Veste buna pentru toti soferii! Cadoul nesperat de sarbatori!

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) vrea sa modifice norma privind asigurarile RCA pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, prin care asiguratorii vor fi obligati sa coreleze evolutia nivelului tarifelor cu nivelul daunalitatii pentru fiecare segment de asigurati.

Consiliul ASF a aprobat Proiectul Normei privind modificarea si completarea art. 21 din Norma nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule. Proiectul de norma impune introducerea unei corelatii intre evolutia nivelului tarifelor si nivelul daunalitatii pentru fiecare segment de asigurati, precum si obligatia asiguratorilor de a utiliza suficiente date istorice pentru a putea efectua un calcul relevant statistic pentru fiecare categorie de riscuri omogene„, se arata intr-un comunicat al ASF.

Articolul respectiv din norma aprobata anul trecut prevede ca asiguratorii RCA au obligatia sa stabileasca tarifele de prima pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate, pentru limitele de despagubire stabilite prin norma, astfel incat sa sa acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA, constituirea rezervelor tehnice prevazute in legislatia in vigoare si plata contributiilor catre fondurile stabilite in conformitate cu legislatia in vigoare, precum si acoperirea cheltuielilor de achizitie si de administrare, noteaza Mediafax.

Totodata, actul normativ mai arata ca tarifele de prima stabilite de asiguratori pot contine reduceri comerciale pana la un nivel de maximum 10%, cu exceptia reducerilor acordate pensionarilor si persoanelor cu deficiente locomotorii, precum si a celor stabilite prin sistemul bonus-malus.

Limitele de despagubire stabilite de catre fiecare asigurator RCA, precum si tarifele de prima stabilite conform prezentelor norme se notifica ASF cel tarziu cu 30 de zile inainte de inceperea perioadei in care acestea pot fi practicate, impreuna cu o declaratie a actuarului responsabil pentru calculul primei de asigurare cu privire la corectitudinea acestuia, insusita si semnata de conducatorul executiv al societatii. Calculul actuarial trebuie sa contina prima de risc, incluzand estimarea frecventei daunei si daunei medii, pentru fiecare categorie de risc pentru care este calculat tariful de prima.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.