Veste grozava! Valoroasele situri arheologice din centrul Timisoarei vor deveni locuri de pelerinaj pentru timisoreni si turisti. Ce se pregateste?

TIMISOARA. Primaria Timisoara organizeaza o noua licitatie pentru reabilitarea centrului istoric al orasului, santierul fiind deschis inca din toamna anului 2013. De data aceasta, autoritatile locale cauta o firma care sa puna in valoare vestigiile scoase la iveala de arheologi, iar pentru aceste lucrari pun la bataie aproape 3,2 milioane de euro.

„Cercetarile efectuate au adus in lumina vestigii importante pentru dezvoltarea istorica a orasului, multe dintre acestea constituind suprize chiar si pentru arheologi. Muzeul Banatului, Universitatea de Vest, Muzeul Unirii Alba Iulia au intocmit Studiul privind protejarea, conservarea, restaurarea si punerea in valoare a vestigiilor arheologice descoperite. In vederea punerii in valoare a vestigiilor se elaboreaza un proiect tehnic nou si se vor executa mai multe lucrari”, ne-a explicat viceprimarul Dan Diaconu.

Ce descoperiri arheologice vor fi puse in valoare?

Potrivit administratiei publice locale, este nevoie de lucrari de constructii pentru asigurarea cailor de acces pietonal si carosabil, pentru modernizarea utilitatilor publice – inclusiv iluminatul, delimitarea si imprejmuirea obiectivelor, dar si de lucrari de amenajari peisagistice. Acestea au in vedere baile turcesti din Piata Libertatii, moscheea si biserica iezuita din Piata Sf. Gheorghe, casa camerala si locuinta de lemn din Piata Tarcului, piateta de la Poarta Cocosului de pe strada Eugeniu de Savoya, moscheea Ali Bey de pe strada Vasile Alecsandri, moscheea de pe strada Francesco Griselini, precum si pasajul de caramida si zidul de incinta al fortificatiei cetatii din Piata Unirii.

Desi au fost descoperite mai multe vestigii, vor fi restaurate, consolidate, protejate si conservate doar zidurile bisericii iezuite din Sf. Gheorghe si baile turcesti din Piata Libertatii, sustin reprezentantii Primariei Timisoara. De asemenea, vor fi puse in valoare si obiectele scoase la lumina de arheologi – obiectele din lemn, din piele, din ceramica sau din metal. In cadrul aceluiasi proiect, in centrul istoric vor fi puse placute de informare si publicitate, dar si mobilier urban, inclusiv statui, fantani si machete.

Oricum, reprezentantii Primariei Timisoara nu au primit inca avizele de conservare a acestor descoperiri, care trebuie aprobate de Ministerul Culturii. De indata ce vor ajunge la Timisoara, firma care va castiga licitatia pentru punerea in valoare a vestigiilor se va putea apuca de treaba.

„Vom primi avizul cu solutiile finale de amenajare a centrului istoric din partea Comisiei de Monumente de pe langa Ministerul Culturii, abia dupa ce vom avea proiectul tehnic actualizat. Proiectul tehnic il putem avea dupa ce parcurgem o procedura de achizitie publica a proiectarii. Este o birocratie, inevitabil ni se consuma din timpul de implementare a proiectului. In anul 2015 vom finaliza toate lucrarile, iar pana la vara o buna parte din ele vor fi finalizate”, a declarat primarul Nicolae Robu.

piata libertatii santier lucrari

Ofertele pentru „Lucrari, proiectare si asistenta tehnica din partea proiectantului pe parcursul executiei lucrarilor, in vederea realizarii obiectivului de investitii: Punerea in valoare a vestigiilor arheologice descoperite in perioada implementarii proiectului <<Reabilitarea spatiilor publice din centrul istoric>> – reabilitare, conservare, restaurare si amenajari adiacente informational-culturale” se depun in 3 martie, la ora 10:00, la sediul institutiei de pe C.D. Loga.

Din cei peste 14 milioane de lei, cu tot cu TVA, se vor plati atat proiectarea, cat si asistenta tehnica in proiect, dar si punerea efectiva in valoare a descoperirilor arheologice.

„Valoarea totala estimata pentru achizitionarea contractului de lucrari, proiectare si asistenta tehnica din partea proiectantului pe parcursul executiei lucrarilor, este de 11.317.001 lei fara TVA, din care 294.310 lei fara TVA reprezinta contravaloarea serviciilor de elaborare a documentatiei tehnico-economice, inclusiv verificarea proiectului de catre verificatori tehnici atestati conform legii; 90.000 de lei fara TVA reprezinta contravaloarea serviciilor de asistenta tehnica din partea proiectantului; 9.956.951 de lei fara TVA reprezinta contravaloarea executiei lucrarilor de punere in valoare a vestigiilor arheologice, lucrari de constructii si instalatii pentru restaurarea, consolidarea, protejarea si conservarea in situ a monumentelor istroice, precum si obligatia efectuarii tuturor studiilor, cercetarilor, expertizelor si analizelor de laborator necesare in acest sens; iar 975.739 de lei fara TVA reprezinta contravaloarea cheltuielilor diverse si neprevazute”, se arata in anuntul de licitatie facut public de Primaria Timisoara.

Pretul ar putea scadea insa dupa licitatie, pentru ca aceasta urmeaza sa fie castigata de firma care cere pretul cel mai scazut. Ofertele se depun in 3 martie, la ora 10:00, fiind valabile 120 de zile de la termenul de primire a acestora. Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, banii pentru punerea in valoare a vestigiilor vin tot de la Uniunea Europeana, din fonduri comunitare, prin Programul Operational Regional. Practic, este vorba despre economiile rezultate din licitatia de executie a proiectului de reabilitare a Zonei Cetate.

***

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric au inceput in luna octombrie a anului 2013 si sunt executate de firma Romprest. Valoarea acestora este de putin peste 53 de milioane de lei, la care se adauga si TVA-ul de 12,5 milioane de lei. Asta inseamna aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile. 9,2 milioane de lei vin de la bugetul de stat, iar 1,9 milioane de lei sunt pusi de Primaria Timisoara.

La finalul lucrarilor, programat pentru iulie 2015, zece strazi vor deveni pietonale: Sergent C-tin Musat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Griselini, Radu Negru, Fara Nume, General Praporgescu, Enrico Carusso si Eugeniu de Savoya. In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, unde se vor face doar lucrari pentru inlocuirea retelelor subterane si a pavajului.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Atatia bani investiti pentru niste bai turcesti… Copaci taiati, santiere, lucrari de tot rasul in care trebuie asezata piatra cat mai meticulos incat ‘sa se potriveasca’ sau, ma rog, cum incerca sa explice domnul primar. Un spectacol tragicomic pe bani publici.

  2. Nimic nu iti place papagule, muta-te in Berlin si lasa-ne in pace. Ce mai conteaza un fraier in minus, mai raman destui oricum. Tu esti grozav, tu esti Bruce lee, tu esti mafalda… papagalule!