Veste buna. Vin bani prin PNRR pentru Castelul Huniade din Timisoara. Cladirea simbol a orasului, redeschisa publicului partial dupa aproape 15 ani

TIMISOARA. Cea mai veche cladire din Timisoara, Castelul Huniade, aflat in plin centrul orasului, urmeaza sa primeasca totusi finantare din PNRR, aceasta dupa ce CJ Timis a contestat lista prezentata de Ministerul Culturii cu obiectivele carora li se alocau bani prin Planul National de Redresare si Rezilienta. O spune presedintele Consiliului Judetean Timis Alin Nica. Acesta a precizat ca  finantarea este de 4,2 milioane de euro, bani care se adauga altor fonduri deja obtinute.

”Am primit neoficial informatia ca proiectul nostru va fi semnat pana la urma si va primi o finantare de 4,2 milioane de euro pentru ca este primul in lista de rezerva si asa cum mi-a spus ministrul de acum jumatate de an va urma si o supracontractare a acelui program cu finantare asigurata din bugetul de stat ca sa ne asiguram ca toate fondurile europene vor fi cheltuite, in caz ca proiectul esueaza, sa nu ne dam peste cap sa facem noi sesiuni de finantare pentru un singur proiect si intotdeuna se supracontracteaza cu 10-20-30 la suta, in functie de program, astfel incat gradul de absorbtie sa fie maxim. Ne asteptam ca procedurile administrative sa dureze cateva saptamani si sa fim chemati la Bucuresti, sa semnam contractul de finantare”, a declarat Nica.

Suma reprezinta 10 la suta din necesar, dar CJ Timis a mai atras o finantare de 10 milioane de euro din fonduri transfrontaliere.

”4,2 milioane de euro reprezinta aproximativ 10 la suta din necesarul nostru de finantare, inclusiv dotari si echipari corespunzatoare ale cladirii. Însa pe partea de consolidare a structurii reprezinta o parte importanta din bani pentru ca doar consolidarea reprezinta jumatate din intregul cost al proiectului de aproximativ 18 milioane de euro. Mai avem inca 10 milioane de euro antamati pe Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania – Ungaria, acesta fiind un proiect strategic in cadrul acestui program. Daca adunam cele doua componente, cele doua posibile finantari, aproape ca am ajuns la acoperirea finantarii necesare pentru consolidarea cladirii si pentru reabilitarea ei”, a declarat Nica.

Alin Nica a adaugat ca spera ca Ministerul Culturii sa avizeze varianta propusa de CJ Timis, in care curtea interioara este acoperita.

”Eu ma astept sa aprobam proiectul tehnic in primavara acestui am pentru ca pana in aprilie proiectantul are termen sa finalizeze si sa predea proiectul tehnic. Sper ca partea de avizare la Ministerul Culturii sa nu dureze foarte mult, stiut fiind faptul ca data trecuta, la faza de studiu de fezabilitate am avut anumite probleme cu acoperirea curtii interioare, o disputa intre noi si Ministerul Culturii care persista si astazi, dar sper ca cei din acea comisie de avizare sa schimbe optica si sa gandeasca mai modern, mai actual, cu cerintele zilei de astazisi sa avem si noi aceasta cladire extinsa cu o zona de exprimare artistica mult mai generoasa, decat strict edificiu creat in secolul al XV-lea. Asa sunt marile muzee din capitale europene. Am fost in Berlin, am fost in Madrid. Amsterdam. Toate acele cladiri comparabile ca si vechime cu cladirea noastra, au curtile interioare acoperite si acolo se desfasoara o serie de evenimente culturale care largesc aria de exprimare artistica si potentialul de valorificare a acestei cladiri, din acest punct de vedere. Și asta dorim si noi aici, la Timisoara si sper ca Ministerul Culturii si l-am rugat pe domnul ministru sa insiste astfel incat sa nu avem probleme la partea de avizare cu acest aspect al acoperirii curtii interioare”, a declarat Nica.

In anul Capitalei Culturale Europene, castelul va fi deschis partial publicului pentru o serie de evenimente ce vor fi organizate in sala Cavalerilor.

CITESTE SI: Primele evenimente in Sala Cavalerilor. Dupa aproape 15 ani, Castelul Huniade din Timisoara va fi deschis publicului partial

Castelul Huniade a fost construit intre 1308 si 1315, in vremea lui Carol Robert de Anjou, si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447.

Acesta este socotit drept cea mai veche cladire din Timisoara inca in picioare. A fost inchis in urma cu aproape 15 ani pentru reabilitare, insa din cauza numeroaselor probleme si a lipsei fondurilor, lucrarile nu au mai fost finalizate.

Anul acesta, cu prilejul Capitalei Europene a Culturii se va deschide Sala Cavalerilor din aripa de nord-vest a Castelului Huniade, care a fost deja consolidata prin proiectele anterioare. Aici vor avea loc o serie de evenimente, in vara acestui an.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Asa cum era el, nu cel mai perfect muzeu a dat tinerilor din perioada de demult informatii, viziune despre natura. Le-ati furat acestea ultimelor generatii. Nepotul meu de 22 ani nu a avut posibilitatea de o vedea acest muzeu. O mare nesansa pentru copii.

  2. CASTELUL HUNIADE E UN SIMBOL PENTRU TIMISOARA

  3. RUUUSSSIINNNEEE CJT …PSD &PNL ati fost la rand de fiecare data la conducere si ……

  4. doar face-ti un calcul in cat timp a fost construit si in cat timp il restaureaza baieti astia de la CJT & Capitala ….de 15 anii e inca inchis si inca va fi multa vreme.

    Castelul Huniade a fost construit intre 1308 si 1315, in vremea lui Carol Robert de Anjou, si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447.

  5. Cand vin banii cand va pica castelul ?????

  6. Toate jigodiile care s-au perindat la CJT NU ati miscat un deget.
    Evident, nu la fel si cand a fost ceva de furat!
    Minciuni PZDPNL iste si de data asta!
    Sa nu ai Muzeul Banatului deschis in anul Capitalei Culturale este o crima!
    Speram sa va spulbere istoria cat mai repede!

  7. Pana nu se finalizeaza nu mai cred nimic 🙁 Timisoara a fost lasata de izbeliste , condusa de mafioti si tigani. Nu meritam sa fim lasati asa in urma , sa se dea cu o zugraveala si sa se zica ca a fost investitie de milioane de uero sau cat e. Acolo trebuie refacuta toata zona , spatiile verzi , intrarea si castelul in sine restaurat si pusa in lumina reflectoarelor. Zona din spatele cladirilor unde este McDonalds este ca si un spatiu din Ferentari :((

  8. Castelul Huniade este un monument istoric și cea mai veche clădire din Timișoara, construit între anii 1308–1315 de Carol Robert de Anjou. deci in 7 ani. se repara din 2006…..si nu e gata