TIMISOARA. Judetul Timis a reusit sa inregistreze, in ultimii ani, rezultate dezastruoase la examenele nationale asa incat, printre masurile luate, s-a numarat si accesarea de fonduri europene pentru pregatirea suplimentara a elevilor, ca sa nu mai pice pe capete.
Cu alte cuvinte, meditatii platite, dar intr-un mod oficial.
Programul, intitulat “Pregatire suplimentara pentru promovarea cu succes a evaluarilor nationale” a fost anuntat inca de la inceputul anului, dar elevii care au sustinut examenele in 2014 nu au mai apucat sa beneficieze de el.
Implementarea programului a fost destul de dificila pentru ca trebuie respectate norme stricte.
De exemplu, profesorii care vor sa se implice trebuie sa fie convinsi ca-si vor duce munca pana la capat, indiferent de orar, naveta sau numarul de ore pe care le vor petrece in plus in unitatea de invatamant. Pentru munca lor suplimentara, ei pot sa primeasca in plus pana la 600 de lei, o suma considerata buna in comparatie cu castigurile salariale din sistemul de invatamant.
In plus, familiile copiilor care intra in acest program de pregatire trebuie sa fie interesate, sa-si dea acceptul si sa se asigure ca elevii participa intr-adevar la ele.
De luni, 27 octombrie se da startul la meditatiile gratuite in Timis
Pana la urma, programul a ajuns din faza de proiect la cea de punere in practica. De luni, 800 de copii, din 20 de scoli, dintre care 5 din orase si 15 de la tara, intra in pregatirea efectiva.
“20 de unitati de invatamant se regasesc in faza de pilotare a programului de pregatire a elevilor in vederea recuperarii decalajelor la invatatura pentru sustinerea examenelor de evaluare nationala. Un elev urmeaza sa beneficieze, prin acest program, pe saptamana, de un numar de 5 ore in plus fata de cele din orarul de la clasa. Speram sa avem sprijinul familiilor, sa fie elevul motivat si, in acelasi timp, cadrele didactice – pentru a duce la bun sfarsit aceasta incercare de a-l ajuta pe elev sa parcurga programa scolara. Este un proiect inovator chiar si pentru cadrele didactice, care sunt platite pentru munca suplimentara pe care o realizeaza” , a declarat Aura Danielescu, inspector scolar general al ISJ Timis.
Vezi AICI care sunt scolile care intra in faza de pilotare a programului si unde incepe pregatirea pentru Evaluarea Nationala!
Celelalte clase care au in fata examene nationale vor incepe si ele meditatiile gratuite prevazute in acest program, din ianuarie 2015 urmand ca si alte unitati de invatamant sa intre in faza de derulare a lui, prin pregatirea intensiva pentru evaluarea nationala.
Valoarea totala a acestui proiect se ridica la peste 6,5 milioane de lei.
Tot in judetul Timis mai exista un proiect, de data aceasta pentru elevii care urmeaza sa sustina Bacalaureatul: „Formarea competentelor cheie pentru sanse egale la educatie”. Valoarea lui este de peste 5 milioane de lei, iar de el vor beneficia peste 3.600 de elevi, care vor avea parte de pregatire suplimentara, profesorii urmand sa fie platiti pentru orele suplimentare in care le vor acorda elevilor meditatii.
Pareri
Sa inteleg ca daca profesorii de la anumite scoli nu-si invata elevii in mod corspunzator, atunci vor primi bani in plus pentru instruirea acestora suplimentar? Eu zic sa li se dea chiar si o prima scolilor care furnizeaza cel mai mare numa de copii neinstruiti acestui sistem de bonificare a profesorilor fara rezultate multumitoare. In Romania chiar se premiaza lenea si prostia. Suntem mai pe dos decat toate natiile de pe pamant.
Da, așa este. Meditațiile sunt o măsură a ineficienței sistemului educațional. Vreau educație fără meditații suplimentare!
parca in comunicatul de presa scrie 15 din mediul rural si 5 din mediu urban, ce bine mai citiți!
Bravo, chiuliti, fratilor, chiuliti si veti primi sanse suplimentare ! Ekevii chiulesc acolo unde chiulesc profesorii, sa fie clar ! Premiatii si pe unii si pe altii, vom „progresa” in felul acesta…Iar cei care isi vad de treaba, sa munceasca in continuare pe nimic ! Ma voi distra maxim cand voi citi articole despre chiulul elevilor din grupul tinta. Proiectele astea sunt de tot hazul. Subventionarea nemuncii.