TIMISOARA. Suspendat de fosta conducere a RATT, repus pe linii si apoi scos din nou din uz.
Aceasta a fost povestea din ultimii doi ani a tramvaiului 6, ce va fi repus in circulatie de la 1 iulie. Primarul Nicoale Robu a dat asigurari ca acest mijloc de transport va reveni pe traseu de luna viitoare, iar acesta va fi monitorizat pentru a vedea daca se justifica prezenta sa in circulatie.
„Conducerea anterioara a RATT a considerat ca nu se justifica. M-a contrariat aceasta concluzie si pe mine, dar si pe altii. Am cerut sa fie reinfiintata acum 2 ani, s-a reinfiintat, apoi a fost iarasi desfiintata. Noua conducere a RATT a hotarat ca de la 1 iulie sa recircule tramvaiul 6 pe traseul traditional. Si o sa monitorizam sa vedem cum stau lucrurile. Parerea mea a fost ca se justifica un traseu care permite legaturi in toate directiile. Daca nu sunt calatori nu oi sa tinem, dar eu ma astept sa fie„, a declarat primarul Nicolae Robu.
Tramvaiul 6 va circula in cerc pe urmatorul traseu: Piata Traian – Piata Libertatii – Piata 700 – Catedrala Mitropolitana – Piata Maria – Piata Nicolae Balcescu – Sala Olimpia – Banatul – Piata Traian, transmit reprezentantii fostei RATT.
Societatea de Transport Public Timisoara a primit in ultimele zile cel de-al 23-lea tramvai modernizat, si urmeaza si el sa intre in paine. Saptamana viitoare noua conducere STPT urmeaza sa faca si alte anunturi legate de sistemul de transport in comun.
Pareri
Cred că era mai bine să-și fi păstrat vechea rută
Nu vad de ar pune acest tramvai, nu ii vad rostul!
Care e VECHIUL traseu?! Și e vorba de T6 și de T7, care circulau pe două bucle, în ambele sensuri, adiacente din Maria până în Bălcescu, care acopereau, complementar, mare parte a sudului, care ar putea fi privit ca un sector cvasi-independent al Timișoarei, la fel ca nordul… Traseele originale au fost gândite excelent, nu pe „genunche”, știu că erau folosite la o capacitate rentabilă.
Pentru trasee nord-sud, ar trebui introduse trasee noi, cu numere noi… etc
Tramvaiul 6 in formula „noua” (care e de fapt cea din anii ’60-’70-’80) nu isi are o mare justificare comerciala, daca esti bun de picior ajungi de la Posta Mare la strada Cluj mai repede, Este insa util pentru zilele cu timp nefavorabil si pentru categoriile de calatori care au dificultati la mersul pe jos (batrani, copii, etc.). Iar pe portiunile de traseu comune cu alte linii va imbunatati frecventa (Banatul-Maria, Maria-700-Traian), as zice ca ne putem permite si e util.
Putina corenta in gandire nu ar strica. Intre propozitia (fraza) 1-a si a doua exista contradictii flagrante. Mai departe, sunt de acord cu … numarul tramvaielor este insuficient si orarul este lamentabil; traseele sunt mult prea lungi.
Problema este mai delicata decat pare. RATT nu gaseste solutii din mai multe motive:
– lumea si-a pierdut increderea in sistemul de transort in comun, in speta in tramvaie; nu cred ca exista o gandire coerenta despre un sistem urban asezat
– numarul tramvaielor este insuficient si orarul este lamentabil; traseele sunt mult prea lungi
– in plus, parcarile extra-ieftine fac ca lumea sa circule cu masina si cand nu este nevoie; cieam ca un an de parcare in zona rosie costa 350 lei adica cca 1,50 lei/zi (ora este de 3 lei); oare nu este stupid???
Abordarea trebuie sa fie una globala nu lipituri individuale.
Despre problema s-ar putea scrie o nuvela dar ar trebui un autor pe masura.
–