TIMISOARA. Milioane de euro vor fi cheltuiti pentru dotarea Spitalului Municipal din Timisoara. Totul, dupa ce unitatea sanitara a reusit sa castige doua proiecte transfrontaliere cu Ungaria.
Un prim proiect, ce se va desfasura in colaborare cu Spitalul Judetean din Gyula, vizeaza tratamentul complex al bolilor cardiovaculare.
„Vom achizitiona un echipament pentru angiografie, care in acest moment nu e disponibil in cadrul spitalului. Se vor achizitiona si alte echipamente foarte importante pentru noi, echipamente de imagistica, medicina intena. Se vor face inclusiv protocoale comune pentru diagnostic si tratament”, a spus Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timisoara.
Cel de-al doilea proiect se va desfasura in parteneriat cu Universitatea din Szeged si Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara, si vizeaza preventia de cancere comune, iar principalele achizitii pentru Spitalul Municipal sunt un computer tomograf si un tun de laparoscopie 3D.
„Principala investitie pentru noi, pentru Spitalul Municipal, este achizitia unui CT foarte important pentru noi. Un alt echipament este un tun de laparoscopie 3D. Pretul estimat este in jur de 200 de mii de euro, o suma foarte mare pentru noi. Poiectul presupune, ca si celalalt, si activitati de screening al populatiei, workshopuri comune si alte asemenea activitati”, a completat Olimpia Oprea.
Ambele proiecte au pornit in 1 ianuarie 2019, iar perioada de desfasurare a lor este de doi ani. Valoarea totala a celor doua parteneriate se ridica la peste doua milioane de euro.
De asemenea, reprezentantii Spitalului Municipal au depus proiecte si pentru atragerea de fonduri retroactiv, pentru alte doua proicte ce au fost deja realizate, si pentru care spera sa obtina aproape 7 milioane de lei.
In plus, la jumatatea lunii ianuarie reprezentantii unitatii medicale vor afla si daca au reusit sa mai acceseze fonduri si pe doua proiecte tranfrontaliere cu Serbia: unul pentru construirea unui nou corp de cladire la Clinica de Balneofizioterapie, pentru o sectie de recuperare neurologica, si al doilea pentru screeningul cancerului de tiroida. Aici, pe langa cumpararea de echipamente cu care va fi dotat spitalul, se doreste si achizitionarea unei unitati mobile de screening, cu care sa poata fi facute analize in teren, in afara spitalului.
Pareri
doamne ce poza de ghetou….cirpeli si adaugusuri….nimic facut cu cap de la inceput
Pacientii din spital nu au apa calda!