dupa estimarile anchetatorilor, in cele patru luni de monitorizare a infractiunilor de coruptie din Vama Moravita, respectiv octombrie 2010 – ianuarie 2011, s-au traficat tigari de contrabanda in valoare de 3,3 milioane de euro. In medie, pe fiecare tura se aduna de la traficanti intre 4.000 si 7.000 de euro, suma care era impartita la terminarea programului…

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.