Veste cumplita pentru soferi: preturile la RCA sar in aer! Cat costa asigurarea obligatorie in 2015?

RCA-ul va fi mai scump de anul viitor. Polita se calculeaza in functie de anumiti factori, cum ar fi varsta soferului, puterea masinii, dar si numarul de tamponari dintr-un judet. In anumite cazuri, pretul asigurarii auto obligatorii sare de 4.000 de lei.

Incidenta daunelor difera in functie de varsta soferului, de judetul unde conduce si de puterea masinii asigurate, scrie romaniatv.net. Cu cat daunele sunt mai multe pe fiecare dintre aceste categorii, cu atat pretul este mai mare. Conform studiilor facute in functie de preturile practicate de brokeri, Constanta va fi, anul viitor, cel mai scump oras in ceea ce priveste politele RCA.

Tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani vor plati, din 2015, sume exorbitante, pentru ca pe acest segment se produc cele mai multe tamponari si accidente. Totodata, la polul opus se situeaza persoanele de peste 60 de ani, care vor plati sume modice pentru RCA, aceasta categorie de persoane fiind si cea care are cele mai multe facilitati.

Diferente enorme de pret intre judete Orasele aglomerate presupun plata unei polite de asigurare mai scumpe, mai ales atunci cand vorbim despre Constanta, Bucuresti si, in general, estul tarii. La polul opus se situeaza orasele din vestul tarii, unde frecventa redusa a daunelor si, implicit, a accidentelor face ca RCA-urile sa fie mai ieftine. Diferentele dintre judete sunt uriase. Un tanar cu varsta de pana in 30 de ani din Constanta va plati, pentru un RCA pe un an de zile, intre 3.200 lei si 4.300 lei. Daca tanarul respectiv ar fi avut masina inmatriculata intr-un alt judet, cum ar fi Timis, Buzau sau Salaj, preturile s-ar fi situat intre 2.000 si 2.700 lei. Atentie insa, calculul a fost facut pentru un autoturism cu o capacitate cilindrica medie, pana in 1600 cmc, asadar tarifele cresc si mai mult pentru cei cu masini puternice.

Preturi mici pentru cei in varsta Un tanar sub 30 de ani poate plati de pana la zece ori mai mult decat o persoana de 60 de ani care conduce acelasi tip de masina. Din cauza frecventei mari a daunelor (numarul accidentelor in care sunt implicati tineri este de peste doua ori mai mare decat cel al accidentelor provocate de persoane peste 50 de ani), cea mai importanta diferentiere a clientelei este facuta pe criterii de varsta si experienta la volan. De exemplu, pentru acelasi autoturism cu motor de 1,6 litri, pe benzina, un sofer de 22 de ani va plati, pentru un an, intre 3.200 si 4.300 lei. Pentru aceeasi masina, insa pentru un sofer de 63 de ani, va rezulta un RCA intre 640 si 800 lei, pe un an de zile.

Si soferii intre 30 si 60 de ani vor plati mai mult decat sexagenarii. Un sofer de 47 de ani va plati, pentru o polita incheiata pe un an, intre 650 si 1.100 lei.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pe scurt…masina poate sa fie inmatriculata la fel de bine si pe bunicu,neposesor de carnet de conducere…deh in Romania se poate orice!!!Cum sa platesti aproape 1000 de euro asigurare RCA doar pentru ca esti inclus intr-o categorie de risc…

  2. Daca asigurarea este obligatorie atunci sa se stabileasca un pret maxim (cum e la asigurarea locuintelor). Oricum e total gresit ca statul sa ma oblige sa cumpar un produs de la o firma privata la pretul stabilit de acea firma! Pret care sa permita acelei firme sa ofere salarii uriase la sefi si sa faca profituri uriase.
    Daca tot e obligatorie, atunci nu era logic sa existe si o firma de stat care sa ofere rca, dar care sa aiba doar un profit simbolic.

  3. Bijnitarii manjiti din asigurari, invoca orice fel de pretext pentru a umfla preturile artifical si pentru a acoperi daunele platite prietenilor casei. Caci, sa fim seriosi, cine oare isi vopseste masina integral pe CASCO, daca nu prietenii si tarfele umflatilor din asigurari?