Veste neasteptata de pe piata imobiliara la Timisoara. Ce se intampla cu preturile la apartamente si cat de greu se vinde o locuinta

TIMISOARA. Un nou val de scumpiri aduce miscari surpriza pe pietele rezidentiale din marile orase din Romania. Oradea depaseste pentru prima oara Timisoara, o adevarata surpriza a lunii februarie, aceasta intrucat pretul mediu al apartamentelor scoase la vanzare pe piata locala a crescut cu 15 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut.

CITESTE SI: Locul prin care soarele patrunde doar 2 zile pe an poate fi vazut langa Timisoara in cel mai vechi sanctuar din Romania. Se deschide in prag de echinoctiu 

Piata rezidentiala continua sa surprinde performand peste asteptari si in acest inceput de an, cand, pe baza cresterii cotei de TVA la locuintele noi, multi analisti asteptau o scadere a interesului. Cresterea este cu atat mai evidenta cu cat are loc si in orasele mai mici, iar in acest sens remarcam in mod special Oradea unde pretul mediu depaseste pentru prima data borna de 1500 euro/mp. Chiar si asa, cumparatorii din Romania sunt in continuare privilegiati in ceea ce priveste accesibilitatea locuintelor comparativ cu celelalte tari europene”, spune Daniel Crainic, de la Imobiliare.ro.

In continuare Cluj – Napoca se afla in topul celor mai scumpe locuinte scoase la vanzare in tara, la finele lunii trecute ajungand la 2.666 euro/mp util, cel mai inalt nivel inregistrat in Romania, conform unei analize a specialistilor in imobiliare.

Apartamentele din Cluj se vand insa si cel mai greu, daca ne raportam la durata de timp petrecuta in piata in comparatie cu proprietati similare din alte orase mari ale tarii. Proprietarii si dezvoltatorii au avut de asteptat, din 2020 si pana in prezent, aproximativ 3-4 luni un cumparator.

Oradea depaseste Timisoara si devine al doilea cel mai scump oras din vest

Una dintre surprizele lunii februarie vine de la Oradea. Pretul mediu al apartamentelor scoase la vanzare pe piata rezidentiala locala s-a majorat cu 15% fata de perioada similara a anului trecut si a ajuns la 1.550 euro/mp util.

Timisoara, un pol imobiliar si de business major din vestul tarii, a ajuns sa cada pe pozitia a treia in topul celor mai scumpe orase din regiune. La ora actuala, gasim aici unele dintre cele mai accesibile locuinte din tara in raport cu veniturile obtine de locuitori.

Ritmul de crestere remarcat la nivelul preturilor a fost unul foarte lent in ultimele 12 luni comparativ cu alte orase mari. Dupa o scumpire cu abia 4%, pretul mediu solicitat pe plan local s-a situat la finele lui februarie in jurul valorii de 1.544 euro/mp util.

De remarcat este insa faptul ca, in ciuda accesibilitatii, locuintele din Timisoara petrec mai mult timp in piata. Un apartament se vindea la inceputul anului trecut in 56 de zile pentru ca pana la finele lui 2023 durata de timp necesara gasirii unui cumparator sa ajunga la 69 de zile.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Care privilegiati? raportat la salarii si ce se ofera in Romania nu e nimeni privilegiat. Daca suntem asa de privilegiati de ce nu se muta o gramada de straini in timisoara? In alte orase din Romania mai putin dezvoltate sa nu mai vorbim. Da, in Romania si in Timisoara sunt preturi mai mici dar si se ofera mult mai putin atat ca si servicii dar si ca si calitate.
    Opinia timisoarei, faceti jurnalism mai bun

    • N- ai înțeles mesajul, ți- l traduc eu : săriți toți repede, cumpărați cât mai multe apartamente din astea rentabile !
      ( reclamă ascunsă)

  2. E si normal ca Oradea sa devina un oras mai scump pentru ca ofera conditii iar rezultatele administratiei locale care a continuat politicile lui Bolojan se vad. Noi in schimb avem ca primar un saltimbanc fara vreun fel de experienta administrativa si nici vreu geniu care sa invete din mers. In schimb, pe deasupra, mai pune si piedici, intarzie proiecte si isi impune viziunea sa ca un dictator peste tot. Numai din aceste motive ar trebui votat altcineva la urmatoarele alegeri ca sa nu mai spunem de faptul ca reprezinta un partid care este undeva pe la 10% si nu are sanse sa ajung la guvernare dupa alegerile din toamna.

    • Daniele se pare ca ai orbul gainilor sau ochelari de cal!? Cred ca tu esti un „impedicat” si nu-ti vezi drumul corect, adica „intarzii in proiecte” caci de viziune, ce sa mai zic? Astea sunt valabile pentru tine .

      • Nu cred ca sunt valabile in cazul meu pentru ca eu totusi am o pregatire si o diploma de studii pe care o pot arata oricand spre deosebire de maestrul Fritz care refuza de mai bine de 3 ani sa arate diploma sa de studii pe care a pretins ca o detine in campania electorala. Apropos, de ce au disparut de pe site-ul primarului promisiunile din campania electorala trecuta? Nu cumva nu a realizat mare lucru si acum ascunde acest fapt? Adica exact ca si celelalte partide. Si atunci ce sa mai votezi un partid la 10% cand poti macar sa votezi unul care va fi la guvernare si astfel vei avea si niste beneficii certe. Prea mult timp a fost condus orasul de primari in opozitie fata de guvern iar rezultatele se vad. Asta ca sa nu mai zic ca actualul primar nu e unul care sa se descurce cu resurse limitate, sa reduca risipa si sa reduca din cheltuieli, ba din contra. Schema de personal a fost crescuta iar taxele locale au ajuns cele mai mari din tara. Deci daca mai iese odata va fi dezastru pe mai multe fronturi, plus ca se va simti indreptatit sa isi puna in aplicare planurile conform cu ideologia neomarxista pe care o promoveaza.

      • Propagandă pentru profit. Una se proiectează alta se construiește. Să nu vă așteptați să fie tot fierul in beton. Cu cei 28 de miliarde din PNRR se fac profituri: se anvelopează sau îmbracă blocuri obosite cu izolare. Izolarea zidurilor face condens, mai rău macină. Turcii au stilul ăsta de construcții apoi caută să aresteze că le-au picat prea munte blocuri la cutremur.

  3. Acesta e un adevertorial, nu? Cui ii e teama ca o sa bata iar vantul la targul imobiliar de la mall? La inceput de decembrie citeam niste stiri ca 70% dintre dezvoltatori sunt in prag de insolventa… si economia nu da semne de redresare(ba dimpotriva) din motive de geopolitica. Si momentan energia e compensata de la buget, dar n-o sa tina la infinit compensarea asta… Sau sa ne uitam la Germania ce se intampla in piata imobiliarelor? Scadere cu 20% a preturilor adica. Si cand motorul Europei e gripat, stiu si eu daca Europa o poate duce chiar bine? Nu prea cred. „Slava”!

  4. E foame de bani, e foame de bani, baieti! Lumea tre’ sa stie ce fel de baieti sunteti!

  5. lucrez in domeniu si pot sa va zic ca in Timisoara, fata de Cluj, Oradea, Brasov, Iasi, unele din cele mai urate si prost compartimentate locuinte, proiecte precum Vivalia, Campeador, etc, nu ar avea nici o sansa in celelate orase.

  6. Propagandă jegoasă la fel cu cea cu PIB ul și creșterea economică și scăderea inflației – în timp ce prețurile s-au dublat în ultimii 3 ani!
    Nu mă simt deloc privilegiat… ba din contră… Privilegiați sunt străinii că ei își permit la veniturile lor mult mai mari decât aici. Cea mai mare parte din populație nu își poate achiziționa o locuință nici aici nici în altă parte a lumii la veniturile de aici, de țară de mâna a 3a…