TIMISOARA. Apropierea finalului de an aduce o schimbare insemnata fata de inceputul lui 2024 pe piata imobiliara din intreaga tara. Apartamentele se vand mai repede in aproape toate orasele mari. Cu o exceptie.
Daca proprietarii si dezvoltatorii din Bucuresti se pot declara multumiti, daca luam in considerare faptul ca isi gasesc cumparatori in cel mai scurt timp, cei din Timisoara sunt la polul opus. Cei aflati in cautarea unei locuinte la Timisoara sunt mai greu de convins ca ceea ce viziteaza este chiar ceea ce li se potriveste, spun specialistii in imobiliare.
“Semnele de stabilitate, in special scaderea indicelui inflatiei si stabilizarea dobanzilor, au dat un imbold cumparatorilor, astfel incat nu doar ca avem un interes major pentru piata rezidentiala, ci vorbim de o cerere foarte activa. Timpul de cautare scade. in conditiile unei oferte limitate, avem o presiune pe pret. Totusi, in continuare ne aflam intr-o perioada propice pentru achizitii. Atat in Bucuresti, cat si in majoritatea centrelor urbane locuintele raman accesibile”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
La Timisoara, apartamentele se vand mai greu, dar proprietarii sunt mai dispusi sa negocieze
Conform raportului intocmit de specialisti, la Timisoara se inregistreaza o exceptie de la tendinta generala inregistrata in marile orase ale tarii. Perioada medie petrecuta de apartamente in piata a crescut in Timisoara fata de inceputul acestui an cu circa doua saptamani si a ajuns la 65 de zile.
Acest lucru poate fi o consecinta a faptului ca pe plan local au fost anuntate in ultimele luni proiecte rezidentiale noi, iar potentialii cumparatori inca analizeaza si compara propunerile dezvoltatorilor inainte de a lua o decizie finala. Cantaresc nu doar pretul, ci si departarea fata de zona centrala a orasului, proximitatea scolilor si gradinitelor, a mijloacelor de transport, a zonelor de agrement.
Doar pe segmentul nou al pietei au existat, in trimestrul III, circa 1.700 de locuinte la vanzare, cu 31% mai multe decat in perioada similara a anului trecut. Aceasta este a treia cea mai variata oferta de locuinte noi disponibila cumparatorilor din marile orase, dupa cea din Bucuresti si cea din Iasi.
Marja de negociere inregistrata in Timisoara, de 4,4%, este cea mai mare din principalele centre regionale din tara. La inceputul acestui an aceasta era de 3,5%
Pareri
Romanii sunt singurul popor care abia așteaptă criza?😅🤦🏻♂️
Romanii sunt singurul popor unde desi avem vreo 25%(poate chiar mai mult) scadere demografica(si nimeni nu traia pe strazi inainte de ’89), din cauza distrugerii a cateva mii de fabrici si uzine distribuite uniform prin toata tara urmata de strategia de dezvoltare🤡🤡 (a se citi exploatare neocolonialista) pe baza de „poli regionali” avem o cerere indusa de locuinte in cateva zone ale tarii. La asta se adauga cresterea teribila a numarului de studenti si zero campusuri studentesti nou construite.
Dar nu trebuie si bancile straine sa faca un ban gros de pe urma fraierilor? Unde mai sunt asa randamente🤡🤡 (a se citi dobanzi nesimtite si clauze abuzive) mari ca in Romania? Nu trebuie si angajatul la multinationala sa fie „cumintit” pentru ca are credit deci sa faca ciocu’ mic?
Ce mai are Romania? Multi bioxizi de clei si evident cine sa profite de ei, „capitalisti” care vor sa se imbogateasca pe baza de tzepe (vezi Nordis) pe baza de neplata muncii (apoi se vaita ca nu gasesc oameni calificati), pe baza de porcarii de locuinte unde-ti iau ochii cu niste faianta, var si ceva sanitare sclipicioase ce acopera (la propriu si la figurat) orice dezastru s-ar afla dedesubt(macar pana cumperi, apoi te descurci tu🤡). Un exemplu zic eu destul de relevant: parchetul de lemn solid a devenit un lux de nemaivazut, desi era o banalitate. Plus magia banului nemuncit la mostenitorii unor locuinte comuniste; „investitori” de capitalism rentier( sau vezi varianta cu cel dintai profesor al tarii🤡 cum si-a luat el „din meditatii”🤡🤡 6 case. votat de 2 ori!🤡🤡)
Prostocratia se plateste🤡🤡
Eftineaua …