Iti doresti un Craciun ca in povesti, plin de voie buna, dar si de zapada, anul asta? Va trebui sa te gandesti foarte bine inainte de a alege o destinatie in Romania. Vestea buna e ca vor fi multe locurile in care va ninge de sarbatori.
Luna decembrie va sta sub semnul precipitatiilor mixte si al temperaturilor in general apropiate de mediile multianuale, spune meteorologii. Ce inseamna asta?
„La nivelul lunii decembrie, se anunta precipitatii consistente doar in centrul tarii, in Transilvania. in aceasta luna, precipitatiile sunt amestecate. Vorbim despre prima luna de iarna, de tranzitie, deci nu putem vorbi numai de ninsori. In partea de sud a tarii s-ar putea sa avem chiar mai putine precipitatii si va fi chiar mai cald decat in mod obisnuit, adica zile cu peste 8-10 grade Celsius. Deocamdata, dupa episoadele din 1 si 2 decembrie, semnalul este de usoara incalzire a vremii pana la finalul saptamanii, spre 6-7 decembrie. Se va reveni la un regim termic aproape normal in aproape toata tara, cu temperaturi pozitive ziua peste tot, iar noaptea sa nu mai coboare prea mult sub zero grade‘, a explicat Mihai Tinu, meteorolog la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).
Conform prognozei ANM, regimul termic pentru intervalul decembrie 2014 – februarie 2015 va fi unul apropiat de normele climatologice multianuale, cu precipitatii bogate in majoritatea zonelor.
La nivelul lunii decembrie, local, in sud-estul si sudul tarii sunt posibile temperaturi mai ridicate decat cele normale.
Temperaturile medii lunare se vor incadra intre -5 grade Celsius, in Transilvania si Moldova, si 3 grade Celsius, in Dobrogea. Valori pozitive medii se vor inregistra si in Banat (2 grade Celsius), Oltenia, Muntenia si Crisana (1 grad Celsius).
In ceea ce priveste cantitatile lunare de precipitatii, in ultima luna a anului, acestea vor fi normale in cea mai mare parte a regiunilor, local in centrul tarii fiind posibile valori peste mediile climatologice, iar in sud, sub norme.
Cantitatile de precipitatii vor oscila intre 20 de litri pe metrul patrat in Dobrogea si 92 de litri pe metrul patrat in Maramures.
Cu alte cuvinte, daca iti doresti zapada de Craciun, alege o zona de munte pentru petrecerea cu familia si, pe cat posibil, in Maramures.