Veste neasteptata! Se amana inaugurarea celor 15 km de pe Autostrada Lugoj – Deva, lot 2? 

TIMISOARA. S-a tot amanat termenul inaugurarii, iar acum iese la iveala faptul ca ar putea sa nu fie deschis circulatiei anul acesta, asa cum fusese programat.

CITESTE SI: EXCLUSIV! Imagini incredibile! Hoti de buzunare BATUTI de calatori in statia de autobuz la Timisoara!  VIDEO 

Este vorba de o parte din tronsonul 2, Traian Vuia – Margina, de 15 km. Acest segment ar fi trebuit sa poata fi folosit de catre soferi inca din 15 decembrie. Apoi s-a vehiculat data de 20 decembrie. Dar in zadar.

Cei care trag un semnal de alarma in privinta inaugurarii sunt reprezentantii Asociatiei Pro Infrastructura. Acestia au notat pe pagina lor de Facebook faptul ca, desi finalizata, bucata de autostrada va ramane inchisa din pricina birocratiei.

CITESTE SI: Cel mult 50 km de autostrada vor fi gata anul viitor! Cati din ei in Timis?

Desi lucrarile la calea de rulare pe cei 15 km ai autostrazii Lugoj-Deva lot 2 intre nodurile Dumbrava si Margina sunt finalizate ”la cheie”, exista pericolul ca CNAIR sa nu deschida circulatia anul acesta din motive birocratice! Din pricina unui viciu legislativ, CNAIR nu a gasit inca o solutie in scopul efectuarii unei receptii partiale pe acest segment deosebit de important de autostrada, avand in vedere ca restul de 13 km din totalul de 28 km existenti in acest contract sunt inca in diferite stadii de implementare. Prin urmare, Romania risca sa incheie anul 2016 cu cel mai slab rezultat in materie de kilometri noi de autostrada din 2008 si pana in prezent!„, au notat cei de la Pro Infrastructura.

UPDATE: Reprezentantii CNAIR vin cu lamuriri in privinta sectorului de autostrada cuprins intre localitatile Traian Vuia si Margina. Acestia au transmis, printr-un comunicat de presa, care este motivul pentru care drumul de mare viteza nu a fost insa deschis pentru circulatie.

„Lucrarile de pe sectorul de autostrada Lugoj-Deva, respectiv Traian Vuia – Margina, pe o lungime de 15 km, sunt in curs de finalizare astfel incât acest sector sa poata fi utilizat de catre participantii la trafic. Acest fapt va fi realizat imediat dupa clarificarea tuturor aspectelor de natura juridica.

Refuzul de viza pentru Receptia la terminarea lucrarilor, este invocat de faptul ca „dispozitiile legale, asa cum sunt prevazute de Legea 10/1995, recent modificata si republicata in septembrie 2016, nu fac referire in mod expres la receptionarea partiala, ci doar asupra unor lucrari prevazute intr-un contract”. Regulamentul de receptie aprobat prin H.G. 273/1994 nu a fost inca actualizat, drept pentru care se vor putea naste multe interpretari ulterioare daunatoare companiei. Astfel, „efectuarea receptiei la terminarea lucrarilor, investitorul, in speta Compania, va fi pusa in posesie, iar toate riscurile darii in functiune a unor parti din lucrare, fara a se respecta prevederile legale, vor fi preluate tot de Companie”.

In acest caz, „contractul este un tot unitar si nu a fost elaborat si intocmit pentru a putea fi monitorizat separat, adica o parte in perioada de garantie si o parte in perioada de executie. Potrivit art. 52, alin. (11), lit. b) din Legea finantelor publice, nr.500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, recuperarea avansului se face potrivit prevederilor contractuale. Astfel, avand in vedere faptul ca este guvernat de prevederile FIDIC, recuperarea avansului se va face justificat si prin deducere din Certificatul de plata, pana la data emiterii Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor. Dispozitiile legale mentionate, raportate la decizia care a fost transmisa pentru acordarea vizei de legalitate, creaza dificultati in ceea ce priveste modalitatea de recuperare a avansului, tinand cont de faptul ca momentul la care trebuie raportata recuperarea avansului nu este cert in situatia mai multor receptii la terminarea lucrarilor”.

Deciziile pe care le va lua Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA cu privire la acest proiect vor fi comunicate opiniei publice”, se arata in comunicatul remis de CNAIR.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Citez: … Dispozitiile legale, prevazute de Legea 10/1995, recent modificata si republicata in septembrie 2016, nu fac referire in mod expres la receptionarea partiala, ci doar asupra unor lucrari prevazute intr-un contract. …
    Am impresia ca traim in tara „dobitocilor” (plagiat); cei care iau banii pentru a scrie si aproba legile, multe si – se pare – proaste, primesc salarul intreg? Poate chiar si prime de Craciun si de Anul Nou!