Veste proasta pentru parintii care vor sa-si inscrie cu orice pret copiii la o scoala de top, in Timisoara. Se schimba regulile jocului!

TIMISOARA. Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta multe scoli renumite in Timisoara este lipsa spatiului. Salile de clasa sunt supra aglomerate, sunt folosite la maxim toate spatiile existente – inclusiv din internate, subsoluri sau foste cabinete – iar asta se intampla mai ales din pricina faptului ca in clasa pregatitoare si in clasa I se inscriu forte multi elevi. Sunt, de exemplu, cazurile Liceului Pedagogic si a Liceului Grigore Moisil.

Conform regulilor de pana acum, conditia esentiala pentru ca un elev sa fie inscris la pregatitoare sau in clasa I, intr-o anumita scoala, era ca parintii sa faca dovada ca locuiesc in zona arondata respectivei unitati de invatamant.

Asa s-a ajuns in situatia in care numarul vizelor de flotant sa explodeze in perioada inscrierilor, pentru anumite strazi, iar parintii sa dea anunturi anunturi prin care cauta persoane care pot sa le faciliteze obtinerea acestei vize, luandu-i „in spatiu”.


Numarul foarte mare de clase primare are insa un efect nedorit asupra invatamantului gimazial din respectivele scoli. Pentru ca nu exista spatii suficeinte, elevii din clasele gimnaziale ajung sa-si desfasoare activitatea scolara dupa amiaza, spre nemultumirea parintilor.

Odata cu anul scolar 2014-2015, insa, regulile se schimba, Inspectoratul Scolar Judetean avand posibilitatea sa rearondeze strazile, astfel incat elevii sa fie repartizati si la scoli mai putin solicitate.

„Exista acum legislatie care ne permite ca, in momentul in care se da drumul la inscrieri, daca sub presiunea parintilor care pot face dovada ca locuiesc intr-o anumita zona,  se creaza foarte multe clase primare si se ajung la invatamant de dupa amiaza, putem decide, prin Consiliul de Administratie a ISJ putem decide ca, in perioada inscrierilor, daca ajungem sa constatam ca numarul parintilor din zona arondata a crescut foarte mult, sa rearondam strazile. Nu lasam o scoala sa se dezvolte la modul 7…10 clase pregatitoare in detrimentul celor de la periferie. Daca din lista strazilor constatam ca s-au creat atat de multe clase, le rearondam. S-ar putea ca un parinte care s-a stradiut foarte mult sa prinda o anumit zona sa se trezeasca ca ajunge in alta parte.” a declarat Aura Danielescu, inspector scolar general.

In privinta metoologiei de inscriere in clasa I si in cea pregatitoare nu exista alte modificari, iar daca acestea vor aparea -asta se va intampla, cel mai probabil la inceputul anului viitor. Cu toate aceste, multi parinti incearca inca de pe acum sa se asigure ca vor prinde, pentru copii, un loc intr-o anumita scoala, dar reprezentantii Inspectoratului Scolar spun ca simplul fapt de a fi notati intr-o agenda nu asigura un loc in unitatea respectiva de invatamant.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In SUA nu faci dovada domiciliului prin adresa din buletin, ci prin prezentarea a cel putin 2 facturi de utilitati (curent, apa, gaz, etc.) de pe eltimele 6 luni care sa fie pe numele tau si pe adresa respectiva.
    Sa iti schimbi buletinul cu o noua adresa e foarte usor…
    Totodata, tot in SUA, daca vrei sa iti inscrii copilul la o scoala publica in afara de cea la care e arondat automat be baza adresei (dovedita cu facturi de utilitati pe numele tau), trebuie sa platesti taxa de scoala, care so poate ridica la 6-12 000 USD/an, adica echivalentul taxei la o scoala privata.

    • SUA este o tara care se bazeaza pe ratiune, gandire si normalitate. Romania nu-i asa. Este putin … altfel. Iar TM s-a integrat perfect in Romania in ultima suta de ani. Mai nou chiar a ajuns sa si voteze ca restul Romaniei. Pacat. Sau … ghinion … 🙂

    • In SUA nu exista buletin, vrei sa spui permis de conducere ?

  2. 1. Cred ca scolile „bune” ar trebui sa primeasca „copii buni” si nu „odrasle” care sa se afiseze la scoala cu te mai si miri ce.
    2. Produceti „profesori buni” si apoi toate scolile vor fi bune. Inainte de … scoli „bune” erau Lenau, Loga, Moisil. Acum? Unele „sunt la moda” chiar daca „produsul” trimis pe piata este de calitate discutabila.

    • Moisil e trecut in articol, Pedagogic e de asemenea, si a fost considerat bun inca de pe vremea cand a facut tata scoala acolo. Loga n-a avut niciodata clase I-IV…. habar n-am despre vorbesti, si am o banuiala ca nici tu!